AO - Nole: Pola karijere igram sa Rodžerom i Rafom!

Novak Đoković kaže je da je zadovoljan kao je odigrao protiv Kei Nišikorija i da mu je sada najvažnije da se odmori za polufinale protiv Rodžera Federera.

Tenis 26.01.2016 | 19:40
AO - Nole: Pola karijere igram sa Rodžerom i Rafom!

"Sa Rodžerom sam igrao 44 puta, sa Nadalom 45, skoro pola karijere proveo sam igrajući sa njima", našalio se Djoković odmah posle meča sa Japancem na Rod Lejver Areni.

Đoković je posle nešto više od dva sata igre savladao Nišikorija 6:3, 6:2, 6:4 i očekuje ga 45. duel u karijeri protiv Švajcarca.

"To je uvek izazov, nema potrebe trošiti reči o tome šta je Federer uradio za naš sport u poslednjih 20 godina. Ja to izuzetno poštujem i sigurno ćemo imati sjajan meč", rekao je Đoković i otkrio da ga 15-mesečni sin Stefan prepoznaje na televiziji i da, čim ga vidi, viče "mama, mama".

Duel između Djokovića i Federera na programu je u petak, a trenutni međusobni skor je 22:22.

Novak Đoković rekao je da svaki duel sa Rodžerom Federerom doživljava kao da je finale, istakavši da očekuje sjajnu borbu u polufinalu Australijan Opena.

"Može da bude, ali, znate, nije nešto velika razlika da li se nas dvojica sastajemo u polufinalu ili finalu. Kada igram sa Rodžerom na nekom od četiri najveća turnira, koja god runda da je u pitanju, uvek imam osećaj kao da je finale. Kao što znate, mi smo veliki rivali, igrali smo toliko puta jedan protiv drugog... Tenzija je velika, ulog je takođe veliki, pa očekujem sjajnu borbu za dva dana", rekao je Novak.

Do 45. duela sa jednim od dvojice svojih najvećih rivala Novak je došao pobedom nad Keijem Nišikorijem, koga je savladao maksimalnim rezultatom za 127 minuta igre, i tako pokazao da je to što je napravio 100 neiznuđenih grešaka protiv Žila Simona bilo samo produkt lošeg dana.

"Cilj je bio da napravim što manje neiznuđenih grešaka, a to mi je i pošlo za rukom. Znao sam da za rivala imam igrača koji igra veoma brzo, brže od Simona, ali i pravi više grešaka od njega. Pokušao sam da izdržim njegove nalete, da ostanem u poenima... Prvi nekoliko gemova je odigrao u izuzeno visokom tempu, udarao je lopticu veoma rano, bio je agresivan iz oba ugla, ali je to nešto što sam očekivao. Bio sam čvrst, odlučan, fokusiran... Tokom važnih poena i momenata uspeo sam da ostanem smiren i da ga ujedno nateram da odigra udrac više. Sve u svemu, odigrao sam veoam dobro", istakao je Novak i rekao da je u svakom slučaju pobedio Uniqlo, sponzor dvojice rivala, a zatim dodao:

"Na ovom nivou uvek tražite mnogo od sebe, ali moram da budem zadovoljan jer sam se plasirao u polufinale. Takođe, savladao sam igrača koji je član Top 10 maksimalnim rezultatom. U poređenju sa mečom četvrte runde, bilo je daleko, daleko bolje, a to je upravo ono što mi daje samopouzdanje i hrabri me pred ono što sledi".

Srbin će ponovo imati priliku da povede u pobedama, kada su u pitanju okršaji sa legendarnim Švajcarcem, koji je bio bolji od Tomaša Berdiha, pošto je trijumfom u finalu Završnog Mastersa u Londonu ponovo izjednačio – 22:22.

