АО: Ноле разбијао, па прикочио, па добио Федекса, за финале!!!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у финале Аустралијан опена победом над Роџером Федерером 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Тенис 28.01.2016 | 12:11
АО: Ноле разбијао, па прикочио, па добио Федекса, за финале!!!

Новак Ђоковић је у финалу Аустралијен опена! Савршено и надмоћно је играо наш тенисер у окршају против архинепријатеља Роџера Федерера и прилично убедљиво се пласирао у финале - 3:1 (6:1, 6:2, 3:6, 6:3). Ђоковић је први пут у каријери повео против Швајцарца у међусобним окршајима (23:22) и тако својим тенисом и доминацијом на терену Род Лејвер Арене поручио свима - ја сам најбољи на свету!

Деловао је Федерер до овог меча далеко фокусираније, опасније, прецизније него Ђоковић, неки су се дрзнули да га назову благим фаворитом, али је су све те теорије на терену пале као кула од карата. Ђоковић је доминирао у свим сегментима игре, бушио је Федерера на мрежи, диктирао ритам игре с основне линије, мање грешио, одлично варирао у сервису - играо је савршено. Учинио је да најтрофејнији грен слем играч у историји тениса током већег дела меча делује немоћно, пасивно, анемично...

Направио је Новак пет брејкова, допустио само један. У винерима су били изједначени, али је зато Федерер направио чак 50 грешака, највише из бекхенда који је наш тенисер максимално форсирао, и то се показало као одлучујуће.

Током првог сета права доминација Новака. Није успео Федерер да се повеже на старту меча, ушао је споро у деул, а с друге стране долазиле су веома снажне и дубоке лопте које су падале јако близу линија. Федерер је изгубио два своја сервиса што му свакако није својствено, а епилог је био логичан - 6:1.

У другом сету иста прича. Опет су пљуштали брејкови на све стране, Федерер није имао никакав одговор и Швајцарац је дошао до два гема у сету, то је било све. Подигао је Швајцарац ритам игре и пре свега квалитет сервиса током трећег сета који је и освојио, пружио је достојан отпор и у четтвртом, последњем гему, али је Новак уз дозу спортске среће ипак показао да му нема равног.

Навикли смо да нам Ноле против овог ривала малтретира живце до бесвести, али смо овога пута сви могли да се завалимо у фотељу и пратимо како се бројке у углу екрана констатно мењају онако како то наш тенисер жели, док је реч "брејк" је био нормална и веома честа појава. Почистио је Новак с терена по многима најбољег тенисера свих времена у прва два сета, трећи је донео мало неизвесности, али све је то је било кратког маха. Видело се јасно ко је бољи.

Ђоковић ће се у финалу састати са победником другог полуфиналног пара Енди Мари - Милош Раонић. До сада у финалима на овом грен слем турниру има скор 5/5.

Да ли неко после ове доминације сумња у то да ће Ђоковић остати стопостотан?

Новак је сјајно отворио меч, освојивши гем на свој сервис без изгубљеног поена. Проблеми са првим сервисом Федерера, Ђоковић стиже до две брејк лопте. Швајцарац избацује лопту у аут за вођство првог рекета света 2:0. Није се много тога променило ни у наредном гему, Федерер је низао грешке, до сада је освојо само један поен на сервис Ђоковића (3:0). Смањује резултат у наставку, после гема без изгубљеног поена. Новим грешкама, Швајцарац је помогао српском тенисеру да стигне до 40:0, са два квалитетна поена смањује резултат, али Новак чува брејк предности (4:1).

Никако Федерер није успевао да ухвати ритам, једини поен на свој сервис у седмом гему освојио је смечом, после покушаја Ђоковића да га лобује из тешке позиције. Новак је сервирао за први сет, све му је ишло од руке, а после дуге размене удараца, до вођства стиже после само 22 минута игре.

На почетку другог сета, Федерер није допустио Новаку да му одузме сервис. Два ас ударца олакшала су српском тенисеру да освоји први гем у другом сету. После првог гема чинило се да ћемо гледати нешто боље издање Федерера, међутим Новак сјајно ритернира на сервис противника и без изгубљеног поена прави брејк (2:1).

Незаустављиви Новак потврдио је одузет сервис у наставку, а затим сјајном игром дошао до новог брејка (4:1). Он је имао решење за сваки покушај Федерера да га угрози, али сада мора да сервира за останак у сету. Коначно један неизвестан гем, Роџеру су успела два изласка на мрежу, Новак пропушта две сет лопте, па из ове ситуације Федерер излази као победник. Српски тенисер има прилику да до 2:0 у сетовима стигне на свој сервис.

У трећем сету Федерер је мало поправио сервис, па му је то донело бољу игру и у другим сегментима. Ипак, после три гема још нема брејка. Прву прилику за то Новак је имао у петом гему, Ђоковић није успео да лобује Федерера, који смечом по средини поравнава на 40:40, а затим враћа предност (3:2).

Први пут на мечу Федерер је имао брејк лопту, дуга размена удараца, два изласка Федерера на мрежу, овације публике током поена, а Ђоковић спасао две брејк лопте. Једну лопту избацио је у аут и тако донео трећу прилику Федереру да му одузме сервис. Ипак, сада Швајцарац промашује. Драма у овом гему је настављена, свашта је виђено на терену, обојица су спасавали невероватне покушаје противника. И четврту брејк прилику имао је Федерер, а овога пута је искористио за 4:2.

Пун самопоуздања Роџер је наставио сусрет, добрим форхендима повећава на 5:2. Драма у наставку, Ђоковић успева да освји гем на свој сервис, да би потом из трећег покушаја Швајцарац освоји осет са 6:3. Он је био знатно бољи у овом периоду игре, мање грешака и доста винера (18, насупрот 11 у прва два сета) оставили су га у игри за финале.

Нешто дужа пауза између трећег и четвртог сета, због затварања крова. Ситуација на терену изједначена. У првом гему Ђоковић је успео да стигмне два поена заостатка и поведе са 1:0. Швајцарац је узвратио ас ударцем и после грешке српског тенисера поравнао резултат. Ђоковић је мало подигао ниво игре у односу на трећи сет, изгуби је само један поен за 2:1. Федерер је добио аплауз од Ђоковића на поен форхенд дијагоналом (2:2). Десетим асом Ђоковић враћа прдност 3:2. Још без брејка и без прилика за то. Ђоковић љут на себе после неких потеза које није желео да изведе, Федерер поравнава резултат.

Поптуно другачији ритам игре у односу на прва два сета.

Ипак, све се променило у корист Новака Ђоковића у седмом гему. Почео је да игра као у прва два сета, неколико атраквитних поена донели су му ново вођство. Коначно је виђен и брејк и то за Србина. Испустио је 30:0, али је преокренуо са два ударца у тело ривала. После скоро два и по сата игре сервирао је за победу, у чему је и успео без изгубљеног поена - 6:3!

Коментари / 0

Оставите коментар