Србац: Добра сарадња вјеских заједница

Општинска управа у Српцу има веома добру сарадњу са вјерским заједницама, како у стварању услова за њихов рад, тако и код изградње вјерских објеката и изучавање вјеронауке у школама! Ово је констатовано на данашњем традиционалном новогодишњем пријему представника вјерских заједница код начелника општине Србац Драге Ћирића.

Република Српска 28.01.2016 | 16:19
Србац: Добра сарадња вјеских заједница

„Упркос тешкој материјалној ситуацији, буџетом општине планирана је помоћ вјерским заједницама и трудићемо се да испунимо обавезе према њима у складу са могућностима“, казао је начелник Ћирић и изразио задовољство радом и сарадњом.

Добру сарадњу и разумјевање руковоства општине истакао је и главни имам Меџлиса Исламске заједнице Кобаш, Мирзет Пезер, који је посебно нагласио висок степен вјерске и сваке друге толеранције градјана у овој вишенационалној мјесној заједници.

Исламска заједница је недавно била домаћин групи католичких вјерника, који су обишли богомоље у Кобашу и Новој Веси, а кобашки имам Мирзет Пезер и православни свештеник Славиша Топић учествовали су на медјународном сусрету вјероучитеља.

„Припадници различитих вјера у Кобашу имају потребне услове за испољавање својих вјерских потреба, а дјаци у школи несметано изучавају исламску и православну вјеронауку“, казао је имам Пезер.

Он је изразио наду да ће општина помоћи у изградњи новог објекта Меџлиса који је у завршној фази.

Изградња инфраструктуре на комплексу манастира Осовица тече без проблема, изјавио је јеромонах Теофил. Он се захвалио начелнику Ћирићу који је обезбједио 200 садница јабуке, крушке и трешње, које су јесенас засадјене на новоформираној манастирској плантажи воћа.

Добру сарадњу са локалном управом потврдили су и протонамјесник Жељко Сарић и свештеник Марио Топаловић. Они су изразили увјерење да ће општинска администррација што прије ријешити нека имовинско-правна и друга питања, како би се још више олакшао рад вјерских заједница у овој општини.

Начелник Српца Драго Ћирић је искористио пријем да јеромонаху манастира Осовица, Теофилу, уручи поклон „Породичну књигу“ аутора Пере Вишњића, у којој је сажетак о историји Срба од досељавања на Балканско полуострво до данашњих дана.

Књига обилује и подацима о црквама и манастирима, као и вјерским обичајима на овим просторима.

аутор: Саво Кесер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Браво Србац

28.01.2016 19:16

Све се мозе кад се хоце, да само вецина се окрене да се несто корисно уради ил за град ил за вјерски објекат све би било боље а ове сто квази бране ентитете од духова игнорисат... Трба се висе организоват на низим нивоима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

29.01.2016 02:11

Чекајући нови рат уживајте у сарадњи вјерски заједница!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговори ми

29.01.2016 06:51

Михаило, јеси ли Ти онај спијун из Америке из "Србске Војске Спаса"? Све несто гледам по нету, па ти си издајица, слузис масонима и заговарас рат медју брацом православцима...

Name

Црни

29.01.2016 08:56

Овако се мир и будућност а богами и слога прави , овако можемо даље и боље тако треба свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кјево

14.04.2016 15:41

Мирзет Пезер један сјајан човјек,његов долазак у Кобас је пун погодак ИЗ,говорим ово као прије свега човјек а онда као Србин.Он и поп Славиша Топић су примјет да је тако мало потребно да будемо људи.

ОДГОВОРИТЕ