Liban: Optužili lešinara za špijunažu

Ptica lešinar, koja je doletjela iz izraelskog prirodnog rezervata u Liban, uhvaćena je i "privedena" nakon što je lokalno stanovništvo vidjelo da nosi nešto slično predajniku.

Svijet 27.01.2016 | 21:20
Liban: Optužili lešinara za špijunažu

Naime, lešinar je primijećen u regionu libanskog grada Bint Džbeil, a uhvatili su ga jer sumnjaju da je riječ o ptici koja vrši špijunažu za Izrael, s obzirom na to da je i došla s izraelske teritorije.

Izraelski korisnici Facebooka prvi su vidjeli na postovima iz Libana slike ptice koja ima izraelsku identifikaciju na krilima, te nešto slično predajniku, nakon čega su slike odmah poslali rukovodstvu izraelskog prirodnog rezervata. Tali Tenenbaum, iz prirodnog rezervata, o cijeloj situaciji kaže:

"Dobili smo informaciju da su pticu s našim oznakama uhvatili i zavezali stanovnici Bint Džbeila. Očekujem da u 21. vijeku ljudi shvate da ptice nisu nikakva opasnost i nadam se da će je Libanci pustiti na slobodu."

Tenenbaum kaže da je ptica imala uređaj za praćenje, na osnovu kojeg su pratili njeno kretanje. Štaviše, prije nekoliko dana su i oni sami shvatili da je ptica ušla oko četiri kilometra na libansku teritoriju.

"Međutim, nismo mogli ni pomisliti da će je uhvatiti i optužiti za špijuniranje", kaže Tenenbaum.

Prema posljednjim izvještajima, ptica je navodno puštena jer je utvrđeno da ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Inače, ovo samo govori o tome koliko su teorije zavjere prisutne i raširene na Bliskom istoku. Prošlog ljeta palestinski mediji su objavili da je u blizini njihovih voda primijećen delfin koji je bio "opremljen" video-kamerama i tada se naširoko pisalo da je riječ o izraelskoj špijunaži.

Prije pet godina saudijski mediji su objavili priču takođe o lešinaru koji je nosi GPS predajnik, a na nozi je imao identifikacioni žig Univerziteta u Tel Avivu. I on je "priveden" zbog sumnje na špijunažu.

I prije toga je bilo čudnih prijava špijunaže. Tako su egipatske vlasti optužile izraelsku službu Mosad za napade ajkula u Crvenom moru, što je na kraju moralo da demantuje i izraelesko Ministarstvo spoljnih poslova.

NN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MИХАИЛО Микић

27.01.2016 20:36

Понекад се и Јевреји преваре У рачуница. Птица шпијун. Није лоша замисао!

ODGOVORITE