АО: Фереру сет, Марију полуфинале!

Енди Мари први је учесник другог полуфиналног пара Аустралијан Опена, пошто је савладао Давида Ферера после 199 минута тениса – 6:3, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3.

Тенис 27.01.2016 | 11:20
АО: Фереру сет, Марију полуфинале!

Био је ово 19. међусобни дуел двојице ривала, Шкот сада води против Шпанца у победама са 13:6, а добио је и четврти од укупно пет њихових сусрета на Грен Слемовима.

Други тенисер света играће у полуфиналу Ози Опена против бољег из дуела Канађанина Милоша Раонића и Гаела Монфиса из Француске, док други пар чине наш Новак Ђоковић и Швајцарац Роџер Федерер.

Као и у претходних пет пута када су се састали на неком од четири највећа турнира, Мари и Ферер одиграли су меч који је трајао четири сета, а поново је Шкот био тај који је био концентрисанији и сигурнији када се дуел ломио. На крају, упркос 64 неизнуђене грешке, уз 49 винера (11 асова), потпуно заслужено прошао је у своје шесто полуфинале у Аустралији, а укупно 18. у каријери.

За два дана имаће прилику да се пласира у пето финале, друго узастопно, а у досадашња четири није успео да стигне до шампионског пехара.

Мари је добро отворио дуел, одбио је напад ривала у уводном гему, да би већ у четвртом видели први брејк, иако није деловало тако. Шпанац је имао две везане гем лопте, али се Шкот није предавао, искористивши неколико узастопних грешака ривала и повео 3:1. Покушао је Ферер до краја сета да се врати имао је чак и две брејк лопте када је Мари сервирао за сет, али није успео да их искористи.

Најдужа и највећа борба виђена је у другом сету, када је најпре Давид стигао до свог првог брејка, за вођство од 2:0, али није успео да издржи до краја и изједначи. Енди се агресивном игром изборио за три везане шансе за рибрејк, а искористио је другу за повратак у сет. Оба тенисера имала су прилику да преломе овај период меча у своју корист, Мари је чак имао и сет лопти, али се на крају ипак играо тај-брејк.

И у њему је било доста узбуђења и драме, Ферер је уводних неколико поена решио у своју корист и повео 4:1. Међутим, Мари је успео да се врати, али је онда Давид сјајним форхендом направио нови мини-брејк, овога пута, вредан сета и изједначења.

У међувремену, тмурни облаци надвили су се на Мелбурном, спремала се олуја, па су организатори одлучили да навуку кров, а дворански услови, испоставиће се, далеко више су одговарали Шкотланђанину.

Заиграо је конкретније и офанзивније, да би поново у четвртом гему стигао до брејк. Затим је успео да заустави налете Шпанца и новим брејком поново дође у вођство.

Четврти сет био је најмање узбудљив, иако смо и у њему видели брејкове на обе стране. Мари је већ у другом гему још једном успео да одузме сервис ривалу, али му је овај експресно узвратио. Међутим, такво стање снага трајало је само два гема, пошто је Енди убрзо повео са 4:2 и већ прву гем/сет/меч лопту претворио у тријумф.

Коментари / 0

Оставите коментар