Temperaturni šok: Banjaluka na +18!

Banjaluka je danas sa 18 stepeni Celzijusovih, izmjerenih u 13 sati, bila najtopliji grad u BiH, potvrdili su danas "Nezavisnim" meteorolozi iz Federalnog i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republika Srpska 26.01.2016 | 21:20
Temperaturni šok: Banjaluka na +18!

Ibrahim Hadžismailović, meteorolog FHMZ u Sarajevu, kaže da, iako izrazito visoke temperature za ovo doba godine, nisu bile ni približne rekordu u Banjaluci, ni na jugu zemlje.

"Čak i u Livnu, Čapljini, Sanskom Mostu i Mostaru, maksimum je 14 stepeni, dok je u Tuzli izmjereno osam, a u Sarajevu četiri stepena. Slično vrijeme očekujemo i narednih dana, s visokim temperaturama, posebno u Krajini", naglasio je on.

Od 1961. godine, od kada HMZ Republike Srpske radi mjerenja temperature vazduha, do kraja 2015. godine, srednja temperatura za ovaj višegodišnji niz u januaru je iznosila 0,2 stepena, a maksimalna dnevna koja je izmjerena 2007. godine bila je 22,3 stepena.

Draško Rudan, meteorolog HMZ Republike Srpske, nije juče mogao govoriti o tome da li će u izrazito sunčanom periodu koji se najavljuje biti oboren ovaj rekord.

"U svakom slučaju, riječ je o temperaturama koje su daleko iznad januarskog i februarskog prosjeka i ovakvo vrijeme nastavlja se i u narednom periodu, a jedan od najtoplijih dana možemo očekivati sutra (srijeda)", napomenuo je on.

Nagle promjene temperature i vlažnosti vazduha izazivaju i brojne reakcije po zdravlje ljudi. Zbog toga ljekari apeluju na stanovništvo, posebno kada su djeca u pitanju, da izbjegavaju faktore rizika za osnovno obolijevanje.

Povećanja broja pacijenata zasad nema, ali su i dalje izražene virusne infekcije.

Dr Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka, kaže za "Nezavisne" da se nagle vremenske promjene najprije odraze kod hroničnih bolesnika.

"Prvenstveno utiču na zdravstveno stanje pacijenata koji boluju od teških, hroničnih i iscrpljujućih oboljenja, jer im se pojačavaju tegobe. Kod reumatskih oboljenja javljaju se bolovi u zglobovima, otežano kretanje, tromost, a kod srčanih i zamaranje i bol u grudima. Pacijenti s disajnim problemima imaju otežano disanje, zamaraju se, preznojavaju se i loš im je san, dok nagle promjene i vlažnost vazduha izazivaju i migrenske napade", naglasila je ona.

Nesanice, nervoza, tjelesne tegobe i bolovi izraženi su i kod pacijenata s psihičkim problemima.

Izvor: NN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Švabo

26.01.2016 20:30

Ma 100% Dodik kriv... korumpiralo ga sunce a jadna zima neka pati... hitno su nam potrebni iskreni nekorumpirani ljudi iz Saveza za promjene... i biće opet snjega!!!

ODGOVORITE
Name

Lein

26.01.2016 20:51

Bravo kralju :)

Name

sisi

26.01.2016 20:52

A jesi i ti boot, pa odma nesto moras da komentarises.

Name

Talijan

26.01.2016 20:43

Je**te,jesi duhovit!

ODGOVORITE