Анализа - Пут за Рио: Бареа, Весели, Порзингис у Арени!

Кошаркаши Србије имали су одличан жреб квалификационе групе за пласман на Олимпијске игре у Рију следећег лета.

Кошарка 26.01.2016 | 22:30
Анализа - Пут за Рио: Бареа, Весели, Порзингис у Арени!

"Орлови" ће у подгрупи А играти са Порториком и Анголом, док су потенцијални ривали у полуфиналу Чешка, Летонија и Јапан.

Што се тиче директних ривала у борби за завршницу, Ангола је редован учесник највећих такмичења, али је на последњем Мундобаскету била 17. Порторико је најзвучнији ривал, али 19. позиција из Шпаније показује да то није ни сенка тима који је 2002. савладао САД.

Носиоци игре афричке селекције су играчи са бројним одличјима, али ван континента немају конкретног искуства на клупском нивоу.

Прва звезда Порторика је члан Далас Меверикса Хосе Хуан Бареа, али са 31 годином не би требало да представља превелику опаснос по наш тим.

Ту је још један НБА играч, крило Портланда Морис Харклес, док остали репрезентативци махом наступају у домовини и неколико њих у Аргентини.

Селектор је Американац Рик Питино, бивши тренер Њујорк Никса и Бостон Селтикса, те универзитета Кентаки и Лујвил.

Много занимљивија борба требало би да се води у подгрупи Б, где нас очекују добро позната лица из Пионира Јан Весели, браћа Бертанс и Блејк Шилб.

Ипак, највећу пажњу публике у Арени требало би да привуче вероватни наступ центра Њујорк Никса Кристапса Порзингиса.

Осим њега и Дависа и Даириса Бертанса, Летонци имају још неколико интересантних играча, пре свих то су Јанис Стрелниекс из Бамберга, те Каспарс Берзинш из Красних Криља.

На последњем великом такмичењу на Евробаскету 2015. ова селекција је освојила осмо место, што јој је највећи успех још од 2001. године. Летонци нису играли на Олимпијским играма од 1936. године.

Чеси су значајно унапредили своју селекцију у последње две године, па су са 14. места у Словенији стигли до седме позиције на Евробаскету у Француској.

Прве звезде тима су узданице сјајних евролигаша Фенербахчеа и Барселоне, Јан Весели и Томаш Саторански, а ударни трио селекције комплетирао натурализовани Американац Блејк Шилб.

Апсолутни аутсајдер је селекција Јапана, која ни у Азији не представља претерано велику "силу", мада је била трећа на Азијским играма пре две године.

На ОИ нису играли од 1976, на Мундобаскету су били као домаћини 2006, а у саставу нема играча чије име би било ко довео у вези са кошарком.

У питању су искључиво играчи из домаћег првенства, а и селектор је Јапанац.

Коментари / 0

Оставите коментар