Случај Радончић: Шта се налази у прислушкиваним разговорима

У Суду Босне и Херцеговине јуче је одржано рочиште у случају против Фахрудина Радончића којег Тужилаштво БиХ терети за четири кривична дјела међу којима су казнено дјело удруживање ради чињења казненог дјела, ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи.

Босна и Херцеговина 28.01.2016 | 07:29
Случај Радончић: Шта се налази у прислушкиваним разговорима

Скоро шест сати трајало је излагање доказа против Радончића и изношење аргумената одбране лидера СББ-а.

Након четири сата читања транскрипата разговара Радончића са многим међу којима су Бакир Даутбашић, Билсена Шахман, Бакир Изетбеговић, Бакир Алиспахић, Индира Ћатић, Златко Лагумџија, Сафет Оручевић, Фуад Чибукчић и Емир Талиревић, тужилац Божо Михајловић затражио је једномјесечни притвор због бојазни да би Радончићев излазак на слободу могао угрозити ток истраге и да би лидер СББ-а могао утицати на свједоке.

На почетку рочишта, судија Татјана Косовић затражила је од Радончића да потврди опште информације о себи. На упит које држављанство посједује, он је казао да је држављанин Босне и Херцеговине што ће тужилац након неколико сати изношења доказног материјала демантовати.

„Управо сам добио усмено обавјештење од Агенције за истраге и заштиту да Радончић има и држављанство Црне Горе“, казао је тужилац Михајловић на шта је Радончић казао да то није истина.

„Ја само имам држављанство БиХ“, казао је лидер СББ.

Адвокатски тим Фахрудина Радончића који чине Драган Барбарић и Васвија Видовић затражили су изузимање поступајућег тужиоца из цијелог случаја на шта је судија Косовић одговорила да то није могуће због хитности потупка и чињенице да о томе одлучује главни тужилац Горан Салиховић.

Видовић и Барбарић су казали да су обимну документацију прекасно добили и да физички нису прочитати накнадни материјал које је Тужилаштво БиХ ставило међу доказе.

У свом излагању, тужилац Михајловић је казао да се од 18. августа 2014. године против Радончића води истрага у случају који се против Насера Кељмендија води на Косову.

Услиједило је читање десетина страница прислушкиваних телефонских разговора, СМС порука и порука које је посљедњих дана с пријатељима размјењивао преко Вибера.

Највише њих се односило на разговоре са Бакиром Даутбашићем и Билсеном Шахман, угледним члановима СББ-а, који се налазе у притвору у истом предмету као и Радончић. Њих троје оптужени су да су утицали и вршили притисак на свједока Азру Сарић, бившу партнерку убијеног Рамиза Делалића Ћеле.

Након тога, један од чланова тужилачког тима говорио је о разговорима између Радончића и Даутбашића о Зијаду Хаџијахићу, раднику Амабасаде САД-а чија је супруга Нермана именована за амбасадора БиХ у Словенији.

Наиме, како наводе, Хаџијахић је обећао помоћ и лобирање унутар Амбасаде Сједињених Америчких Држава, а заузврат тражио да му се супрузи Нермани Хаџијахић обезбиједи амбасадорска позиција у Словенији.

Тужилаштво је читало разговоре између Даутбашића и Хаџијахића у контексту да, уколико не добије амбасадорску позицију у Словенији да је могуће да то буде конзулска позиција негдје у Њемачкој.

Током овог процеса, казао је тужилац Михајловић, саслушано је више особа међу којима су Душка Јуришић, главни тужилац Кантоналног тужилаштва КС Далида Бурзић, Нермана и Зијад Хаџијахић те још неколико особа.

Након сат времена читања прислушкиваних телефонских разговора, СМС и Вибер порука, судија Косовић прекинула је тужиоца Михајловића и питала га да ли ће читати свих 120 страница разговора на шта је Михајловић потврдно одговорио ријечима да је веома важно да се све прочита.

Радончић је, навео је тужилац, у разговору са Сафетом Оручевићем казао да „Изетбеговић не зна шта га чека од сриједе“ и да „ће ићи брутално што ће бити велики шок“.

