Doživotna robija za turske novinare

Tursko tužilaštvo zatražilo je danas da dvojici novinara opozicionog lista Džumhurijet, koji su optuženi za špijunažu, bude izrečena doživotna kazna zatvora.

Svijet 27.01.2016 | 22:53
Doživotna robija za turske novinare

Sud u Istanbulu optužio je glavnog urednika dnevnika Džumhurijet Džana Dundara i šefa redakcije tog lista u Ankari Erdema Gula, da su otkrili državne tajne objavivši da je vlada predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana pokušala da pošalje oružje džihadistima u Siriji.

"Mi smo optuženi za 'špijunažu'. Predsjednik kaže 'izdaju'. Mi nismo izdajnici, špijuni (sic) ili heroji; mi smo novinari. Ono što smo mi uradili je novinarstvo," izjavio je Dundar u novembru prošle godine.

Međutim, na Dundara se obrušio lično Erdogan, koji je poslije objavljivanja spornog "izdajničkog" izvještaja da Ankara naoružava teroriste ISIL lično tužio Dundara i optužio Džumhurijet za širenje lažnih informacija i špijuniranje, rekavši da će odgovorni novinari "platiti visoku cijenu", o čemu je pisao Vol strit žurnal.

Ergulu Ozkoku prijeti 5 godina robije jer je Ergulu Ozkoku preti 5 godina robije jer je

Uz Dundara i Gula uhapšen je i treći novinar - Erugrul Ozkok iz dnevnog lista Hurijet, koji je optužen da je klevetao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Činjenica da Ozkoku zbog takvog "grijeha" prijeti kazna do 5 godina robije jasno govori da su tačni sve češći izveštaji o tome da se vlast Turske guši slobodu medija.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pa ti radi

27.01.2016 15:20

Strašno!

ODGOVORITE
Name

joni

27.01.2016 15:49

Pa imamo takvog ovde na vlasti

Name

zero

27.01.2016 22:45

U nekim drzavama ih jednostavno otruju.

ODGOVORITE