AO: Fereru set, Mariju polufinale!

Endi Mari prvi je učesnik drugog polufinalnog para Australijan Opena, pošto je savladao Davida Ferera posle 199 minuta tenisa – 6:3, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3.

Tenis 27.01.2016 | 11:20
AO: Fereru set, Mariju polufinale!

Bio je ovo 19. međusobni duel dvojice rivala, Škot sada vodi protiv Španca u pobedama sa 13:6, a dobio je i četvrti od ukupno pet njihovih susreta na Gren Slemovima.

Drugi teniser sveta igraće u polufinalu Ozi Opena protiv boljeg iz duela Kanađanina Miloša Raonića i Gaela Monfisa iz Francuske, dok drugi par čine naš Novak Đoković i Švajcarac Rodžer Federer.

Kao i u prethodnih pet puta kada su se sastali na nekom od četiri najveća turnira, Mari i Ferer odigrali su meč koji je trajao četiri seta, a ponovo je Škot bio taj koji je bio koncentrisaniji i sigurniji kada se duel lomio. Na kraju, uprkos 64 neiznuđene greške, uz 49 vinera (11 asova), potpuno zasluženo prošao je u svoje šesto polufinale u Australiji, a ukupno 18. u karijeri.

Za dva dana imaće priliku da se plasira u peto finale, drugo uzastopno, a u dosadašnja četiri nije uspeo da stigne do šampionskog pehara.

Mari je dobro otvorio duel, odbio je napad rivala u uvodnom gemu, da bi već u četvrtom videli prvi brejk, iako nije delovalo tako. Španac je imao dve vezane gem lopte, ali se Škot nije predavao, iskoristivši nekoliko uzastopnih grešaka rivala i poveo 3:1. Pokušao je Ferer do kraja seta da se vrati imao je čak i dve brejk lopte kada je Mari servirao za set, ali nije uspeo da ih iskoristi.

Najduža i najveća borba viđena je u drugom setu, kada je najpre David stigao do svog prvog brejka, za vođstvo od 2:0, ali nije uspeo da izdrži do kraja i izjednači. Endi se agresivnom igrom izborio za tri vezane šanse za ribrejk, a iskoristio je drugu za povratak u set. Oba tenisera imala su priliku da prelome ovaj period meča u svoju korist, Mari je čak imao i set lopti, ali se na kraju ipak igrao taj-brejk.

I u njemu je bilo dosta uzbuđenja i drame, Ferer je uvodnih nekoliko poena rešio u svoju korist i poveo 4:1. Međutim, Mari je uspeo da se vrati, ali je onda David sjajnim forhendom napravio novi mini-brejk, ovoga puta, vredan seta i izjednačenja.

U međuvremenu, tmurni oblaci nadvili su se na Melburnom, spremala se oluja, pa su organizatori odlučili da navuku krov, a dvoranski uslovi, ispostaviće se, daleko više su odgovarali Škotlanđaninu.

Zaigrao je konkretnije i ofanzivnije, da bi ponovo u četvrtom gemu stigao do brejk. Zatim je uspeo da zaustavi nalete Španca i novim brejkom ponovo dođe u vođstvo.

Četvrti set bio je najmanje uzbudljiv, iako smo i u njemu videli brejkove na obe strane. Mari je već u drugom gemu još jednom uspeo da oduzme servis rivalu, ali mu je ovaj ekspresno uzvratio. Međutim, takvo stanje snaga trajalo je samo dva gema, pošto je Endi ubrzo poveo sa 4:2 i već prvu gem/set/meč loptu pretvorio u trijumf.

Komentari / 0

Ostavite komentar