Специјалаци спремни да признају и свједоче

Припадници Специјалне јединице полиције МУП-а Републике Српске Жељко Инђић (27) из Братунца и Горан Јањуз (25) из Козарске Дубице највјероватније ће са Специјалним тужилаштвом Републике Српске закључити споразум о признању кривице за учешће у оружаној пљачки 617.000 марака на аутопуту Бањалука - Градишка, сазнаје "Глас Српске".

Република Српска 27.01.2016 | 22:58
Специјалаци спремни да признају и свједоче

Осим њих, за учешће у пљачки новца Уникредит банке, који је из Бањалуке превожен у специјалним возилима агенције "Сектор секјурити", осумњичене су њихове колеге из Специјалне јединце полиције Владан Малић (33) и Горан Параш (28) из Бањалуке, те Александар Поповић (29) из Котор Вароша, који је недавно напустио најелитнију јединицу МУП-а Републике Српске. На списку осумњичених су и радник "Сектор секјуритија" Данијел Кузмић (30) из Котор Вароша и сувласник ауто-куће "Кватро" Олег Банда (32) из Бањалуке. Малићу, који је означен као организатор криминалне групе, Парашу, Поповићу, Кузмићу и Банди послије хапшења је одређен једномјесечни притвор. Јањуз и Инђић су недуго послије хапшења и саслушања у полицији и тужилаштву пуштени да се бране са слободе.

Извор близак истрази рекао је "Гласу Српске" да су Инђић и Јањуз од дана хапшења сарађивали са истражиоцима и помогли да се одмота клупко у вези са филмском пљачком, која је расвијетљена до посљедњег детаља и у којој је откривена улога сваког учесника. Уколико постигну споразум о признању кривице, Инђић и Јањуз би се у замјену за блажу казну обавезали и да ће у судском процесу свједочити против осталих осумњичених.

"Инђић и Јањуз су пристали на сарадњу, а са њима је разговарано и о закључивању споразума о признању кривице. Томе у прилог иде и чињеница да се једини од осумњичене седморке бране са слободе, а и у приједлогу за одређивање притвора није наведено да су били директни извршиоци, већ да су помагали у пљачки" казао је наш саговорник.

Према његовим ријечима, Јањуз и Инђић су истражиоцима открили и локацију на којој је послије пљачке закопано пет аутоматских пушака.

"Они су са истражиоцима у хеликоптеру отишли на Козару и показали тачну локацију на којој је закопано оружје коришћено у пљачки", казао је наш извор.

У откривању пљачкаша важну улогу имали су и трагови пронађени у "аудију А6", који је коришћен у пљачки, али и информације које су дали припадници Специјалне јединице полиције и растрошност ухапшених.

Починиоци спектакуларне пљачке на аутопуту надомак Градишке откривени су 13. јануара када је ухапшено пет специјалаца. Дан касније лисице на руке стављене су Кузмићу, који је осумњичен да је специјалцима дојавио информације када су возила са новцем кренула и у којем је од три у конвоју највећи потенцијални плијен.

"Љубави, кренула сам", гласила је порука коју је Кузмић послао Поповићу дајући му знак да је новац кренуо из банке.

Истог дана ухапшен је и Банда, који је осумњичен да је возио "ауди А6" којим су пљачкаши пресрели возила "Сектор секјуритија".

Филмска пљачка догодила се 22. септембра прошле године када су четворица разбојника наоружана аутоматским пушкама и "зољом" пресрели колону у којој су била три возила "Сектор секјуритија" код насеља Церовљани у близини Градишке. На снимку из возила "Сектор секјуритија" се види када пљачкаши искачу из "аудија" прије него што се зауставио, а затим отварају ватру на возила, отимају неколико кофера с новцем и нестају муњевитом брзином. У пуцњави је од рикошета рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић. Разбојници су послије пљачке побјегли према Козари, а одмах је покренута опсежна потрага у коју су укључене све расположиве полицијске снаге. Нико, међутим, до 13. јануара није ухапшен, а једино је у засеоку Бараји код Горњих Подградаца у близини Градишке пронађен "ауди А6", који су користили пљачкаши. Иако је био поливен бензином, аутомобил није запаљен, а пљачкаши су одустали од паљевине, јер је над Козаром надлијетао полицијски хеликоптер.

Према незваничним информацијама, истражиоци провјеравају да ли су осумњичени за пљачку на аутопуту учествовали у још неким разбојништвима, а сумњу подгријава поклапање покрета и начина пљачке НЛБ Развојне банке у центру Бањалуке и Уникредит банке у Котор Варошу.

