Ово је Ахилова пета америчке војске

"САД су најмоћнија нација на Земљи. И тачка", казао је у последњем обраћању Конгресу председник Барак Обама и да су америчке трупе "најбоља борбена сила у историји света", а да ниједна нација не сме да нападне САД и њихове савезнике "зато што знају да је то пут који их води у пропаст". Међутим, изгледа да није баш све како Обама каже.

Свијет 27.01.2016 | 21:00
Ово је Ахилова пета америчке војске

Према речима Роберта Гејтса, бившег шефа Пентагона који је био министар одбране САД и под Обамом и у администрацији Џорџа Буша Млађег, постоји огроман проблем који се надвио над америчком војском и за који не постоји једноставно решење.

Ради се о секвестрацији, хитном смањењу буџета на свим пољима који подједнако погађа све делове америчке војске. По Гејтсу, проблем секвестрације је двострук. Први аспект је повећање неизвесности унутар саме војске.

"Мислим да је велики део проблема немогућност предвиђања количине средстава која ће бити на располагању војсци", навео је Гејтс за "Бизнис инсајдер".

Други аспект проблема је то што је секвестрација процес који се не обазире на квалитет онога што се лишава дела финансирања.

Секвестрација је имала ужасне последице по војску. То је најгора врста буџетских резова због тога што се у суштини реже све у истом проценту. Режете исто финансије најважнијим стварима које радите и најглупљим стварима које радите. Ниједан менаџер или лидер не може да ради под тим условима сматра бивши први човек Пентагона.

Секвестрација је уведена Указом о контроли буџета из 2013. Тим указом је планирано резање федералних трошкова за 1,2 билиона (1.200 милијарди) долара у периоду од десет година.

И други амерички званичници пре Гејтса су упозоравали да би буџетски резови могли да буду изузетно лоши по војску. У септембру 2015. је Бред Карсон, подсекретар за људство и борбену спремност у Министарству одбране тврдио да би смањење финансирања војске могло да ослаби копнену војску и маринце, доводећи иг до тачке пуцања.

Ипак, нису сви толико уверени у опасности које доноси секвестрација. Према Џеремије Хербу, новинару "Политика", секвестрацију војска користи као неко чудовиште за плашење Конгреса како би јој ова институција одобрила више средстава.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мд

27.01.2016 21:07

Сила која је убила више невиних цивила него сви фашисти до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.01.2016 00:04

Сила која је нанијела зла на свим странама свијета изгубила огроман број војске и ниста није корисно направила

Name

млада босна

27.01.2016 22:11

Свака држава или царство док има јаку војску и постоји и постојало је!!!Држава која нема јаке војске је пусијона у саваком облику.Нема државе без јаке војске!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

27.01.2016 22:57

Нема висе кореје вијетнама , конга, авганистана либије ирака све је то буранија, само пласе свет са празном прицом и нападима на јадан и сирмасан народ који мирним зивотом. Хоце све да у исте али овај пут неце ици

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.01.2016 14:08

Њихова ахилова пета је Сјеверна Кореја а по остало Русија а могла бити и Кина ако је мало наљуте. Толико ће скресати буџет да неће имати довољно ни за (тоалет) папир на коме штампају доларе. Да не пишем колико троше на безбједност од разних опасности у својој држави. Овом злу се ближи крај а много је кандидата за освету.

ОДГОВОРИТЕ