Ефекти од извоза већи од 300 милиона марака

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ издало је прошле године дозволе за извоз војне опреме, наоружања и производа двојне намјене у износу од 310 милиона евра, што је за 100 одсто више него у 2014. години.

Босна и Херцеговина 28.01.2016 | 22:20
Ефекти од извоза већи од 300 милиона марака

"С обзиром да дозволе вриједе годину дана, очекује се да ће ефекти у 2015. години бити најмање 55 до 60 одсто или више од 160 милиона евра", рекао је новинарима у Сарајеву министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић уочи састанка са представницима производних компанија у области намјенске индустрије.

Он је истакао да је ово извозно оријентисан сектор и да је намјенска индустрија у БиХ међу пет сектора који остварју најбоље резултате у БиХ када је ријеч о спољнотрговинском промету.

Према његовим ријечима, то је посебно изражено у посљедњих неколико година у којима је остварен значајан раст.

Оцијенивши 2015. годину у области намјенске индустрије као веома успјешну, он је нагласио да ће Министарство настојати да буде сервис овим компанијама и да им помогне да резултати у овој години буду бољи него у прошлој.

Шаровић је истакао да се БиХ опредијелила да досадашњи један закон у овој области подијели на два како би били побољшани услови пословања компанија у намјенској индустрији.

"Ријеч је о закону о спољнотрговинском промету војне опреме и наоружања и закону који се односи на производе двојне намјене. Намјера је да кроз ово законодавство процедуре за добијање извозних и увозних дозвола буду скраћене на пола, односно са 60 на 30 дана како би компаније из БиХ биле конкурентне, што је и један од њихових захтјева", појаснио је Шаровић.

Он је навео да су оба закона упућена у процедуру и да су прикупљена сва потребна позитивна мишљења, да су оба прошла у Савјету министара БиХ, да су већа била у Парламентарној скупштини БиХ и да се, када је ријеч о њиховом усвајању, ради о седмицама, а не мјесецима.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Лалић, који има дугогодишње искуство у намјенској индустрији, рекао је да је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ препознало област у којој може бити остварен велики доходак, и за привреду, и за институције БиХ и Републике Српске.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Болеро

28.01.2016 21:28

Пих...РС од овог нема ни зере. 99% војне индустрије је у ФБиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

29.01.2016 07:33

У праву си... Орао из федерације ремонтује МИГове, ремонтни завод из Братунца су опет вратили у Хадзице, а Космос из Бања Луке преселили у Тузлу..