Либан: Оптужили лешинара за шпијунажу

Птица лешинар, која је долетјела из израелског природног резервата у Либан, ухваћена је и "приведена" након што је локално становништво видјело да носи нешто слично предајнику.

Свијет 27.01.2016 | 21:20
Либан: Оптужили лешинара за шпијунажу

Наиме, лешинар је примијећен у региону либанског града Бинт Џбеил, а ухватили су га јер сумњају да је ријеч о птици која врши шпијунажу за Израел, с обзиром на то да је и дошла с израелске територије.

Израелски корисници Фацебоока први су видјели на постовима из Либана слике птице која има израелску идентификацију на крилима, те нешто слично предајнику, након чега су слике одмах послали руководству израелског природног резервата. Тали Тененбаум, из природног резервата, о цијелој ситуацији каже:

"Добили смо информацију да су птицу с нашим ознакама ухватили и завезали становници Бинт Џбеила. Очекујем да у 21. вијеку људи схвате да птице нису никаква опасност и надам се да ће је Либанци пустити на слободу."

Тененбаум каже да је птица имала уређај за праћење, на основу којег су пратили њено кретање. Штавише, прије неколико дана су и они сами схватили да је птица ушла око четири километра на либанску територију.

"Међутим, нисмо могли ни помислити да ће је ухватити и оптужити за шпијунирање", каже Тененбаум.

Према посљедњим извјештајима, птица је наводно пуштена јер је утврђено да не представља никакву пријетњу.

Иначе, ово само говори о томе колико су теорије завјере присутне и раширене на Блиском истоку. Прошлог љета палестински медији су објавили да је у близини њихових вода примијећен делфин који је био "опремљен" видео-камерама и тада се нашироко писало да је ријеч о израелској шпијунажи.

Прије пет година саудијски медији су објавили причу такође о лешинару који је носи ГПС предајник, а на нози је имао идентификациони жиг Универзитета у Тел Авиву. И он је "приведен" због сумње на шпијунажу.

И прије тога је било чудних пријава шпијунаже. Тако су египатске власти оптужиле израелску службу Мосад за нападе ајкула у Црвеном мору, што је на крају морало да демантује и израелеско Министарство спољних послова.

НН

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микић

27.01.2016 20:36

Понекад се и Јевреји преваре У рачуница. Птица шпијун. Није лоша замисао!

ОДГОВОРИТЕ