АО - Ноле: Пола каријере играм са Роџером и Рафом!

Новак Ђоковић каже је да је задовољан као је одиграо против Кеи Нишикорија и да му је сада најважније да се одмори за полуфинале против Роџера Федерера.

Тенис 26.01.2016 | 19:40
АО - Ноле: Пола каријере играм са Роџером и Рафом!

"Са Роџером сам играо 44 пута, са Надалом 45, скоро пола каријере провео сам играјући са њима", нашалио се Дјоковић одмах после меча са Јапанцем на Род Лејвер Арени.

Ђоковић је после нешто више од два сата игре савладао Нишикорија 6:3, 6:2, 6:4 и очекује га 45. дуел у каријери против Швајцарца.

"То је увек изазов, нема потребе трошити речи о томе шта је Федерер урадио за наш спорт у последњих 20 година. Ја то изузетно поштујем и сигурно ћемо имати сјајан меч", рекао је Ђоковић и открио да га 15-месечни син Стефан препознаје на телевизији и да, чим га види, виче "мама, мама".

Дуел између Дјоковића и Федерера на програму је у петак, а тренутни међусобни скор је 22:22.

Новак Ђоковић рекао је да сваки дуел са Роџером Федерером доживљава као да је финале, истакавши да очекује сјајну борбу у полуфиналу Аустралијан Опена.

"Може да буде, али, знате, није нешто велика разлика да ли се нас двојица састајемо у полуфиналу или финалу. Када играм са Роџером на неком од четири највећа турнира, која год рунда да је у питању, увек имам осећај као да је финале. Као што знате, ми смо велики ривали, играли смо толико пута један против другог... Тензија је велика, улог је такође велики, па очекујем сјајну борбу за два дана", рекао је Новак.

До 45. дуела са једним од двојице својих највећих ривала Новак је дошао победом над Кеијем Нишикоријем, кога је савладао максималним резултатом за 127 минута игре, и тако показао да је то што је направио 100 неизнуђених грешака против Жила Симона било само продукт лошег дана.

"Циљ је био да направим што мање неизнуђених грешака, а то ми је и пошло за руком. Знао сам да за ривала имам играча који игра веома брзо, брже од Симона, али и прави више грешака од њега. Покушао сам да издржим његове налете, да останем у поенима... Први неколико гемова је одиграо у изузено високом темпу, ударао је лоптицу веома рано, био је агресиван из оба угла, али је то нешто што сам очекивао. Био сам чврст, одлучан, фокусиран... Током важних поена и момената успео сам да останем смирен и да га уједно натерам да одигра удрац више. Све у свему, одиграо сам веоам добро", истакао је Новак и рекао да је у сваком случају победио Униqло, спонзор двојице ривала, а затим додао:

"На овом нивоу увек тражите много од себе, али морам да будем задовољан јер сам се пласирао у полуфинале. Такође, савладао сам играча који је члан Топ 10 максималним резултатом. У поређењу са мечом четврте рунде, било је далеко, далеко боље, а то је управо оно што ми даје самопоуздање и храбри ме пред оно што следи".

Србин ће поново имати прилику да поведе у победама, када су у питању окршаји са легендарним Швајцарцем, који је био бољи од Томаша Бердиха, пошто је тријумфом у финалу Завршног Мастерса у Лондону поново изједначио – 22:22.

"Искрено, играо сам толико пута против обојице да сам у једном тренутку изгубио рачуницу о томе колико смо се пута састали. Изненадио сам се у Лондону, пошто сам имао прилику да играм са обојицом. Видео сам тада да је разлика у ривалствима у једном мечу, али нисам сигуран које је било у предности – да ли са Роџером или Рафом. То је само по себи невероватно. Састали смо се у толико наврата, у толико различитих околности... Такмичио сам се са њим за највеће трофеје у нашем спорту. Они су ме направили играчем какав сам дана, ова ривалства су ме натерала да растем и да се развијам... Да ојачам и постанем чврст, како бих могао да разумем шта је потребно да бих играо на њиховом нивоу. Они су доминирали тенисом дуго година, још пре појаве Марија и мене, па нам је било потребно време како бисмо се пронашли. Било ми је потребно доста мечева како бих се изједначио у међусобном скору с њима. То наставља да траје. Роџер игра феноменалан тенис последње две године, прошле сезоне смо одиграли два финала на Грен слемовима. Апсолутно ми је јасно колико добро игра, а поготово у завршницама највећих турнира. Тера вас да пружите оно најбоље, а управо је то мени неопходно како бих га победио. Надам се да ће успети у томе," јасан је Ђоковић.

Током година Роџер је због 'крштенице' био принуђен да мења стил игре, тачније да га убрза у намери да што брже завршава поене.

"Он је. очигледно, веома комплетан тенисер. У последње време се труди да што чешће излази на мрежу, како би скратио поене. Моје мишљење је да свакако има игру за тако нешто. Са стране бекенда може да вас угрози из неколико варијација – слајсом, скраћеним слајсом... Такође, сјајан је у дефанзиви, а импресиван у офанзиви. Као што сам рекао – комплетан. Константно вас притиска, морате бити спремни у сваком тренутку, морате да будете чврсти и концентрисани. Као што сам и рекао, против њега морате бити на врхунсцу јер човек није спустио ниво игре последњих седам, осам година, колико играм с њим на Туру, а чак мислим да му је бекхенд бољи сада, него тада. С друге стране, не мислим да је моја предност то што се игра на три добијена сета. Поготово што он није проводио превише времена на терену. пошто је доста лако добијао своје мечеве. Добро се креће и физичка срема му је на високом нивоу. Ипак, можда ако меч потраје, су моје шансе за нијансу веће, али не гледам на то као на нешто на шта могу да се ослоним", закључио је актуелни шампион и петоструки освајач Ози Опена.

Полуфинални меч првог Грен Слема сезоне на програму је у четвртак од 9.30 часова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

26.01.2016 19:10

Довољно сам стар и прегурао сваста у зивоту да могу ово написати. Нисам оптерецен нацијом и никад до сада нисам видио у зивоту да неко у свијету оспорава једног цовјека у овом слуцају сопртисту као Новака Дјоковица само зато сто долази из једне мале земље као сто је Србија.Брацо хрвати,муслимани,словенци, црногроци, македонци,албанци и остали не љутите се јер би тако било за све нас тзв.балканце.Али,ја исто тако нисам видио у свом зивоту ни ово. Да један такав,исти цовјек, спортиста као Новак, својом игром,ставом и понасањем из дана у дан те све људе, медије полако окреце на своју страну. На страну људскости, постења и разума. Свака му цаст. Босно и Херцеговино, немој никад заборавити мајске поплаве 2014 године и Новаков апел са мастерса у Риму који је освојио и са којег је цјелу милионску награду донирао народима БиХ. Много је битније од тих пара сто је реаговао и критиковао велике медијске куце,ЦНН,ББЦ и друге сто цуте о поплавама у бивсој југи. Он је тада био министар вањских послова свих земаља региона и увијек висе цини за све те земље него наси министри полтрони и лопине.

ОДГОВОРИТЕ