Specijalaci spremni da priznaju i svjedoče

Pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Srpske Željko Inđić (27) iz Bratunca i Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice najvjerovatnije će sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske zaključiti sporazum o priznanju krivice za učešće u oružanoj pljački 617.000 maraka na autoputu Banjaluka - Gradiška, saznaje "Glas Srpske".

Republika Srpska 27.01.2016 | 22:58
Specijalaci spremni da priznaju i svjedoče

Osim njih, za učešće u pljački novca Unikredit banke, koji je iz Banjaluke prevožen u specijalnim vozilima agencije "Sektor sekjuriti", osumnjičene su njihove kolege iz Specijalne jedince policije Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, koji je nedavno napustio najelitniju jedinicu MUP-a Republike Srpske. Na spisku osumnjičenih su i radnik "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda (32) iz Banjaluke. Maliću, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, Parašu, Popoviću, Kuzmiću i Bandi poslije hapšenja je određen jednomjesečni pritvor. Janjuz i Inđić su nedugo poslije hapšenja i saslušanja u policiji i tužilaštvu pušteni da se brane sa slobode.

Izvor blizak istrazi rekao je "Glasu Srpske" da su Inđić i Janjuz od dana hapšenja sarađivali sa istražiocima i pomogli da se odmota klupko u vezi sa filmskom pljačkom, koja je rasvijetljena do posljednjeg detalja i u kojoj je otkrivena uloga svakog učesnika. Ukoliko postignu sporazum o priznanju krivice, Inđić i Janjuz bi se u zamjenu za blažu kaznu obavezali i da će u sudskom procesu svjedočiti protiv ostalih osumnjičenih.

"Inđić i Janjuz su pristali na saradnju, a sa njima je razgovarano i o zaključivanju sporazuma o priznanju krivice. Tome u prilog ide i činjenica da se jedini od osumnjičene sedmorke brane sa slobode, a i u prijedlogu za određivanje pritvora nije navedeno da su bili direktni izvršioci, već da su pomagali u pljački" kazao je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Janjuz i Inđić su istražiocima otkrili i lokaciju na kojoj je poslije pljačke zakopano pet automatskih pušaka.

"Oni su sa istražiocima u helikopteru otišli na Kozaru i pokazali tačnu lokaciju na kojoj je zakopano oružje korišćeno u pljački", kazao je naš izvor.

U otkrivanju pljačkaša važnu ulogu imali su i tragovi pronađeni u "audiju A6", koji je korišćen u pljački, ali i informacije koje su dali pripadnici Specijalne jedinice policije i rastrošnost uhapšenih.

Počinioci spektakularne pljačke na autoputu nadomak Gradiške otkriveni su 13. januara kada je uhapšeno pet specijalaca. Dan kasnije lisice na ruke stavljene su Kuzmiću, koji je osumnjičen da je specijalcima dojavio informacije kada su vozila sa novcem krenula i u kojem je od tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

"Ljubavi, krenula sam", glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Istog dana uhapšen je i Banda, koji je osumnjičen da je vozio "audi A6" kojim su pljačkaši presreli vozila "Sektor sekjuritija".

Filmska pljačka dogodila se 22. septembra prošle godine kada su četvorica razbojnika naoružana automatskim puškama i "zoljom" presreli kolonu u kojoj su bila tri vozila "Sektor sekjuritija" kod naselja Cerovljani u blizini Gradiške. Na snimku iz vozila "Sektor sekjuritija" se vidi kada pljačkaši iskaču iz "audija" prije nego što se zaustavio, a zatim otvaraju vatru na vozila, otimaju nekoliko kofera s novcem i nestaju munjevitom brzinom. U pucnjavi je od rikošeta ranjen radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić. Razbojnici su poslije pljačke pobjegli prema Kozari, a odmah je pokrenuta opsežna potraga u koju su uključene sve raspoložive policijske snage. Niko, međutim, do 13. januara nije uhapšen, a jedino je u zaseoku Baraji kod Gornjih Podgradaca u blizini Gradiške pronađen "audi A6", koji su koristili pljačkaši. Iako je bio poliven benzinom, automobil nije zapaljen, a pljačkaši su odustali od paljevine, jer je nad Kozarom nadlijetao policijski helikopter.

Prema nezvaničnim informacijama, istražioci provjeravaju da li su osumnjičeni za pljačku na autoputu učestvovali u još nekim razbojništvima, a sumnju podgrijava poklapanje pokreta i načina pljačke NLB Razvojne banke u centru Banjaluke i Unikredit banke u Kotor Varošu.

Kredit

Izvor blizak istrazi kazao je da su neki od uhapšenih prije pljačke bili u finansijskim problemima.

