Srbac: Dobra saradnja vjeskih zajednica

Opštinska uprava u Srpcu ima veoma dobru saradnju sa vjerskim zajednicama, kako u stvaranju uslova za njihov rad, tako i kod izgradnje vjerskih objekata i izučavanje vjeronauke u školama! Ovo je konstatovano na današnjem tradicionalnom novogodišnjem prijemu predstavnika vjerskih zajednica kod načelnika opštine Srbac Drage Ćirića.

Republika Srpska 28.01.2016 | 16:19
Srbac: Dobra saradnja vjeskih zajednica

„Uprkos teškoj materijalnoj situaciji, budžetom opštine planirana je pomoć vjerskim zajednicama i trudićemo se da ispunimo obaveze prema njima u skladu sa mogućnostima“, kazao je načelnik Ćirić i izrazio zadovoljstvo radom i saradnjom.

Dobru saradnju i razumjevanje rukovostva opštine istakao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kobaš, Mirzet Pezer, koji je posebno naglasio visok stepen vjerske i svake druge tolerancije gradjana u ovoj višenacionalnoj mjesnoj zajednici.

Islamska zajednica je nedavno bila domaćin grupi katoličkih vjernika, koji su obišli bogomolje u Kobašu i Novoj Vesi, a kobaški imam Mirzet Pezer i pravoslavni sveštenik Slaviša Topić učestvovali su na medjunarodnom susretu vjeroučitelja.

„Pripadnici različitih vjera u Kobašu imaju potrebne uslove za ispoljavanje svojih vjerskih potreba, a djaci u školi nesmetano izučavaju islamsku i pravoslavnu vjeronauku“, kazao je imam Pezer.

On je izrazio nadu da će opština pomoći u izgradnji novog objekta Medžlisa koji je u završnoj fazi.

Izgradnja infrastrukture na kompleksu manastira Osovica teče bez problema, izjavio je jeromonah Teofil. On se zahvalio načelniku Ćiriću koji je obezbjedio 200 sadnica jabuke, kruške i trešnje, koje su jesenas zasadjene na novoformiranoj manastirskoj plantaži voća.

Dobru saradnju sa lokalnom upravom potvrdili su i protonamjesnik Željko Sarić i sveštenik Mario Topalović. Oni su izrazili uvjerenje da će opštinska administrracija što prije riješiti neka imovinsko-pravna i druga pitanja, kako bi se još više olakšao rad vjerskih zajednica u ovoj opštini.

Načelnik Srpca Drago Ćirić je iskoristio prijem da jeromonahu manastira Osovica, Teofilu, uruči poklon „Porodičnu knjigu“ autora Pere Višnjića, u kojoj je sažetak o istoriji Srba od doseljavanja na Balkansko poluostrvo do današnjih dana.

Knjiga obiluje i podacima o crkvama i manastirima, kao i vjerskim običajima na ovim prostorima.

autor: Savo Keser

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bravo Srbac

28.01.2016 19:16

Sve se moze kad se hoce, da samo vecina se okrene da se nesto korisno uradi il za grad il za vjerski objekat sve bi bilo bolje a ove sto kvazi brane entitete od duhova ignorisat... Trba se vise organizovat na nizim nivoima...

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

29.01.2016 02:11

Чекајући нови рат уживајте у сарадњи вјерски заједница!

ODGOVORITE
Name

Odgovori mi

29.01.2016 06:51

Mihailo, jesi li Ti onaj spijun iz Amerike iz "Srbske Vojske Spasa"? Sve nesto gledam po netu, pa ti si izdajica, sluzis masonima i zagovaras rat medju bracom pravoslavcima...

Name

Crni

29.01.2016 08:56

Ovako se mir i budućnost a bogami i sloga pravi , ovako možemo dalje i bolje tako treba svaka čast

ODGOVORITE
Name

Kjevo

14.04.2016 15:41

Mirzet Pezer jedan sjajan čovjek,njegov dolazak u Kobas je pun pogodak IZ,govorim ovo kao prije svega čovjek a onda kao Srbin.On i pop Slaviša Topić su primjet da je tako malo potrebno da budemo ljudi.

ODGOVORITE