Ђоковић - Федерер: Бројке које ПЛАШЕ!

У полуфиналу Аустралијан Опена снаге ће одмерити можда и двојица већ сада најбољих играча које је тенис икада имао!

Тенис 26.01.2016 | 23:00
Ђоковић - Федерер: Бројке које ПЛАШЕ!

Полуфинале овогодишњег првог гренд слема сезоне већ обећава дуел у којем ћемо уживати.

Са једне стране мреже стајаће Роџер Федерер, рекордер са 17 освојених гренд слем трофеја, а са друге биће најбољи играч света, Новак Ђоковић, који је у каријери подигао 10 пехара са највећих турнира.

Ђоковић је највеће успехе у каријери забележио баш у Мелбурну, где већ има пет трофеја и јуриша на шести, што је пре њега за руком успело само Роју Емерсону. Федерер је у Мелбурн парку био најбољи четири пута.

"Судар тениских титана", како многи називају њихов окршај, у четвртак биће 45. међусобни обрачун.

Тренутно победника нема, јер је резултат у победама 22:22.

Швајцарцу ће то бити 39. полуфинале гренд слема у каријери, а Србину 29.

Они се познају "у душу". Већ годинама су најљући ривали, који сваке сезоне играју епске дуеле.

Само прошле године одиграли су осам мечева. Федерер је добио три, а Ђоковић чак пет, укључујући и последњи у 2015, у финалу завршног турнира сезоне у Лондону (6:3, 6:4). Претходно у групи Федерер је био бољи (7:5, 6:2).

Оно од чега се многима врти у глави када гледа њихову међусобну статистику је податак да су само три дуела од 44 претходна, не рачунајући мечеве у групи на завршном турниру сезоне или у Дејвис купу, играли на турнирима пре полуфинала или финала!

Било је то на почетку, 2006. и 2007. године.

На турниру у Монте Карлу 2006. године (1. коло), Аустралијан Опену 2007 (4. коло) и исте године у Дубаију (четвртфинале), и сва три меча добио је Федерер. Након тога 18 пута су играли за трофеј, а 21 меч одиграли су у полуфиналима разних турнира.

Новак је одмсах после победе над Кеијем Нишикоријем у четвртфиналу изјавио да га очекује тежак дуел.

"Он је велики шампион, веома га поштујем и у полуфиналу нас очекује одличан меч. Сигурно", рекао је први рекет света, а потом се и мало нашалио.

"Против Роџера сам одиграо 44 меча у каријери, против Рафе Надала 45... Чини ми се као да сам пола живота играо против те двојице тенисера", додао је српски ас.

И Федерер зна да ће морати да игра најбоље што уме против Новака, иако бројке кажу да је последња три полуфинала са Ђоковићем решио у своју корист.

"Он је играч који се увек враћа у игру и против њега увек мораш да играш максимално", упозорио је Федерер.

Ми са несрпљењем очекујемо меч у четвртак. Новаче и Роџере, ви сте на потезу!

Мечу Ђоковића и Федерера у полуфиналу у четвртак, претходиће два преостала четвртфинала у којима ће снаге одмерити Давид Ферер (Шпанија) - Енди Мареј (Велика Британија), односно Гаел Монфис (Француска) - Милош Раонић (Канада).

Коментари / 0

Оставите коментар