"Goran Paraš je imao kredit od nekoliko desetina hiljada maraka i upao je u probleme, pa nije mogao da vraća rate. Vjerovatno ga je i to nagnalo da se pridruži grupi koja je osumnjičena za pljačku", kazao je izvor.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

duznik

27.01.2016 12:01

Hocemol svi krast ko ima kredit to nije nikakvo opravdanje.

ODGOVORITE
Name

Batman

27.01.2016 13:10

Nema druge izgleda...

Name

zero

27.01.2016 23:25

Pa mogo je uzet pare na kamatu ,pa se vadit,cupat.

Name

Lela

27.01.2016 12:17

Ovako bez maski, simpatični mladići...

ODGOVORITE
Name

Radnik

27.01.2016 12:18

Ne znam kako ostali normalni svijet koji radi za platu od 600-800 KM i ima kredit od nekoliko desetina hiljada KM za stan ne počne se baviti pljačkom i kriminalom?

ODGOVORITE
Name

EVO RESENJA

27.01.2016 12:26

BLAGO NAMA, SITUACIJA U MUPU SE DRASTICNO POPRAVLJA, SAMO TAKO MOZDA JEDNOG DANA I BUDEMO NORMALNI DA NE DOZVOLIMO DA NAM SE U BITNE IN-SNSD-TITUCIJE NE SMIJU PRIMATI KRIMINALCI MOZDA?????IKAD???? NIKAD????

ODGOVORITE
Name

blaf

27.01.2016 13:28

A zasto ovo vozilo Securitija prvo skrece i zaustavlja a onda posle nekog vremena stize crni audi iz kog izlaze pljackasi?

ODGOVORITE
Name

logic

27.01.2016 15:06

Vjerovatno što im prilaze prvo sa strane, pa uz pretnju oružjem (zoljom) zaustavljaju vozilo,a kamera blindiranog vozila usmjerena je pravo,pa se ne vidi taj momenat.

Name

#

27.01.2016 23:55

Pucali su u gumu tog dostavnog vozila. Zato je kombi usporio i stao. Da sam ja bio u tom vozilu, nakon što mi je pucano u zadnju gumu, odmah bih što prije stao, zgrabio automatsku pušku i razvalio taj audi koji se približavao. Kriminalci u tom audiju su bili potpuno nezaštićeni, a ja iza blindiranog vozila. Bilo bi škripe guma i okretanja prema Banjaluci zabranjenim smjerom. To sve mnogo smrdi. U svakom slučaju, samo budale mogu izvršiti udar na naoružano vozilo na auto putu. Njih se ustvari moglo odmah pohvatati jer nemaju kuda izaći sa autoputa. Ali...

Name

Re #

28.01.2016 08:41

Smrdi na fingiranu pljačku radi naplate osiguranja. Bilo je nekoliko pljački novca u transportu, izlazu iz banaka, na sličan način sa milionskim iznosima, i sve nerazjašnjene. Nekima je izgleda mučno otvoriti pandorinu kutiju. Svašta bi ispalo..

Name

borac

27.01.2016 13:45

Priznati ce pljacku i onda ih osloboditi,da kad su priznali netreba ih suditi.

ODGOVORITE
Name

haha joj Republiko

27.01.2016 14:18

Jadna Republika sa takvim specijalcima Bogu plakati...

ODGOVORITE
Name

BLČ.

27.01.2016 17:53

Ne treba ih mnogo kažnjavat,jer treba uzet u obzir da su bili izloženi opasnostima prilikom pljačke!?.Opasnost na radu!!!Ovi iz VLADE-Baja,i Ekipa plačkaju iz Fotelja,PiO,E.P,ZDRAVSTVO,itd itd. ima ih na pretek. I još ako ih prozoveš izložen si opasnosti da budeš optužen za klevetu, a to znaj da si izgubio.

ODGOVORITE
Name

Dragan

27.01.2016 18:15

Lukac ce penzionisanjem "starijih" policajaca dobiti dobro obucene pljackase.

ODGOVORITE
Name

ss

28.01.2016 05:18

Jedna od vecih gluposti je "Sporazum o priznanju krivice".Samo malo,pa svi su oni ucestvovali u pljacki..uhvaćeni su i kakav sad sporazum..Zasto baš ta dvojica da sklope taj sporazum?Pa šta ti imas priznavati nešto a uhvacen si u pljacki?Zasto nisi sklopio sporazum o priznanju krivice dok vas nisu pohapsili..???Volim AMERIKU zbog njenog zakona..tamo bi ova družina dobila 300 doživotnih robija..

ODGOVORITE
Name

Hm

28.01.2016 09:59

Tako je.

Name

Rapsodija u plavom

28.01.2016 10:00

Mnogo šira je to družina od te šestorice. To je bar jasno.

Name

E PARAŠU

28.01.2016 13:29

ŠTO OSRAMOTI SVOJE SANIČANE!?

ODGOVORITE