Ovo je najmoćnija adresa na svijetu

U Njujorku postoji mnoštvo legendarnih adresa, ali je Central Park Vest 15 ubedljivo najistaknutija među njima. Vlasnici superluksuznih apartmana su bankari, poznate ličnosti i zvučna imena poput pevača Stinga i Lojda Blanfejna, glavnog izvršnog direktora banke “Goldman Saks”.

Zanimljivosti 27.01.2016 | 08:15
Ovo je najmoćnija adresa na svijetu

Godine 2014. Majkl Gros napisao je knjigu o istorijatu zgrade pod naslovom “Kuća besramnog bogatstva” (House of Outrageous Fortune), koju naziva “najmoćnijom adresom na svetu”.

Projekat, koji su realizovali Artur i Vilijam Laj Zekendorf, završen je 2008, a stanari, između ostalog, imaju privatnog kuvara, sportki bazen i filmsku dvoranu.

Zgrada na adresi Central Park Vest 15 (15 CPV) građena je tri godine i koštala je jednu milijardu dolara, računajući i troškove zemljišta. Od prodaje stanova ostvarena je zarada od dve milijarde dolara, a objekat čak i danas obara sve rekorde u prodaji nekretnina.

Arhitekta Robert A.M. Stern bio je inspirisan velikim apartmanskim zgrada u Njujorku 1920-tih godina, a ne današnjim staklenim kulama. Zgrada se sastoji iz dva dela sa ukupno 201 stambenom jedinicom.

Ima pogodnosti kao što su biblioteka, privatni restoran, sportski bazen sa tri staze, kao i privatne prostorije za masažu i salu za jogu.

Fasada je od basnoslovno skupog krečnjaka, a predvorje ima oplatu od engleskog hrasta, rebraste mermerne stubove i dva kamina, kao i čekaonicu za vozače.

Iako zgrada postoji tek pet godina, spisak poznatih koji su stanovali ili još stanuju u njoj zaista je impresivan. Počećemo od ličnosti iz sveta finansija.

Menadžer hedž fonda Danijel Loub kupio je 2005. godine stan sa osam soba u potkrovlju zgrade, površine oko 1.000 kvadratnih metara, za koji je platio vrtoglavu sumu od 45 miliona dolara. Bilo je to u vreme kada je zgrada još bila prazna.

Glavni izvršni direktor banke “Goldman Saks” Lojd Blankfejn takođe je jedan od prvih kupaca. Dupleks stan je 2006. platio 25,7 miliona dolara.

Bivši glavni izvršni direktor kompanije “Sitigrup” Sendi Veil kupio je 2007. penthaus apartman u prednjem delu zgrade, koji je platio 43,7 miliona dolara, u to vreme rekordnu cenu po kvadratu. Bio je to njegov poklon supruzi za Dan zaljubljenih.

Međutim, to nije ništa u poređenju sa 88 miliona dolara, koliko je Veil dobio nakon što je apartman prodao 22-godišnjoj ćerki ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva. Ona ga, navodno, skoro i ne koristi, pa Ribolovljev namerava da je proda.

Više rukovodilaca banke “Goldman Saks” posedovali su stan na najskupljoj adresi u Njujorku, što nije nimalo neobično, budući da je banka učestvovala u finansiranju izgradnje. “Rukovodioci ‘Goldman Saksa’ nisu morali da zovu telefonom ili šalju pisma da bi reklamirali zgradu”, piše autor Gros. “Dovoljna je bila činjenica da su masovno kupovali stanove u njoj.”

Osnivač hedž fonda Danijel Ok takođe je bio jedan od prvih kupaca, pri čemu je izabrao poslednji sprat 43-spratne kule. Simpleks apartman ga je koštao 41,25 miliona dolara. Pre nego što je stan završen, organizovao je žurku na terasi, na kojoj je postavio binu, a koncert je održao kantautor Džon Ondrasik, poznat pod umetničkim imenom Five for Fighting.

