Ово је најмоћнија адреса на свијету

У Њујорку постоји мноштво легендарних адреса, али је Централ Парк Вест 15 убедљиво најистакнутија међу њима. Власници суперлуксузних апартмана су банкари, познате личности и звучна имена попут певача Стинга и Лојда Бланфејна, главног извршног директора банке “Голдман Сакс”.

Занимљивости 27.01.2016 | 08:15
Ово је најмоћнија адреса на свијету

Године 2014. Мајкл Грос написао је књигу о историјату зграде под насловом “Кућа бесрамног богатства” (Хоусе оф Оутрагеоус Фортуне), коју назива “најмоћнијом адресом на свету”.

Пројекат, који су реализовали Артур и Вилијам Лај Зекендорф, завршен је 2008, а станари, између осталог, имају приватног кувара, спортки базен и филмску дворану.

Зграда на адреси Централ Парк Вест 15 (15 ЦПВ) грађена је три године и коштала је једну милијарду долара, рачунајући и трошкове земљишта. Од продаје станова остварена је зарада од две милијарде долара, а објекат чак и данас обара све рекорде у продаји некретнина.

Архитекта Роберт А.М. Стерн био је инспирисан великим апартманским зграда у Њујорку 1920-тих година, а не данашњим стакленим кулама. Зграда се састоји из два дела са укупно 201 стамбеном јединицом.

Има погодности као што су библиотека, приватни ресторан, спортски базен са три стазе, као и приватне просторије за масажу и салу за јогу.

Фасада је од баснословно скупог кречњака, а предворје има оплату од енглеског храста, ребрасте мермерне стубове и два камина, као и чекаоницу за возаче.

Иако зграда постоји тек пет година, списак познатих који су становали или још станују у њој заиста је импресиван. Почећемо од личности из света финансија.

Менаџер хеџ фонда Данијел Лоуб купио је 2005. године стан са осам соба у поткровљу зграде, површине око 1.000 квадратних метара, за који је платио вртоглаву суму од 45 милиона долара. Било је то у време када је зграда још била празна.

Главни извршни директор банке “Голдман Сакс” Лојд Бланкфејн такође је један од првих купаца. Дуплекс стан је 2006. платио 25,7 милиона долара.

Бивши главни извршни директор компаније “Ситигруп” Сенди Веил купио је 2007. пентхаус апартман у предњем делу зграде, који је платио 43,7 милиона долара, у то време рекордну цену по квадрату. Био је то његов поклон супрузи за Дан заљубљених.

Међутим, то није ништа у поређењу са 88 милиона долара, колико је Веил добио након што је апартман продао 22-годишњој ћерки руског милијардера Дмитрија Риболовљева. Она га, наводно, скоро и не користи, па Риболовљев намерава да је прода.

Више руководилаца банке “Голдман Сакс” поседовали су стан на најскупљој адреси у Њујорку, што није нимало необично, будући да је банка учествовала у финансирању изградње. “Руководиоци ‘Голдман Сакса’ нису морали да зову телефоном или шаљу писма да би рекламирали зграду”, пише аутор Грос. “Довољна је била чињеница да су масовно куповали станове у њој.”

Оснивач хеџ фонда Данијел Ок такође је био један од првих купаца, при чему је изабрао последњи спрат 43-спратне куле. Симплекс апартман га је коштао 41,25 милиона долара. Пре него што је стан завршен, организовао је журку на тераси, на којој је поставио бину, а концерт је одржао кантаутор Џон Ондрасик, познат под уметничким именом Фиве фор Фигхтинг.

Израелски научник Шломо Бен-Хаим продао је свој петнхаус апартман на 40. спрату мистериозном купцу за 37 милиона долара 2012. године. Касније се испоставило да га је купио Боб Дајамонд, тадашњи главни извршни директор компаније “Барклиз капитал”.

Многе позанте личности су такође желеле да станују на овој адреси. Глумац Дензел Вошингтон је за трособан стан са четири купатила 2006. године платио 13 милиона долара.

Стинг је 2008. купио апартман одмах поред Лојда Бланкфеина, који га је коштао 26,5 милиоан долара.

Џеф Гордон, легенда НАСЦАР-а (америчко Национално удружење за трке серијски произведених возила), и његова супруга купили су 2007. апартман на овој адреси по цени од 9,67 милиона долара. Шест година касније продали су га за 25 милиона долара.

Бејзбол играч Алекс Родригез закупио је на 15 ЦПВ апартман од 30.000 долара 2010. године. Један брокер је наводно рекао Гросу да је он био “најбољи станар”, али се особље бунило зато што је често доводио жене. Роберт де Ниро је касније изнајмио исти стан, који је у власништву магната челика Лироја Шектера. Његова цена тренутно износи нешто мање од 50 милиона долара.

Глумци Келси Грамер и Марк Волберг такође су становали у овој згради. “Обезбеђење је јако - из оправданих разлога”, пише Грос.

“Чланови особља верују да је зграда била на мети претњи терориста.”

Људи из света технике такође су међу станарима зграде на адреси 15 ЦПW. Оснивач компаније “Јаху” Џери Јанг платио је стан нешто више од 20 милиона долара.

Бивши руководилац у “Гуглу” Омид Кордестани има стамбену јединицу на истом спрату као и Лојд Блакфејн и Стинг. Апартман је купио марта 2008. за 29,5 милиона долара. Кордестани је у октобру 2015. постао извршни директор и “Твитеру”.

Издавач магазина “Вајн спектејтор” Мартин Шанкен такође је био међу првим купцима. Пентхаус апартман на пола нивоа платио је 19,75 милиона долара.

Спортски репортер Боб Костас купио је стан у згради 2007. по цени од 11 милиона долара. Заједно са супругом Џил преселио се из Центра Тајм Ворнер, неколико улица даље.

У згради има и станара из света некретнина. Браћа Зекендорф, који су је подигли, такође су у њој купили станове, сваки за 11,5 милиона долара, што је цена са попустом од 3,5 милиона долара. Вилијам је касније продао свој стан за 40 милиона долара.

Грађевински предузимачи Ејал Офер и његов брат Ајдан, који су такође учествовали у изградњи, такође су купили станове у овом објекту. Ејал је купио пентхаус апартман са терасом коју Грос назива “Терасом Краља света”, за 26 милиона долара, док је Ајдан, уз попуст од четири милиоан долара, свој стан платио 30 милиона долара.

Оснивач авио-компаније “Маркиз џетс” Џеси Ицлер и његова супруга Сара Блејкли, идејни творац “Спенкса”, купили су две стамбене јединице, које заједно коштају 14,7 милиона долара. Будући да се Блејклијева плаши висине, пар је наводно ангажовао бившег припадника америчких специјалаца “Навy СЕАЛс” да предложи решење за излазе у случају опасности из стана на 37. спрату. Августа 2014. пар је продао стамбену јединицу на 37. спрату за 30 милиона долара.

Међу осталим руководиоцима који су купили стан на “најмоћнијој адреси” су и ТВ-продуцент Норман Лир (10,2 милиона долара), оснивач компаније “Лимитид” Лесли Векснер (13,34 милиона долара) и Алан Хорн, бивши председник филмског студија “Ворнер Брос” (9,7 милиона долара).

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар