AO: Nole razbijao, pa prikočio, pa dobio Fedeksa, za finale!!!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Australijan opena pobedom nad Rodžerom Federerom 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Tenis 28.01.2016 | 12:11
AO: Nole razbijao, pa prikočio, pa dobio Fedeksa, za finale!!!

Novak Đoković je u finalu Australijen opena! Savršeno i nadmoćno je igrao naš teniser u okršaju protiv arhineprijatelja Rodžera Federera i prilično ubedljivo se plasirao u finale - 3:1 (6:1, 6:2, 3:6, 6:3). Đoković je prvi put u karijeri poveo protiv Švajcarca u međusobnim okršajima (23:22) i tako svojim tenisom i dominacijom na terenu Rod Lejver Arene poručio svima - ja sam najbolji na svetu!

Delovao je Federer do ovog meča daleko fokusiranije, opasnije, preciznije nego Đoković, neki su se drznuli da ga nazovu blagim favoritom, ali je su sve te teorije na terenu pale kao kula od karata. Đoković je dominirao u svim segmentima igre, bušio je Federera na mreži, diktirao ritam igre s osnovne linije, manje grešio, odlično varirao u servisu - igrao je savršeno. Učinio je da najtrofejniji gren slem igrač u istoriji tenisa tokom većeg dela meča deluje nemoćno, pasivno, anemično...

Napravio je Novak pet brejkova, dopustio samo jedan. U vinerima su bili izjednačeni, ali je zato Federer napravio čak 50 grešaka, najviše iz bekhenda koji je naš teniser maksimalno forsirao, i to se pokazalo kao odlučujuće.

Tokom prvog seta prava dominacija Novaka. Nije uspeo Federer da se poveže na startu meča, ušao je sporo u deul, a s druge strane dolazile su veoma snažne i duboke lopte koje su padale jako blizu linija. Federer je izgubio dva svoja servisa što mu svakako nije svojstveno, a epilog je bio logičan - 6:1.

U drugom setu ista priča. Opet su pljuštali brejkovi na sve strane, Federer nije imao nikakav odgovor i Švajcarac je došao do dva gema u setu, to je bilo sve. Podigao je Švajcarac ritam igre i pre svega kvalitet servisa tokom trećeg seta koji je i osvojio, pružio je dostojan otpor i u čettvrtom, poslednjem gemu, ali je Novak uz dozu sportske sreće ipak pokazao da mu nema ravnog.

Navikli smo da nam Nole protiv ovog rivala maltretira živce do besvesti, ali smo ovoga puta svi mogli da se zavalimo u fotelju i pratimo kako se brojke u uglu ekrana konstatno menjaju onako kako to naš teniser želi, dok je reč "brejk" je bio normalna i veoma česta pojava. Počistio je Novak s terena po mnogima najboljeg tenisera svih vremena u prva dva seta, treći je doneo malo neizvesnosti, ali sve je to je bilo kratkog maha. Videlo se jasno ko je bolji.

Đoković će se u finalu sastati sa pobednikom drugog polufinalnog para Endi Mari - Miloš Raonić. Do sada u finalima na ovom gren slem turniru ima skor 5/5.

Da li neko posle ove dominacije sumnja u to da će Đoković ostati stopostotan?

Novak je sjajno otvorio meč, osvojivši gem na svoj servis bez izgubljenog poena. Problemi sa prvim servisom Federera, Đoković stiže do dve brejk lopte. Švajcarac izbacuje loptu u aut za vođstvo prvog reketa sveta 2:0. Nije se mnogo toga promenilo ni u narednom gemu, Federer je nizao greške, do sada je osvojo samo jedan poen na servis Đokovića (3:0). Smanjuje rezultat u nastavku, posle gema bez izgubljenog poena. Novim greškama, Švajcarac je pomogao srpskom teniseru da stigne do 40:0, sa dva kvalitetna poena smanjuje rezultat, ali Novak čuva brejk prednosti (4:1).

