Бошњачки посланици напустили Скупштину

Посланици бошњачких политичких партија из владајуће већине и опозиције напустили су данас засиједање Скупштине Брчко дистрикта због блокаде договора о локацији за изградњу џамије у ужем градском језгру.

Босна и Херцеговина 28.01.2016 | 20:00
Бошњачки посланици напустили Скупштину

Иако је пред Владом и Скупштином мноштво изузетно значајних питања везаних за функционисање и живот заједнице, на сцени је нова у низу блокада: овај пут Бошњаци инсистирају на, како кажу, обећаној локације у центру града коју Исламска заједница упорно тражи за изградњу џамије већ 10 година.

„Доста је бројних опструкција свих наших предлога и захтјева. Локација за џамију је обећана код нашег уласка у скупштинску већину а одсуство воље представника Срба да опште присуствују сједницама Владе на којој је и регулациони план с предлогом локације, понижавајуће је за Бошњаке. Зато смо позвали све представнике нашег народа да напусте Владу и Скупштину до постизања договора", рекао је у име бошњачћких посланика Енес Пашалић, након чега је сједница Скупштине прекинута.

Џамија је дежурно политичко питање, одговарају у СДС.

„Став српских политичких партија у власти је дежурни одговор који смо пренијели прије неколико мјесеци и нећемо га мијењати: ми смо против изградње џамије у ужем градском језгру и на начин на који се таква одлука форсира у припреми регулационих планова", категоричан је посланик Милан Пурић.

Засијадње су напустили и посланици опозиционог СДП, уз оптужбе на рачун СББ, али и ултимативан захтјев Бошњацима у власти.

„Уколико до сутра не постигну договор ми ћемо се, у интересу грађана дистрикта јер су пред нама бројна питања и обавезе, од оних везаних за европски пут до буџета за наредну годину, вратити у скупштинске клупе", пренио је став СДП посланик Суад Бурић.

Хрвати и у овој прилици мудро чекају исход бројних политичких сукоба и криза које цијели мандат трају на релацији Бошњаци – Срби, а у опозицији оцјењују да је локација џамије „врхунац сталне кризе власти и прилика да се националном реториком покрију три године неуспјеха".

„Ова корупционашка и од старта климава и неспособна власт заслужује да оде. Ми ћемо наредних дана објавити све афере из претходне три године, а прича о џамији је само прилика да се јаком националном реториком прикрију и неспособност и криминал", оцијенио је посланик ПДП-а Синиша Голић.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ливно

28.01.2016 19:08

Сретан пут и не враћајте се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

28.01.2016 19:43

Тај филм нећеш гледати !

Name

Хас

28.01.2016 19:28

Само се раздвојити. Једино ријесење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сони

28.01.2016 19:36

Толико неби расправљали да је нека фирма у питању. Нит би ко напустао сједницу. Сви би гласали против

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

28.01.2016 23:31

Тооо стаце нам Фирме. Само градит,Богомоље.

Name

Мд

29.01.2016 04:42

Па ста да се ради Бих је пуна фабрика радних мјеста колико хоћеш па треба и неку дјамију направити или Цркву,нема их довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведјанин

29.01.2016 07:57

Овај народ неце никад доци памети....

ОДГОВОРИТЕ