Кредит

Извор близак истрази казао је да су неки од ухапшених прије пљачке били у финансијским проблемима.

"Горан Параш је имао кредит од неколико десетина хиљада марака и упао је у проблеме, па није могао да враћа рате. Вјероватно га је и то нагнало да се придружи групи која је осумњичена за пљачку", казао је извор.

Извор: Глас Српске

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

дузник

27.01.2016 12:01

Хоцемол сви краст ко има кредит то није никакво оправдање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Батман

27.01.2016 13:10

Нема друге изгледа...

Name

зеро

27.01.2016 23:25

Па мого је узет паре на камату ,па се вадит,цупат.

Name

Лела

27.01.2016 12:17

Овако без маски, симпатични младићи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

27.01.2016 12:18

Не знам како остали нормални свијет који ради за плату од 600-800 КМ и има кредит од неколико десетина хиљада КМ за стан не почне се бавити пљачком и криминалом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕВО РЕСЕЊА

27.01.2016 12:26

БЛАГО НАМА, СИТУАЦИЈА У МУПУ СЕ ДРАСТИЦНО ПОПРАВЉА, САМО ТАКО МОЗДА ЈЕДНОГ ДАНА И БУДЕМО НОРМАЛНИ ДА НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НАМ СЕ У БИТНЕ ИН-СНСД-ТИТУЦИЈЕ НЕ СМИЈУ ПРИМАТИ КРИМИНАЛЦИ МОЗДА?????ИКАД???? НИКАД????

ОДГОВОРИТЕ
Name

блаф

27.01.2016 13:28

А засто ово возило Сецуритија прво скреце и зауставља а онда после неког времена стизе црни ауди из ког излазе пљацкаси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

логиц

27.01.2016 15:06

Вјероватно што им прилазе прво са стране, па уз претњу оружјем (зољом) заустављају возило,а камера блиндираног возила усмјерена је право,па се не види тај моменат.

Name

#

27.01.2016 23:55

Пуцали су у гуму тог доставног возила. Зато је комби успорио и стао. Да сам ја био у том возилу, након што ми је пуцано у задњу гуму, одмах бих што прије стао, зграбио аутоматску пушку и развалио тај ауди који се приближавао. Криминалци у том аудију су били потпуно незаштићени, а ја иза блиндираног возила. Било би шкрипе гума и окретања према Бањалуци забрањеним смјером. То све много смрди. У сваком случају, само будале могу извршити удар на наоружано возило на ауто путу. Њих се уствари могло одмах похватати јер немају куда изаћи са аутопута. Али...

Name

Ре #

28.01.2016 08:41

Смрди на фингирану пљачку ради наплате осигурања. Било је неколико пљачки новца у транспорту, излазу из банака, на сличан начин са милионским износима, и све неразјашњене. Некима је изгледа мучно отворити пандорину кутију. Свашта би испало..

Name

борац

27.01.2016 13:45

Признати це пљацку и онда их ослободити,да кад су признали нетреба их судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха јој Републико

27.01.2016 14:18

Јадна Република са таквим специјалцима Богу плакати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛЧ.

27.01.2016 17:53

Не треба их много кажњават,јер треба узет у обзир да су били изложени опасностима приликом пљачке!?.Опасност на раду!!!Ови из ВЛАДЕ-Баја,и Екипа плачкају из Фотеља,ПиО,Е.П,ЗДРАВСТВО,итд итд. има их на претек. И још ако их прозовеш изложен си опасности да будеш оптужен за клевету, а то знај да си изгубио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.01.2016 18:15

Лукац це пензионисањем "старијих" полицајаца добити добро обуцене пљацкасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сс

28.01.2016 05:18

Једна од вецих глупости је "Споразум о признању кривице".Само мало,па сви су они уцествовали у пљацки..ухваћени су и какав сад споразум..Засто баш та двојица да склопе тај споразум?Па шта ти имас признавати нешто а ухвацен си у пљацки?Засто ниси склопио споразум о признању кривице док вас нису похапсили..???Волим АМЕРИКУ због њеног закона..тамо би ова дружина добила 300 доживотних робија..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.01.2016 09:59

Тако је.

Name

Рапсодија у плавом

28.01.2016 10:00

Много шира је то дружина од те шесторице. То је бар јасно.

Name

Е ПАРАШУ

28.01.2016 13:29

ШТО ОСРАМОТИ СВОЈЕ САНИЧАНЕ!?

ОДГОВОРИТЕ