Nikako Federer nije uspevao da uhvati ritam, jedini poen na svoj servis u sedmom gemu osvojio je smečom, posle pokušaja Đokovića da ga lobuje iz teške pozicije. Novak je servirao za prvi set, sve mu je išlo od ruke, a posle duge razmene udaraca, do vođstva stiže posle samo 22 minuta igre.

Na početku drugog seta, Federer nije dopustio Novaku da mu oduzme servis. Dva as udarca olakšala su srpskom teniseru da osvoji prvi gem u drugom setu. Posle prvog gema činilo se da ćemo gledati nešto bolje izdanje Federera, međutim Novak sjajno riternira na servis protivnika i bez izgubljenog poena pravi brejk (2:1).

Nezaustavljivi Novak potvrdio je oduzet servis u nastavku, a zatim sjajnom igrom došao do novog brejka (4:1). On je imao rešenje za svaki pokušaj Federera da ga ugrozi, ali sada mora da servira za ostanak u setu. Konačno jedan neizvestan gem, Rodžeru su uspela dva izlaska na mrežu, Novak propušta dve set lopte, pa iz ove situacije Federer izlazi kao pobednik. Srpski teniser ima priliku da do 2:0 u setovima stigne na svoj servis.

U trećem setu Federer je malo popravio servis, pa mu je to donelo bolju igru i u drugim segmentima. Ipak, posle tri gema još nema brejka. Prvu priliku za to Novak je imao u petom gemu, Đoković nije uspeo da lobuje Federera, koji smečom po sredini poravnava na 40:40, a zatim vraća prednost (3:2).

Prvi put na meču Federer je imao brejk loptu, duga razmena udaraca, dva izlaska Federera na mrežu, ovacije publike tokom poena, a Đoković spasao dve brejk lopte. Jednu loptu izbacio je u aut i tako doneo treću priliku Federeru da mu oduzme servis. Ipak, sada Švajcarac promašuje. Drama u ovom gemu je nastavljena, svašta je viđeno na terenu, obojica su spasavali neverovatne pokušaje protivnika. I četvrtu brejk priliku imao je Federer, a ovoga puta je iskoristio za 4:2.

Pun samopouzdanja Rodžer je nastavio susret, dobrim forhendima povećava na 5:2. Drama u nastavku, Đoković uspeva da osvji gem na svoj servis, da bi potom iz trećeg pokušaja Švajcarac osvoji oset sa 6:3. On je bio znatno bolji u ovom periodu igre, manje grešaka i dosta vinera (18, nasuprot 11 u prva dva seta) ostavili su ga u igri za finale.

Nešto duža pauza između trećeg i četvrtog seta, zbog zatvaranja krova. Situacija na terenu izjednačena. U prvom gemu Đoković je uspeo da stigmne dva poena zaostatka i povede sa 1:0. Švajcarac je uzvratio as udarcem i posle greške srpskog tenisera poravnao rezultat. Đoković je malo podigao nivo igre u odnosu na treći set, izgubi je samo jedan poen za 2:1. Federer je dobio aplauz od Đokovića na poen forhend dijagonalom (2:2). Desetim asom Đoković vraća prdnost 3:2. Još bez brejka i bez prilika za to. Đoković ljut na sebe posle nekih poteza koje nije želeo da izvede, Federer poravnava rezultat.

Poptuno drugačiji ritam igre u odnosu na prva dva seta.

Ipak, sve se promenilo u korist Novaka Đokovića u sedmom gemu. Počeo je da igra kao u prva dva seta, nekoliko atrakvitnih poena doneli su mu novo vođstvo. Konačno je viđen i brejk i to za Srbina. Ispustio je 30:0, ali je preokrenuo sa dva udarca u telo rivala. Posle skoro dva i po sata igre servirao je za pobedu, u čemu je i uspeo bez izgubljenog poena - 6:3!

Komentari / 0

Ostavite komentar