Bošnjački poslanici napustili Skupštinu

Poslanici bošnjačkih političkih partija iz vladajuće većine i opozicije napustili su danas zasijedanje Skupštine Brčko distrikta zbog blokade dogovora o lokaciji za izgradnju džamije u užem gradskom jezgru.

Bosna i Hercegovina 28.01.2016 | 20:00
Bošnjački poslanici napustili Skupštinu

Iako je pred Vladom i Skupštinom mnoštvo izuzetno značajnih pitanja vezanih za funkcionisanje i život zajednice, na sceni je nova u nizu blokada: ovaj put Bošnjaci insistiraju na, kako kažu, obećanoj lokacije u centru grada koju Islamska zajednica uporno traži za izgradnju džamije već 10 godina.

„Dosta je brojnih opstrukcija svih naših predloga i zahtjeva. Lokacija za džamiju je obećana kod našeg ulaska u skupštinsku većinu a odsustvo volje predstavnika Srba da opšte prisustvuju sjednicama Vlade na kojoj je i regulacioni plan s predlogom lokacije, ponižavajuće je za Bošnjake. Zato smo pozvali sve predstavnike našeg naroda da napuste Vladu i Skupštinu do postizanja dogovora", rekao je u ime bošnjačćkih poslanika Enes Pašalić, nakon čega je sjednica Skupštine prekinuta.

Džamija je dežurno političko pitanje, odgovaraju u SDS.

„Stav srpskih političkih partija u vlasti je dežurni odgovor koji smo prenijeli prije nekoliko mjeseci i nećemo ga mijenjati: mi smo protiv izgradnje džamije u užem gradskom jezgru i na način na koji se takva odluka forsira u pripremi regulacionih planova", kategoričan je poslanik Milan Purić.

Zasijadnje su napustili i poslanici opozicionog SDP, uz optužbe na račun SBB, ali i ultimativan zahtjev Bošnjacima u vlasti.

„Ukoliko do sutra ne postignu dogovor mi ćemo se, u interesu građana distrikta jer su pred nama brojna pitanja i obaveze, od onih vezanih za evropski put do budžeta za narednu godinu, vratiti u skupštinske klupe", prenio je stav SDP poslanik Suad Burić.

Hrvati i u ovoj prilici mudro čekaju ishod brojnih političkih sukoba i kriza koje cijeli mandat traju na relaciji Bošnjaci – Srbi, a u opoziciji ocjenjuju da je lokacija džamije „vrhunac stalne krize vlasti i prilika da se nacionalnom retorikom pokriju tri godine neuspjeha".

„Ova korupcionaška i od starta klimava i nesposobna vlast zaslužuje da ode. Mi ćemo narednih dana objaviti sve afere iz prethodne tri godine, a priča o džamiji je samo prilika da se jakom nacionalnom retorikom prikriju i nesposobnost i kriminal", ocijenio je poslanik PDP-a Siniša Golić.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Livno

28.01.2016 19:08

Sretan put i ne vraćajte se!

ODGOVORITE
Name

oo

28.01.2016 19:43

Taj film nećeš gledati !

Name

Has

28.01.2016 19:28

Samo se razdvojiti. Jedino rijesenje

ODGOVORITE
Name

Soni

28.01.2016 19:36

Toliko nebi raspravljali da je neka firma u pitanju. Nit bi ko napustao sjednicu. Svi bi glasali protiv

ODGOVORITE
Name

brzi

28.01.2016 23:31

Tooo stace nam Firme. Samo gradit,Bogomolje.

Name

Md

29.01.2016 04:42

Pa sta da se radi Bih je puna fabrika radnih mjesta koliko hoćeš pa treba i neku djamiju napraviti ili Crkvu,nema ih dovoljno

ODGOVORITE
Name

Svedjanin

29.01.2016 07:57

Ovaj narod nece nikad doci pameti....

ODGOVORITE