Usvojena rezolucija povoljna po Srbiju

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope večeras je usvojila rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu koju je predložio izvjestilac Avgustin Konda iz Španije.

Srbija 28.01.2016 | 22:00
Usvojena rezolucija povoljna po Srbiju

Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Aleksandra Đurović rekla je Tanjugu da je glasanjem u plenumu usvojena Rezulucija koja je povoljna po Srbiju imajući u vidu da su odbijena sva tri amandana kosovskih Albanaca.

Đurović je rekla Tanjugu da je Parlamentarna skupština SE odbila amandmane albanske strane kojima su, između ostalog, htjeli da se iz Rezolucije izbriše obaveza formiranja Zajednice srpskih opština.

Ona je dodala da je glasanjem u plenumu usvojena Rezulucija koju je predložio izvjestilac Avgustin Konda iz Španije.

"Rezolucija je povoljna za nas i ima dosta kritika na račun korupcije i poštovanja ljudskih prava. Gospodin Konda i Savet Evrope imaju stav da ostaju pri statusnoj neutralnosti i poštovanju vrijednosti kojima se bavi SE", navela je Đurović.

Prema njenim riječima, odbijen je i amandman kojim je albanska strana željela da promijeni dio teksta u kojem je navedeno da je Unesko odbio članstvo Kosova u toj organizaciji, tako da se navede samo rezultat glasanja.

"Htjeli su, takođe, da se uključi da Kosovo sarađuje direktno sa Europolom i Interpolom, a ne preko Unmika, što je dio Rezolucije", rekla je ona.

"Oni su u odsustvu izvjestioca Konde, koji nije ponovo izabran na decembarskim izvorima u Španiji, htjeli to da izmjene ali na plenumu se glasalo i sva tri amandamana su obijena. Rezolucija je usvojena kakva je bila", navela je Đurović.

Član delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Žarko Obradović je pohvalio rad izvjestioca Kondea na izradi Rezolucije.

"Želio bih da pohvalim rad gospodina Kondea na izradi Rezolucije 'Stanje na Kosovu i uloga Savjeta Evrope'. U pitanju je veoma kvalitetan, dokument koji se bavi standardima Savjeta Evrope u oblasti demokratije ljudskih prava i vladavine prava i ocjeni da li se i u kojoj mjeri ovi standardi primjenjuju na Kosovu", preciziraop je Obradović.

On je dodao da, s obzirom da Srbija ne priznaje takozvanu nezavisnost Kosova, kao ni Ujedinjene nacije i veliki broj članica SE, "pozdravlja pristup statusne neutralnosti koji je gospodin Konde primijenio u izradi Rezolucije".

"Rezolucija konstastuje brojne negativne pojave i događaje, na koje Srbija već 17 godina ukazuje, a na koje i do danas nisu dobijeni odgovori", naglasio je Obradović.

Komentari / 0

Ostavite komentar