"Iskreno, igrao sam toliko puta protiv obojice da sam u jednom trenutku izgubio računicu o tome koliko smo se puta sastali. Iznenadio sam se u Londonu, pošto sam imao priliku da igram sa obojicom. Video sam tada da je razlika u rivalstvima u jednom meču, ali nisam siguran koje je bilo u prednosti – da li sa Rodžerom ili Rafom. To je samo po sebi neverovatno. Sastali smo se u toliko navrata, u toliko različitih okolnosti... Takmičio sam se sa njim za najveće trofeje u našem sportu. Oni su me napravili igračem kakav sam dana, ova rivalstva su me naterala da rastem i da se razvijam... Da ojačam i postanem čvrst, kako bih mogao da razumem šta je potrebno da bih igrao na njihovom nivou. Oni su dominirali tenisom dugo godina, još pre pojave Marija i mene, pa nam je bilo potrebno vreme kako bismo se pronašli. Bilo mi je potrebno dosta mečeva kako bih se izjednačio u međusobnom skoru s njima. To nastavlja da traje. Rodžer igra fenomenalan tenis poslednje dve godine, prošle sezone smo odigrali dva finala na Gren slemovima. Apsolutno mi je jasno koliko dobro igra, a pogotovo u završnicama najvećih turnira. Tera vas da pružite ono najbolje, a upravo je to meni neophodno kako bih ga pobedio. Nadam se da će uspeti u tome," jasan je Đoković.

Tokom godina Rodžer je zbog 'krštenice' bio prinuđen da menja stil igre, tačnije da ga ubrza u nameri da što brže završava poene.

"On je. očigledno, veoma kompletan teniser. U poslednje vreme se trudi da što češće izlazi na mrežu, kako bi skratio poene. Moje mišljenje je da svakako ima igru za tako nešto. Sa strane bekenda može da vas ugrozi iz nekoliko varijacija – slajsom, skraćenim slajsom... Takođe, sjajan je u defanzivi, a impresivan u ofanzivi. Kao što sam rekao – kompletan. Konstantno vas pritiska, morate biti spremni u svakom trenutku, morate da budete čvrsti i koncentrisani. Kao što sam i rekao, protiv njega morate biti na vrhunscu jer čovek nije spustio nivo igre poslednjih sedam, osam godina, koliko igram s njim na Turu, a čak mislim da mu je bekhend bolji sada, nego tada. S druge strane, ne mislim da je moja prednost to što se igra na tri dobijena seta. Pogotovo što on nije provodio previše vremena na terenu. pošto je dosta lako dobijao svoje mečeve. Dobro se kreće i fizička srema mu je na visokom nivou. Ipak, možda ako meč potraje, su moje šanse za nijansu veće, ali ne gledam na to kao na nešto na šta mogu da se oslonim", zaključio je aktuelni šampion i petostruki osvajač Ozi Opena.

Polufinalni meč prvog Gren Slema sezone na programu je u četvrtak od 9.30 časova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

26.01.2016 19:10

Dovoljno sam star i pregurao svasta u zivotu da mogu ovo napisati. Nisam opterecen nacijom i nikad do sada nisam vidio u zivotu da neko u svijetu osporava jednog covjeka u ovom slucaju soprtistu kao Novaka Djokovica samo zato sto dolazi iz jedne male zemlje kao sto je Srbija.Braco hrvati,muslimani,slovenci, crnogroci, makedonci,albanci i ostali ne ljutite se jer bi tako bilo za sve nas tzv.balkance.Ali,ja isto tako nisam vidio u svom zivotu ni ovo. Da jedan takav,isti covjek, sportista kao Novak, svojom igrom,stavom i ponasanjem iz dana u dan te sve ljude, medije polako okrece na svoju stranu. Na stranu ljudskosti, postenja i razuma. Svaka mu cast. Bosno i Hercegovino, nemoj nikad zaboraviti majske poplave 2014 godine i Novakov apel sa mastersa u Rimu koji je osvojio i sa kojeg je cjelu milionsku nagradu donirao narodima BiH. Mnogo je bitnije od tih para sto je reagovao i kritikovao velike medijske kuce,CNN,BBC i druge sto cute o poplavama u bivsoj jugi. On je tada bio ministar vanjskih poslova svih zemalja regiona i uvijek vise cini za sve te zemlje nego nasi ministri poltroni i lopine.

ODGOVORITE