Analiza - Put za Rio: Barea, Veseli, Porzingis u Areni!

Košarkaši Srbije imali su odličan žreb kvalifikacione grupe za plasman na Olimpijske igre u Riju sledećeg leta.

Košarka 26.01.2016 | 22:30
Analiza - Put za Rio: Barea, Veseli, Porzingis u Areni!

"Orlovi" će u podgrupi A igrati sa Portorikom i Angolom, dok su potencijalni rivali u polufinalu Češka, Letonija i Japan.

Što se tiče direktnih rivala u borbi za završnicu, Angola je redovan učesnik najvećih takmičenja, ali je na poslednjem Mundobasketu bila 17. Portoriko je najzvučniji rival, ali 19. pozicija iz Španije pokazuje da to nije ni senka tima koji je 2002. savladao SAD.

Nosioci igre afričke selekcije su igrači sa brojnim odličjima, ali van kontinenta nemaju konkretnog iskustva na klupskom nivou.

Prva zvezda Portorika je član Dalas Meveriksa Hose Huan Barea, ali sa 31 godinom ne bi trebalo da predstavlja preveliku opasnos po naš tim.

Tu je još jedan NBA igrač, krilo Portlanda Moris Harkles, dok ostali reprezentativci mahom nastupaju u domovini i nekoliko njih u Argentini.

Selektor je Amerikanac Rik Pitino, bivši trener Njujork Niksa i Boston Seltiksa, te univerziteta Kentaki i Lujvil.

Mnogo zanimljivija borba trebalo bi da se vodi u podgrupi B, gde nas očekuju dobro poznata lica iz Pionira Jan Veseli, braća Bertans i Blejk Šilb.

Ipak, najveću pažnju publike u Areni trebalo bi da privuče verovatni nastup centra Njujork Niksa Kristapsa Porzingisa.

Osim njega i Davisa i Dairisa Bertansa, Letonci imaju još nekoliko interesantnih igrača, pre svih to su Janis Strelnieks iz Bamberga, te Kaspars Berzinš iz Krasnih Krilja.

Na poslednjem velikom takmičenju na Evrobasketu 2015. ova selekcija je osvojila osmo mesto, što joj je najveći uspeh još od 2001. godine. Letonci nisu igrali na Olimpijskim igrama od 1936. godine.

Česi su značajno unapredili svoju selekciju u poslednje dve godine, pa su sa 14. mesta u Sloveniji stigli do sedme pozicije na Evrobasketu u Francuskoj.

Prve zvezde tima su uzdanice sjajnih evroligaša Fenerbahčea i Barselone, Jan Veseli i Tomaš Satoranski, a udarni trio selekcije kompletirao naturalizovani Amerikanac Blejk Šilb.

Apsolutni autsajder je selekcija Japana, koja ni u Aziji ne predstavlja preterano veliku "silu", mada je bila treća na Azijskim igrama pre dve godine.

Na OI nisu igrali od 1976, na Mundobasketu su bili kao domaćini 2006, a u sastavu nema igrača čije ime bi bilo ko doveo u vezi sa košarkom.

U pitanju su isključivo igrači iz domaćeg prvenstva, a i selektor je Japanac.

Komentari / 0

Ostavite komentar