Pravosuđe mora biti nezavisno i etično

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak rekla je da se istinska promjena može dogoditi samo iznutra te da Visoki sudski i tužilački savjet BiH treba imati vodeću ulogu u borbi protiv korupcije.

Bosna i Hercegovina 28.01.2016 | 17:57
Pravosuđe mora biti nezavisno i etično

To je izjavila povodom Dijagnostičke analize integriteta pravosuđa u BiH i moguće korupcije i neetičkog ponašanja u pravosuđu, koju je danas u Sarajevu predstavila zajedno s direktorom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Seadom Lisakom i predsjednikom VSTVBiH Milanom Tegeltijom.

Ambasador Kormak je istakla da podrška borbi protiv korupcije u vlasti ne smije biti cilj samo američke ambasade, već da mora biti najvažniji prioritet za institucije unutar bh. vlasti.

Naglasila je da je korupcija ukorijenjen problem u BiH, s kojim se neće biti lako boriti te da, da bi pravosuđe zahtijevalo odgvornost od vlasti i društva, mora biti nezavisno, nepristrasno i etično.

SAD će, kaže, dati podršku ovom procesu, a od predsjednika VSTVBiH očekuju da napravi promjene.

Takođe je rekla da eniteti i država trebaju dati svoj doprinos te da pravosuđu nedostaje finansijska ovisnost, kao i da ulogu VSTV treba ojačati u procesu planiranja budžeta.

- Bez neophodnih sredstava, pravosuđe se neće moći boriti protiv korupcije - podvukla je.

Sudijama, tužiocima i članovima VSTVBiH te Lisaku i Tegeltiji, kao ključnim liderima, poručila je da javnosti moraju pokazati odlučnost da se obračunaju sa svim oblicima koruptivnog ponašanja unutar pravosudnog lanca.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dragan

28.01.2016 17:07

Vaša Ekselencijo gospođo Kormak zanima me da li je koncentracioni logor Gvantanamo (ili kako se već zove) primjer kako treba da izgleda nepristrsno i nezavisno sudstvo. Držite tamo ljude zatočene godinama. Mučite ih najsvirepijim metodama, bez ikakve optužnice i suđenja, a onda kada se njihova mržnja prema hriščanstvu ustostruči šljete ih u Bosnu i Hercegovinu na rehabilitaciju. Vaši policajci bez suđenja na ilici ubijaju ljude uglavnom crne puti, pa čak i djecu i bivaju oslobođeni odgovornosti. Dajte, molim Vas poštedite na tih fraza. Svaki čovijek u BiH u duši nosi osjećaj za pravdu i pravičnost, samo Vi to kvarite svojim prčama.

ODGOVORITE
Name

SelmanKRIMI

28.01.2016 18:19

Začetnik kriminala i korupcije u sudstvu i tužilaštvu je bivši ministar NEpravde RS Džeri Selman koji se obogatio (većinu bogatstva prebacio u Hrvatsku) i umjesto da odgovara dobio uvaženu funkciju... ŽALOSNO ZA SVE POŠTENE GRAĐANE REPUBLIKE SRPSKE!

ODGOVORITE
Name

Ante

28.01.2016 22:48

Kako nam samo posalju takvu furdu pa zasto ne isporucujete te kriminalce koji pobiju ljude i nikom nista

ODGOVORITE