Доживотна робија за турске новинаре

Турско тужилаштво затражило је данас да двојици новинара опозиционог листа Џумхуријет, који су оптужени за шпијунажу, буде изречена доживотна казна затвора.

Свијет 27.01.2016 | 22:53
Доживотна робија за турске новинаре

Суд у Истанбулу оптужио је главног уредника дневника Џумхуријет Џана Дундара и шефа редакције тог листа у Анкари Ердема Гула, да су открили државне тајне објавивши да је влада предсједника Реџепа Тајипа Ердогана покушала да пошаље оружје џихадистима у Сирији.

"Ми смо оптужени за 'шпијунажу'. Предсједник каже 'издају'. Ми нисмо издајници, шпијуни (сиц) или хероји; ми смо новинари. Оно што смо ми урадили је новинарство," изјавио је Дундар у новембру прошле године.

Међутим, на Дундара се обрушио лично Ердоган, који је послије објављивања спорног "издајничког" извјештаја да Анкара наоружава терористе ИСИЛ лично тужио Дундара и оптужио Џумхуријет за ширење лажних информација и шпијунирање, рекавши да ће одговорни новинари "платити високу цијену", о чему је писао Вол стрит журнал.

Ергулу Озкоку пријети 5 година робије јер је Ергулу Озкоку прети 5 година робије јер је

Уз Дундара и Гула ухапшен је и трећи новинар - Еругрул Озкок из дневног листа Хуријет, који је оптужен да је клеветао председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Чињеница да Озкоку због таквог "гријеха" пријети казна до 5 година робије јасно говори да су тачни све чешћи извештаји о томе да се власт Турске гуши слободу медија.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

па ти ради

27.01.2016 15:20

Страшно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јони

27.01.2016 15:49

Па имамо таквог овде на власти

Name

зеро

27.01.2016 22:45

У неким дрзавама их једноставно отрују.

ОДГОВОРИТЕ