"Орловима" идеалан распоред за Рио!

Репрезентација Србије ће на турниру у Београду имати слободан дан после прве и друге утакмице. Потенцијални проблеми - статус НБА играча и форма репрезентативаца.

Кошарка 29.01.2016 | 10:20
"Орловима" идеалан распоред за Рио!

Осим што су у квалификацијама за Олимпијске игре добили противнике "по мери", најбољи српски кошаркаши ће на турниру у Комбанк арени (4-9. јула) имати и повољан распоред.

Првог дана такмичења по групама састаће се са Порториком (пети на првенству Америке 2015), следећег дана су слободни (играју Порторико - Ангола), а онда се састају са вицешампионом Африке, Анголом.

За пласман у полуфинале потребно је бити први или други у групи, односно добити бар једну утакмицу, уз што бољу кош-разлику. Актуелним вицешампионима света и полуфиналистима последњег Еуробаскета то не би требало да буде проблем.

У групи Б паралелно ће играти Јапан - Летонија (понедељак, 4. јул), Летонија - Чешка (5. јул) и Чешка - Јапан (6. јул).

Четвртак 7. јул је слободан дан за све претенденте на олимпијску "визу", а мечеви у којима неће бити права на кикс следе 8. и 9. јула.

Полуфинала ће се играти по принципу А1-Б2 и Б1-А2, затим је на програму финале, чији победник ће у августу играти у Рио де Жанеиру.

Утисак је да су селекције Чешке и Летоније (када су у најјачим саставима) приближног квалитета и да у евентуалном полуфиналу не би било "пожељног" противника за "орлове". Јапан, као четвртопласирани са последњег првенства Азије, тешко може да угрози поменуте ривале из Европе.

Пет и по месеци пре почетка квалификација, највећа непознаница су састави тимова, што се у првом реду односи могуће повреде и на статус НБА играча (Бјелица, Јокић, Марјановић из Србије, Порзингис из Летоније, Бареа из Порторика).

Разлози евентуалних изостанака могу бити различити.

Бобан Марјановић биће слободан агент и имаће право да разговара са заинтересованим тимовима тек од 1. јула. Никола Јокић и Кристапс Порзингис су дебитанти, па није искључено да људи из Денвер Нагитса, односно Њујорк Никса, изврше на њих притисак да одвоје лето за "рад на себи"...

Подсећамо на већ чувени пропис, да НБА играчи могу да проведу на припремама националног тима само 35 дана. Ово лето је специфично по томе што ће у кратком размаку бити спроведене припреме за квалификације, па за сам олимпијски турнир (почиње 6. августа), наравно ако се будемо пласирали.

Велико је питање и у каквој ће форми бити играчи после завршетка напорних клупских сезона. Неки ће највероватније бити слободни већ средином априла (Бјелица, Јокић), али неки ће играти до краја маја, можда чак и током прве половине јуна.

На том плану (форма, уиграност, физичка припрема) би ваневропске селекције могле да остваре одређену предност, остаје да се види да ли ће им то бити довољно да у Арени направе изненађење.

КАКО ЈЕ БИЛО ЛЕТОС
Србија и Чешка састале су се у четвртфиналу Европског првенства 2015. и "орлови" су тријумфовали резултатом 89:75. Чеси и Летонци играли су и у групној фази и у мечу за седмо место. Прво је било 65:72, па 97:70.

Коментари / 0

Оставите коментар