Đoković - Federer: Brojke koje PLAŠE!

U polufinalu Australijan Opena snage će odmeriti možda i dvojica već sada najboljih igrača koje je tenis ikada imao!

Tenis 26.01.2016 | 23:00
Đoković - Federer: Brojke koje PLAŠE!

Polufinale ovogodišnjeg prvog grend slema sezone već obećava duel u kojem ćemo uživati.

Sa jedne strane mreže stajaće Rodžer Federer, rekorder sa 17 osvojenih grend slem trofeja, a sa druge biće najbolji igrač sveta, Novak Đoković, koji je u karijeri podigao 10 pehara sa najvećih turnira.

Đoković je najveće uspehe u karijeri zabeležio baš u Melburnu, gde već ima pet trofeja i juriša na šesti, što je pre njega za rukom uspelo samo Roju Emersonu. Federer je u Melburn parku bio najbolji četiri puta.

"Sudar teniskih titana", kako mnogi nazivaju njihov okršaj, u četvrtak biće 45. međusobni obračun.

Trenutno pobednika nema, jer je rezultat u pobedama 22:22.

Švajcarcu će to biti 39. polufinale grend slema u karijeri, a Srbinu 29.

Oni se poznaju "u dušu". Već godinama su najljući rivali, koji svake sezone igraju epske duele.

Samo prošle godine odigrali su osam mečeva. Federer je dobio tri, a Đoković čak pet, uključujući i poslednji u 2015, u finalu završnog turnira sezone u Londonu (6:3, 6:4). Prethodno u grupi Federer je bio bolji (7:5, 6:2).

Ono od čega se mnogima vrti u glavi kada gleda njihovu međusobnu statistiku je podatak da su samo tri duela od 44 prethodna, ne računajući mečeve u grupi na završnom turniru sezone ili u Dejvis kupu, igrali na turnirima pre polufinala ili finala!

Bilo je to na početku, 2006. i 2007. godine.

Na turniru u Monte Karlu 2006. godine (1. kolo), Australijan Openu 2007 (4. kolo) i iste godine u Dubaiju (četvrtfinale), i sva tri meča dobio je Federer. Nakon toga 18 puta su igrali za trofej, a 21 meč odigrali su u polufinalima raznih turnira.

Novak je odmsah posle pobede nad Keijem Nišikorijem u četvrtfinalu izjavio da ga očekuje težak duel.

"On je veliki šampion, veoma ga poštujem i u polufinalu nas očekuje odličan meč. Sigurno", rekao je prvi reket sveta, a potom se i malo našalio.

"Protiv Rodžera sam odigrao 44 meča u karijeri, protiv Rafe Nadala 45... Čini mi se kao da sam pola života igrao protiv te dvojice tenisera", dodao je srpski as.

I Federer zna da će morati da igra najbolje što ume protiv Novaka, iako brojke kažu da je poslednja tri polufinala sa Đokovićem rešio u svoju korist.

"On je igrač koji se uvek vraća u igru i protiv njega uvek moraš da igraš maksimalno", upozorio je Federer.

Mi sa nesrpljenjem očekujemo meč u četvrtak. Novače i Rodžere, vi ste na potezu!

Meču Đokovića i Federera u polufinalu u četvrtak, prethodiće dva preostala četvrtfinala u kojima će snage odmeriti David Ferer (Španija) - Endi Marej (Velika Britanija), odnosno Gael Monfis (Francuska) - Miloš Raonić (Kanada).

Komentari / 0

Ostavite komentar