Такође, тужилаштво је прочитало и разговор између доктора Емира Талиревића који је од оснивача Дневног аваза затражио да се објави афирмативан текст о пословању Себије Изетбеговић на шта му је Радончић одговорио „да њему не може Бакир монтирати 20 година затвора, а да му он ради на промоцији породице спомињући и „Бакиров процес звани Кељменди“.

Такође, прочитани су и прислушкивани разговори између Радончића и шефа Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Јонатхана Моореа у контексту да је преко њега Фахрудин Радончић покушао да врши притисак на првосуђе.

Услиједили су и разговори између Бакира Изетбеговића и Радончића.

„Сад ми је Осмица (Мехмедалија Осмић, директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ оп. а.) јавио за Даутбашића. Ови из Тужилаштва се баш труде да растуре коалицију“, казао је Изетбеговић Радончићу.

„Великим Богом ти се кунем да немам везе с овим“, додао је Изетбеговић на шта му је Радончић казао да „коалиција опстаје без обзира да ли ће га ухапсити или не“.

Изетбеговић је послао поруку Радончићу након што је именовао амбасадора у Словенији Нерману Хаџијахић на чему се лидер СББ-а захвалио.

Такође, према наводима Тужилаштва, Изетбеговић је од Радончића затражио да му предложи име амбасадора након што је „наговорио Неџада Колџу да остане начелник“.

Како је представило Тужилаштво БиХ, Радончић је у својим пресретнутим разговорима најављивао пресс конференцију на коју планира довести супруге Неџада Угљена и Рамиза Делалића Ћеле те понудити доказе о „наручиоцима убиства, Изетбеговићу и Осмици“.

Према транскриптима, Радончић је навео да „случај Кељменди треба вратити на политички терен“.

Претходно, Радончић је преко Вибера комуницирао са Даутбашићем и Билсеном Шахман гдје су му они потврдили „да је разговор са Азром Сарић прошао добро и да су радње према Сарић договорене“.

Тужилац Михајловић је казао да је у овом случају Радончић налогодавац, а да су Даутбашић и Шахман извршиоци.

Адвокат Барбарић казао је у свом обраћању да је и раније водио случај убиства Рамиза Делалића Ћеле те казао да се ниједног тренутка у том процесу име Фахрудина Радончића није споменуло. Казао је да је „овај процес политички осмишљен и монтиран“.

„Пола ових разговора је 'гдје си, шта има', 'хоћемо ли попити кафу'... Па он је политичар, нормално је да ће комуницирати“, казао је Радончићев адвокат Барбарић.

Адвокат Васвија Видовић је оспоравала законитост поступка хапшења Радончића и свега што је претходило томе. Она је умјесто притвора затражила мјере за Радончића.

Судија Татјана Косовић је навела да ће одлука Суда бити позната у законском року што значи да ће одлука о захтјеву Тужилаштва да се Радончићу одреди једномјесечни притвор бити позната данас до 14:00 сати.

Извор:Н1

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рајко Добој

28.01.2016 07:07

А сад је на реду додик па бакир па човић.....живио Мектић у име свих људи добре воље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

зр

28.01.2016 08:09

Рајко да бог да да тако буде амен.

Name

Деки

28.01.2016 07:12

Истјерајте тог Мура из дрзаве.Тај Аваз угасите ако покуса да се мјеса у рад суда.Ста је проблем?Да ли је БиХ дрзава или није?Ако јесте онда показите да јесте.Ако није ајде лијепо да се играмо расипа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

енис кецо

28.01.2016 07:42

Само тако цистите го.на.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.01.2016 07:55

А зашто их све високи представник не удаљи из политике па нека их онда правосудје прогања на неутралном терену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.01.2016 08:01

Вјероватно нисам у стању уочити, али морам рећи да у прислушкиваним разговорима не налазим ништа што повлачи кривичну одговорност. Дакле ово ће бити још једно млаћење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ХМ

28.01.2016 08:16

Не контас ХМ,ово је само да додје маца на вратанца ,а онда кад оплету,ста си све ловила.Тако они прилазе и насим лоповима,прво ко фол мали лоповлуци,а кад крену из гаца да те истресају,ево ти сецера 22 и притиска 220.

Name

петља

28.01.2016 08:12

Само 30 поллитицара сто су добили највисе гласова на изборима затворит и ми би кренули напријед пуно брзе ови не могу радити цувајуци себе и свој криминал.

ОДГОВОРИТЕ