Правосуђе мора бити независно и етично

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Морин Кормак рекла је да се истинска промјена може догодити само изнутра те да Високи судски и тужилачки савјет БиХ треба имати водећу улогу у борби против корупције.

Босна и Херцеговина 28.01.2016 | 17:57
Правосуђе мора бити независно и етично

То је изјавила поводом Дијагностичке анализе интегритета правосуђа у БиХ и могуће корупције и неетичког понашања у правосуђу, коју је данас у Сарајеву представила заједно с директором Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Сеадом Лисаком и предсједником ВСТВБиХ Миланом Тегелтијом.

Амбасадор Кормак је истакла да подршка борби против корупције у власти не смије бити циљ само америчке амбасаде, већ да мора бити најважнији приоритет за институције унутар бх. власти.

Нагласила је да је корупција укоријењен проблем у БиХ, с којим се неће бити лако борити те да, да би правосуђе захтијевало одгворност од власти и друштва, мора бити независно, непристрасно и етично.

САД ће, каже, дати подршку овом процесу, а од предсједника ВСТВБиХ очекују да направи промјене.

Такође је рекла да енитети и држава требају дати свој допринос те да правосуђу недостаје финансијска овисност, као и да улогу ВСТВ треба ојачати у процесу планирања буџета.

- Без неопходних средстава, правосуђе се неће моћи борити против корупције - подвукла је.

Судијама, тужиоцима и члановима ВСТВБиХ те Лисаку и Тегелтији, као кључним лидерима, поручила је да јавности морају показати одлучност да се обрачунају са свим облицима коруптивног понашања унутар правосудног ланца.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

драган

28.01.2016 17:07

Ваша Екселенцијо госпођо Кормак занима ме да ли је концентрациони логор Гвантанамо (или како се већ зове) примјер како треба да изгледа непристрсно и независно судство. Држите тамо људе заточене годинама. Мучите их најсвирепијим методама, без икакве оптужнице и суђења, а онда када се њихова мржња према хришчанству устостручи шљете их у Босну и Херцеговину на рехабилитацију. Ваши полицајци без суђења на илици убијају људе углавном црне пути, па чак и дјецу и бивају ослобођени одговорности. Дајте, молим Вас поштедите на тих фраза. Сваки човијек у БиХ у души носи осјећај за правду и правичност, само Ви то кварите својим прчама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

28.01.2016 18:19

Зачетник криминала и корупције у судству и тужилаштву је бивши министар НЕправде РС Џери Селман који се обогатио (већину богатства пребацио у Хрватску) и умјесто да одговара добио уважену функцију... ЖАЛОСНО ЗА СВЕ ПОШТЕНЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

28.01.2016 22:48

Како нам само посаљу такву фурду па засто не испоруцујете те криминалце који побију људе и ником ниста

ОДГОВОРИТЕ