Izraelski naučnik Šlomo Ben-Haim prodao je svoj petnhaus apartman na 40. spratu misterioznom kupcu za 37 miliona dolara 2012. godine. Kasnije se ispostavilo da ga je kupio Bob Dajamond, tadašnji glavni izvršni direktor kompanije “Barkliz kapital”.

Mnoge pozante ličnosti su takođe želele da stanuju na ovoj adresi. Glumac Denzel Vošington je za trosoban stan sa četiri kupatila 2006. godine platio 13 miliona dolara.

Sting je 2008. kupio apartman odmah pored Lojda Blankfeina, koji ga je koštao 26,5 milioan dolara.

Džef Gordon, legenda NASCAR-a (američko Nacionalno udruženje za trke serijski proizvedenih vozila), i njegova supruga kupili su 2007. apartman na ovoj adresi po ceni od 9,67 miliona dolara. Šest godina kasnije prodali su ga za 25 miliona dolara.

Bejzbol igrač Aleks Rodrigez zakupio je na 15 CPV apartman od 30.000 dolara 2010. godine. Jedan broker je navodno rekao Grosu da je on bio “najbolji stanar”, ali se osoblje bunilo zato što je često dovodio žene. Robert de Niro je kasnije iznajmio isti stan, koji je u vlasništvu magnata čelika Liroja Šektera. Njegova cena trenutno iznosi nešto manje od 50 miliona dolara.

Glumci Kelsi Gramer i Mark Volberg takođe su stanovali u ovoj zgradi. “Obezbeđenje je jako - iz opravdanih razloga”, piše Gros.

“Članovi osoblja veruju da je zgrada bila na meti pretnji terorista.”

Ljudi iz sveta tehnike takođe su među stanarima zgrade na adresi 15 CPW. Osnivač kompanije “Jahu” Džeri Jang platio je stan nešto više od 20 miliona dolara.

Bivši rukovodilac u “Guglu” Omid Kordestani ima stambenu jedinicu na istom spratu kao i Lojd Blakfejn i Sting. Apartman je kupio marta 2008. za 29,5 miliona dolara. Kordestani je u oktobru 2015. postao izvršni direktor i “Tviteru”.

Izdavač magazina “Vajn spektejtor” Martin Šanken takođe je bio među prvim kupcima. Penthaus apartman na pola nivoa platio je 19,75 miliona dolara.

Sportski reporter Bob Kostas kupio je stan u zgradi 2007. po ceni od 11 miliona dolara. Zajedno sa suprugom Džil preselio se iz Centra Tajm Vorner, nekoliko ulica dalje.

U zgradi ima i stanara iz sveta nekretnina. Braća Zekendorf, koji su je podigli, takođe su u njoj kupili stanove, svaki za 11,5 miliona dolara, što je cena sa popustom od 3,5 miliona dolara. Vilijam je kasnije prodao svoj stan za 40 miliona dolara.

Građevinski preduzimači Ejal Ofer i njegov brat Ajdan, koji su takođe učestvovali u izgradnji, takođe su kupili stanove u ovom objektu. Ejal je kupio penthaus apartman sa terasom koju Gros naziva “Terasom Kralja sveta”, za 26 miliona dolara, dok je Ajdan, uz popust od četiri milioan dolara, svoj stan platio 30 miliona dolara.

Osnivač avio-kompanije “Markiz džets” Džesi Icler i njegova supruga Sara Blejkli, idejni tvorac “Spenksa”, kupili su dve stambene jedinice, koje zajedno koštaju 14,7 miliona dolara. Budući da se Blejklijeva plaši visine, par je navodno angažovao bivšeg pripadnika američkih specijalaca “Navy SEALs” da predloži rešenje za izlaze u slučaju opasnosti iz stana na 37. spratu. Avgusta 2014. par je prodao stambenu jedinicu na 37. spratu za 30 miliona dolara.

Među ostalim rukovodiocima koji su kupili stan na “najmoćnijoj adresi” su i TV-producent Norman Lir (10,2 miliona dolara), osnivač kompanije “Limitid” Lesli Veksner (13,34 miliona dolara) i Alan Horn, bivši predsednik filmskog studija “Vorner Bros” (9,7 miliona dolara).

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar