Рамадани спасао Звезду муке, Барса опростила новац!

Да је Јовић остао још шест месеци у Црвеној звезди, Божовић би морао да га ставља у тим како не би на наплату стигла клаузула од два милиона евра. Бабунски је стигао, Барса изашла у сусрет.

Фудбал 26.01.2016 | 16:41
Рамадани спасао Звезду муке, Барса опростила новац!

Узимање новца унапред, уз уступање 70 и више процената од уговора младих фудбалера, могло је ове зиме скупо да кошта и Црвену звезду, не само Партизан.

Док у Хумској све пуца због штетног уговора који је склопљен са Пинијем Захавијем око трансфера младог Андрије Живковића, па су навијачи у писму чак поручили "звездашу" Живковићу да оде, а спортски директор Ивица Илиев поручио да би Живковићев останак могао да угрози егзистенцију клуба, у међувремену "процурело" је и да су црвено-бели у великом проблему уколико ове зиме не продају Луку Јовића.

И проценте од његовог уговора откупио је Захави, веома повољно, и не само то – према писању "Информера" – овај бизнисмен уврстио је веома опасну клаузулу, која се тиче саме селекције екипе и одабира стартних 11.

Наиме, након што је Јовићев уговор уступио кипарском Аполону, "свом" старом клубу/партнеру, Црвена звезда обавезала се према том клубу да ће Јовић наредног пролећа играти бар 45 минута на свакој другој утакмици. У супротном, црвено-бели би плаћали пенале од два милиона евра клубу за који млади нападач никада неће играти, а који је сада власник 70 одсто права на његов уговор.

Сличне пенале мораће да плати и Партизан, само не у зависности од тога да ли ће Живковић играти, већ једноставно – ако остане до лета! И он је данас поручио да остаје, што значи да ће црно-бели морати да плате накнаду Захавију од преко два милиона евра за играча којег су створили, школовали, са којим су потписали први профи уговор, промовисали у први тим.

Тако је када послујете са чувеном агенцијом и утолико можемо да претпоставимо да је уследила доза олакшања у Љутице Богдана када је "О Жого" објавио вест да је Захавијев близак сарадник, Фали Рамадани, завршио преговоре са Бенфиком и обезбедио Јовићу уговор до 2021. године.

Углавном, Звезда је изгледа успела да се извуче из ове непријатне ситуације и ослободи се (како ово звучи!?) играча који је требало да буде велика звезда и будућност клуба.

Након што је за 70 одсто права над уговором Звезда прошле зиме инкасирала 1,4 милиона евра, тандем Фали Рамадани/Пини Захави договорио се са још једним "својим" клубом, Бенфиком, да Јовића откупе од Аполона и Црвене звезде за 2,2 милиона евра.

Како црвено-белима припада 30 одсто од те суме, на поменутих 1,4 милиона евра, припашће јој још 660.000 и то ће бити све што ће остати после помпезно најављене промоције 15-годишњака у први тим бившег првака Европе и света.

Да је Јовић остао, а тренер Миодраг Божовић одбио да вуче потезе исиљене штетним уговором, Звезда би већ у јуну била у минусу... Хоће ли Партизан успети да се извуче из ових сулудих уговора, остаје да се види. Прелазни рок у већини европских лига завршава се 31. јануара, а данас је 26.

"Да није дошло до трансфера, Захавијев 'Аполон' би тужио Звезду, баш као што је то учинио са Партизаном, који није продао Андрију Живковића, иако се уговором обавезао на то", рекао је саговорник "Информера".

Јовића дакле чека селидба у Лисабон, где је ове зиме пошао његов другар из репрезентације, шампион света са Новог Зеланда, бивши нападач Партизана Иван Шапоњић. Ипак, он је прекомандован у Бенфику "Б", где ће наставити да тренира и чека шансу у првим тиму.

Јовићев отац, Милан, тврди да то неће бити случај и са његовим сином.

"Поставио сам своје услове и нећу пристати ако нешто од тога не буде испуњено. Један део услова односи се на финансије, а други на позицију Луке у Бенфики. Нећу дозволити да ми се дете повлачи по Б тимовима, рекао сам да ми то уопште не помињу. Имао сам понуду и од Барселоне 'Б', па сам одбио. Не очекујем, наравно, да Лука одмах заигра, али речено ми је да неким нападачима у јуну истичу уговори", истакао је Јовић сениор.

Јовић је са црвено-белима у Словенији и требало би да се врати у Београд 28. јануара, а потом продужи за Лисабон.

"Са људима из агенције која заступа Луку решавао сам детаље трансфера. Рекао сам да хоћу све папире црно на бело до 27. или најкасније 28. јануара, како из Бенфике, тако и из Црвене звезде. Нећу да чекамо последњи дан прелазног рока, хоћу да на миру обавимо посао", закључио је Милан Јовић у разговору за "Информер".

Његови син је и сам рекао да једва чека да се придружи новом клубу.

"Чекам инструкције мог агента и клуба. Врло сам нестрпљив. Још чекам да ме обавесте о свему. Бенфика је врхунски клуб и част ми је што се интересује за мене", рекао је Лука Јовић за португалски "О Жого".

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић рекао је да клуб није ни учестовао у Лукиним преговорима с Бенфиком.

"Не знам детаље у вези с Луком Јовићем нити су нас његови агенти обавестили шта се ту дешава. Мада, ми се и не питамо нити можемо да утичемо, тако да нисмо ни преговарали", рекао је Терзић за "Информер".

БАРСЕЛОНА ОПРОСТИЛА ЗВЕЗДИ 600.000 ЕВРА?

Давид Бабунски требало би данас или ових дана да постане званично играч Црвене звезде, а његов менаџер Миломир Ћурчић каже да је Барселона пристала да се одрекне суме од 600.000 евра, колико би црвено-бели морали да плате за Македонца, према прописима ФИФА.

"Било ми је драго што је Звезда показала интересовање. Живео сам у Шапнији али знам да је реч о великом клубу и да има важно место у историји фудбала. Добио сам лепу шансу и хоћу да је искористим", рекао је Бабунски за "Спортски журнал".

"Све што сам научио у Барселони употребићу у корист Црвене звезде, како бисмо остварили зацртане циљеве. Знам да је у сваком клубу потребно доказивање, без обзира одакле долазиш", закључио је Бабунски.

Он је додао да би било сјајно ако би му се на "Маракани" наредног лета придружио и млађи брат, Дориан, који игра за Фуенлабраду, а који је прошао школу Реал Мадрида.

"Све око Давидовог доласка у Звезду договорено је још пре шест, седам дана. Чекао се само папиролошки део, као и детаљи око тренинг компензације. Била је изузетно висока, јер је реч од репрезентативцу. Али Барса је била јако коректна. Та цифра је износила око 600.000 евра, што је сигурно било превише за Звезду. А било је клубова који су хтели да плате...", изјавио је менаџер, Ћурчић.

Штопер Родриго Моледо и даље је тема разговора на "Маракани", где су одлучили да мало појачају понуду за 28-годишњег Бразилца, дефанзивца Интернасионала. Да ли ће то бити довољно да се Моледо приволи за повратак у Европу, где је носио већ дрес Металиста из Харкова, видећемо...

Црвено-бели су покушали да доведу и репрезентативца Црне Горе, иначе Аргентинца Естебана Савељића, али се он одлучио за шпанску Алмерију.

Коментари / 0

Оставите коментар