Ovo je Ahilova peta američke vojske

"SAD su najmoćnija nacija na Zemlji. I tačka", kazao je u poslednjem obraćanju Kongresu predsednik Barak Obama i da su američke trupe "najbolja borbena sila u istoriji sveta", a da nijedna nacija ne sme da napadne SAD i njihove saveznike "zato što znaju da je to put koji ih vodi u propast". Međutim, izgleda da nije baš sve kako Obama kaže.

Svijet 27.01.2016 | 21:00
Ovo je Ahilova peta američke vojske

Prema rečima Roberta Gejtsa, bivšeg šefa Pentagona koji je bio ministar odbrane SAD i pod Obamom i u administraciji Džordža Buša Mlađeg, postoji ogroman problem koji se nadvio nad američkom vojskom i za koji ne postoji jednostavno rešenje.

Radi se o sekvestraciji, hitnom smanjenju budžeta na svim poljima koji podjednako pogađa sve delove američke vojske. Po Gejtsu, problem sekvestracije je dvostruk. Prvi aspekt je povećanje neizvesnosti unutar same vojske.

"Mislim da je veliki deo problema nemogućnost predviđanja količine sredstava koja će biti na raspolaganju vojsci", naveo je Gejts za "Biznis insajder".

Drugi aspekt problema je to što je sekvestracija proces koji se ne obazire na kvalitet onoga što se lišava dela finansiranja.

Sekvestracija je imala užasne posledice po vojsku. To je najgora vrsta budžetskih rezova zbog toga što se u suštini reže sve u istom procentu. Režete isto finansije najvažnijim stvarima koje radite i najglupljim stvarima koje radite. Nijedan menadžer ili lider ne može da radi pod tim uslovima smatra bivši prvi čovek Pentagona.

Sekvestracija je uvedena Ukazom o kontroli budžeta iz 2013. Tim ukazom je planirano rezanje federalnih troškova za 1,2 biliona (1.200 milijardi) dolara u periodu od deset godina.

I drugi američki zvaničnici pre Gejtsa su upozoravali da bi budžetski rezovi mogli da budu izuzetno loši po vojsku. U septembru 2015. je Bred Karson, podsekretar za ljudstvo i borbenu spremnost u Ministarstvu odbrane tvrdio da bi smanjenje finansiranja vojske moglo da oslabi kopnenu vojsku i marince, dovodeći ig do tačke pucanja.

Ipak, nisu svi toliko uvereni u opasnosti koje donosi sekvestracija. Prema Džeremije Herbu, novinaru "Politika", sekvestraciju vojska koristi kao neko čudovište za plašenje Kongresa kako bi joj ova institucija odobrila više sredstava.

Izvor: Blic

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Md

27.01.2016 21:07

Sila koja je ubila više nevinih civila nego svi fašisti do sada

ODGOVORITE
Name

Da

28.01.2016 00:04

Sila koja je nanijela zla na svim stranama svijeta izgubila ogroman broj vojske i nista nije korisno napravila

Name

mlada bosna

27.01.2016 22:11

Svaka država ili carstvo dok ima jaku vojsku i postoji i postojalo je!!!Država koja nema jake vojske je pusijona u savakom obliku.Nema države bez jake vojske!!!!!

ODGOVORITE
Name

vuper

27.01.2016 22:57

Nema vise koreje vijetnama , konga, avganistana libije iraka sve je to buranija, samo plase svet sa praznom pricom i napadima na jadan i sirmasan narod koji mirnim zivotom. Hoce sve da u iste ali ovaj put nece ici

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

28.01.2016 14:08

Njihova ahilova peta je Sjeverna Koreja a po ostalo Rusija a mogla biti i Kina ako je malo naljute. Toliko će skresati budžet da neće imati dovoljno ni za (toalet) papir na kome štampaju dolare. Da ne pišem koliko troše na bezbjednost od raznih opasnosti u svojoj državi. Ovom zlu se bliži kraj a mnogo je kandidata za osvetu.

ODGOVORITE