Рађа: Важно је само да не идемо Србији на ноге!

Легенда хрватске кошарке истиче да ће "коцкасти" на квалификационом турниру за Рио у Италији играти у "страшној групи", али да је све боље него да их је жреб одвео у Београд. Укић: "Увек можемо са свима, а никад ништа не урадимо"!

Кошарка 31.01.2016 | 12:20
Рађа: Важно је само да не идемо Србији на ноге!

Хрватска ће, упркос лошим резултатима последњих година, имати прилику да кроз квалификације у јулу избори пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Хрвати ће се такмичити на турниру у Торину. Са њима у групи Б биће домаћин Италија и Тунис, док ће у групи А играти Грчка, Мексико и Иран.

Дино Рађа, легенда хрватске и европске кошарке, однедавно председник Стручног савета за мушку кошарку у Хрватском кошаркашком савезу сматра да су добили веома тешку групу, али да је све боље од тога да су жребани на турнир у Београду, где би морали да играју против Србије.

''Добили смо страшну групу, јако тешку, али немојмо потцењивати ни остале групе. Срби наизглед имају најлакши посао, али тамо је увек незгодни Порторико, а и Чешка, која нас је разбила 30 разлике на Еуробаскету. Италија и Грчка су моћне, јаке репрезентације, али сам уверен да са њима можемо равноправно да се носимо. Било би много теже да идемо у Београд на ноге Србији", изјавио је за портал Индеx Рађа.

Он је прокоментарисао све ривале који ће играти на квалификационом турниру у Италији, од 4. до 9. јула.

"Тунис не ни смео да нам буде проблем, као ни Мексико и Иран, а Италијани и Грци такође знају да не смеју да направе погрешан корак. Нисмо ми тако лоши. Истина, на Европском првенству се догодио дебакл, али било је ту више фактора. Да се није повредио Бојан Богдановић, нема шансе да бисмо изгубили од Грчке. Домаћи терен нам ионако није био нека предност. Биће тешко, али указала нам се прилика коју нисмо очекивали и на репрезентативцима је да ураде све како би отишли у Рио", рекао је Рађа.

Рађа је додао да је најважније да Хрватска сада што пре пронађе селектора и крене са прављењем плана.

''Када је реч о избору селектора то питање ће ускоро бити решено. У фебруару ћемо имати састанак Стручног савета на којем ће то питање бити на тапету. Што се тиче имена, о њима за сада не могу да причам, али сам са чланом Стручног савета Стојком Вранковићем већ о томе разговарао и имамо неке идеје. Све ће бити у реду", остао је загонетан Рађа.

Хрватски репрезентативац Роко Лени Укић рекао је да "коцкасти" пре свега морају да буду пресрећни што су уопште добили прилику да играју квалификације за Олимпијске игре.

"Било би наивно уопште давати било какве прогнозе и било каква очекивања. Морамо бити свесни чињенице да је то што смо учесници квалификација пре свега случајност и поклон, а не нешто што смо заслужили. Једноставно људи у Савезу морају да одлуче о целој стратегији - од избора селектора до најситнијих детаља у квалификационом периоду. А онда, како приступити свему томе, и ко буде у кругу људи који ће се борити за пласман на ОИ, морају се затворити у дворану и без неких великих најава покушати да ураде свој посао најбоље што могу и надати се најбољем", рекао је рекордер по броју наступа у хрватској репрезентацији.

Укић се није много бавио анализом групе у Торину, већ је напоменуо да се Хрватска годинама разметала великим изјавама да је кадра да се равноправно носи са свима, а да је на крају увек подбацила.

"Групу можемо да коментаришемо са различитих стајалишта, завиди како гледамо на то, али на крају ће све завити од тога која репрезентација ће играти у каквом саставу. Људи морају да схвате да све то мора плански боље да се организује, а да се много мање наде полаже на некакав рејтинг играча и саме репрезентације. Јер ми се увек нечему надамо и онда то никад не испадне како треба. Ујек смо ми бољи од свих, и са свима можемо, а онда кад треба, не направимо ништа. Имам превише искуства да не би знао што нам се дешава из такмичења у такмичење", јасно је поручио Укић.

Осим у Торину, играће се и квалификациони турниру у Београду (Група А: Србија, Ангола, Порторико. Група Б: Јапан, Чешка, Летонија) и Манили (Група А: Турска, Сенегал, Канада. Група Б: Француска, Нови Зеланд, Филипини) и само ће победници турнира изборити директан пласман на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру у августу.

Учешће на ОИ већ су обезбедили САД, Шпанија, Литванија, Аргентина, Аустралија, Нигерија, Кина, Венецуела и домаћин Бразил.

Коментари / 0

Оставите коментар