"Orlovima" idealan raspored za Rio!

Reprezentacija Srbije će na turniru u Beogradu imati slobodan dan posle prve i druge utakmice. Potencijalni problemi - status NBA igrača i forma reprezentativaca.

Košarka 29.01.2016 | 10:20
"Orlovima" idealan raspored za Rio!

Osim što su u kvalifikacijama za Olimpijske igre dobili protivnike "po meri", najbolji srpski košarkaši će na turniru u Kombank areni (4-9. jula) imati i povoljan raspored.

Prvog dana takmičenja po grupama sastaće se sa Portorikom (peti na prvenstvu Amerike 2015), sledećeg dana su slobodni (igraju Portoriko - Angola), a onda se sastaju sa vicešampionom Afrike, Angolom.

Za plasman u polufinale potrebno je biti prvi ili drugi u grupi, odnosno dobiti bar jednu utakmicu, uz što bolju koš-razliku. Aktuelnim vicešampionima sveta i polufinalistima poslednjeg Eurobasketa to ne bi trebalo da bude problem.

U grupi B paralelno će igrati Japan - Letonija (ponedeljak, 4. jul), Letonija - Češka (5. jul) i Češka - Japan (6. jul).

Četvrtak 7. jul je slobodan dan za sve pretendente na olimpijsku "vizu", a mečevi u kojima neće biti prava na kiks slede 8. i 9. jula.

Polufinala će se igrati po principu A1-B2 i B1-A2, zatim je na programu finale, čiji pobednik će u avgustu igrati u Rio de Žaneiru.

Utisak je da su selekcije Češke i Letonije (kada su u najjačim sastavima) približnog kvaliteta i da u eventualnom polufinalu ne bi bilo "poželjnog" protivnika za "orlove". Japan, kao četvrtoplasirani sa poslednjeg prvenstva Azije, teško može da ugrozi pomenute rivale iz Evrope.

Pet i po meseci pre početka kvalifikacija, najveća nepoznanica su sastavi timova, što se u prvom redu odnosi moguće povrede i na status NBA igrača (Bjelica, Jokić, Marjanović iz Srbije, Porzingis iz Letonije, Barea iz Portorika).

Razlozi eventualnih izostanaka mogu biti različiti.

Boban Marjanović biće slobodan agent i imaće pravo da razgovara sa zainteresovanim timovima tek od 1. jula. Nikola Jokić i Kristaps Porzingis su debitanti, pa nije isključeno da ljudi iz Denver Nagitsa, odnosno Njujork Niksa, izvrše na njih pritisak da odvoje leto za "rad na sebi"...

Podsećamo na već čuveni propis, da NBA igrači mogu da provedu na pripremama nacionalnog tima samo 35 dana. Ovo leto je specifično po tome što će u kratkom razmaku biti sprovedene pripreme za kvalifikacije, pa za sam olimpijski turnir (počinje 6. avgusta), naravno ako se budemo plasirali.

Veliko je pitanje i u kakvoj će formi biti igrači posle završetka napornih klupskih sezona. Neki će najverovatnije biti slobodni već sredinom aprila (Bjelica, Jokić), ali neki će igrati do kraja maja, možda čak i tokom prve polovine juna.

Na tom planu (forma, uigranost, fizička priprema) bi vanevropske selekcije mogle da ostvare određenu prednost, ostaje da se vidi da li će im to biti dovoljno da u Areni naprave iznenađenje.

KAKO JE BILO LETOS
Srbija i Češka sastale su se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2015. i "orlovi" su trijumfovali rezultatom 89:75. Česi i Letonci igrali su i u grupnoj fazi i u meču za sedmo mesto. Prvo je bilo 65:72, pa 97:70.

Komentari / 0

Ostavite komentar