Температурни шок: Бањалука на +18!

Бањалука је данас са 18 степени Целзијусових, измјерених у 13 сати, била најтоплији град у БиХ, потврдили су данас "Независним" метеоролози из Федералног и Републичког хидрометеоролошког завода.

Република Српска 26.01.2016 | 21:20
Температурни шок: Бањалука на +18!

Ибрахим Хаџисмаиловић, метеоролог ФХМЗ у Сарајеву, каже да, иако изразито високе температуре за ово доба године, нису биле ни приближне рекорду у Бањалуци, ни на југу земље.

"Чак и у Ливну, Чапљини, Санском Мосту и Мостару, максимум је 14 степени, док је у Тузли измјерено осам, а у Сарајеву четири степена. Слично вријеме очекујемо и наредних дана, с високим температурама, посебно у Крајини", нагласио је он.

Од 1961. године, од када ХМЗ Републике Српске ради мјерења температуре ваздуха, до краја 2015. године, средња температура за овај вишегодишњи низ у јануару је износила 0,2 степена, а максимална дневна која је измјерена 2007. године била је 22,3 степена.

Драшко Рудан, метеоролог ХМЗ Републике Српске, није јуче могао говорити о томе да ли ће у изразито сунчаном периоду који се најављује бити оборен овај рекорд.

"У сваком случају, ријеч је о температурама које су далеко изнад јануарског и фебруарског просјека и овакво вријеме наставља се и у наредном периоду, а један од најтоплијих дана можемо очекивати сутра (сриједа)", напоменуо је он.

Нагле промјене температуре и влажности ваздуха изазивају и бројне реакције по здравље људи. Због тога љекари апелују на становништво, посебно када су дјеца у питању, да избјегавају факторе ризика за основно оболијевање.

Повећања броја пацијената засад нема, али су и даље изражене вирусне инфекције.

Др Косана Станетић, начелница Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука, каже за "Независне" да се нагле временске промјене најприје одразе код хроничних болесника.

"Првенствено утичу на здравствено стање пацијената који болују од тешких, хроничних и исцрпљујућих обољења, јер им се појачавају тегобе. Код реуматских обољења јављају се болови у зглобовима, отежано кретање, тромост, а код срчаних и замарање и бол у грудима. Пацијенти с дисајним проблемима имају отежано дисање, замарају се, презнојавају се и лош им је сан, док нагле промјене и влажност ваздуха изазивају и мигренске нападе", нагласила је она.

Несанице, нервоза, тјелесне тегобе и болови изражени су и код пацијената с психичким проблемима.

Извор: НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Швабо

26.01.2016 20:30

Ма 100% Додик крив... корумпирало га сунце а јадна зима нека пати... хитно су нам потребни искрени некорумпирани људи из Савеза за промјене... и биће опет сњега!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леин

26.01.2016 20:51

Браво краљу :)

Name

сиси

26.01.2016 20:52

А јеси и ти боот, па одма несто морас да коментарисес.

Name

Талијан

26.01.2016 20:43

Је**те,јеси духовит!

ОДГОВОРИТЕ