Ramadani spasao Zvezdu muke, Barsa oprostila novac!

Da je Jović ostao još šest meseci u Crvenoj zvezdi, Božović bi morao da ga stavlja u tim kako ne bi na naplatu stigla klauzula od dva miliona evra. Babunski je stigao, Barsa izašla u susret.

Fudbal 26.01.2016 | 16:41
Ramadani spasao Zvezdu muke, Barsa oprostila novac!

Uzimanje novca unapred, uz ustupanje 70 i više procenata od ugovora mladih fudbalera, moglo je ove zime skupo da košta i Crvenu zvezdu, ne samo Partizan.

Dok u Humskoj sve puca zbog štetnog ugovora koji je sklopljen sa Pinijem Zahavijem oko transfera mladog Andrije Živkovića, pa su navijači u pismu čak poručili "zvezdašu" Živkoviću da ode, a sportski direktor Ivica Iliev poručio da bi Živkovićev ostanak mogao da ugrozi egzistenciju kluba, u međuvremenu "procurelo" je i da su crveno-beli u velikom problemu ukoliko ove zime ne prodaju Luku Jovića.

I procente od njegovog ugovora otkupio je Zahavi, veoma povoljno, i ne samo to – prema pisanju "Informera" – ovaj biznismen uvrstio je veoma opasnu klauzulu, koja se tiče same selekcije ekipe i odabira startnih 11.

Naime, nakon što je Jovićev ugovor ustupio kiparskom Apolonu, "svom" starom klubu/partneru, Crvena zvezda obavezala se prema tom klubu da će Jović narednog proleća igrati bar 45 minuta na svakoj drugoj utakmici. U suprotnom, crveno-beli bi plaćali penale od dva miliona evra klubu za koji mladi napadač nikada neće igrati, a koji je sada vlasnik 70 odsto prava na njegov ugovor.

Slične penale moraće da plati i Partizan, samo ne u zavisnosti od toga da li će Živković igrati, već jednostavno – ako ostane do leta! I on je danas poručio da ostaje, što znači da će crno-beli morati da plate naknadu Zahaviju od preko dva miliona evra za igrača kojeg su stvorili, školovali, sa kojim su potpisali prvi profi ugovor, promovisali u prvi tim.

Tako je kada poslujete sa čuvenom agencijom i utoliko možemo da pretpostavimo da je usledila doza olakšanja u Ljutice Bogdana kada je "O Žogo" objavio vest da je Zahavijev blizak saradnik, Fali Ramadani, završio pregovore sa Benfikom i obezbedio Joviću ugovor do 2021. godine.

Uglavnom, Zvezda je izgleda uspela da se izvuče iz ove neprijatne situacije i oslobodi se (kako ovo zvuči!?) igrača koji je trebalo da bude velika zvezda i budućnost kluba.

Nakon što je za 70 odsto prava nad ugovorom Zvezda prošle zime inkasirala 1,4 miliona evra, tandem Fali Ramadani/Pini Zahavi dogovorio se sa još jednim "svojim" klubom, Benfikom, da Jovića otkupe od Apolona i Crvene zvezde za 2,2 miliona evra.

Kako crveno-belima pripada 30 odsto od te sume, na pomenutih 1,4 miliona evra, pripašće joj još 660.000 i to će biti sve što će ostati posle pompezno najavljene promocije 15-godišnjaka u prvi tim bivšeg prvaka Evrope i sveta.

Da je Jović ostao, a trener Miodrag Božović odbio da vuče poteze isiljene štetnim ugovorom, Zvezda bi već u junu bila u minusu... Hoće li Partizan uspeti da se izvuče iz ovih suludih ugovora, ostaje da se vidi. Prelazni rok u većini evropskih liga završava se 31. januara, a danas je 26.

"Da nije došlo do transfera, Zahavijev 'Apolon' bi tužio Zvezdu, baš kao što je to učinio sa Partizanom, koji nije prodao Andriju Živkovića, iako se ugovorom obavezao na to", rekao je sagovornik "Informera".

Jovića dakle čeka selidba u Lisabon, gde je ove zime pošao njegov drugar iz reprezentacije, šampion sveta sa Novog Zelanda, bivši napadač Partizana Ivan Šaponjić. Ipak, on je prekomandovan u Benfiku "B", gde će nastaviti da trenira i čeka šansu u prvim timu.

Jovićev otac, Milan, tvrdi da to neće biti slučaj i sa njegovim sinom.

"Postavio sam svoje uslove i neću pristati ako nešto od toga ne bude ispunjeno. Jedan deo uslova odnosi se na finansije, a drugi na poziciju Luke u Benfiki. Neću dozvoliti da mi se dete povlači po B timovima, rekao sam da mi to uopšte ne pominju. Imao sam ponudu i od Barselone 'B', pa sam odbio. Ne očekujem, naravno, da Luka odmah zaigra, ali rečeno mi je da nekim napadačima u junu ističu ugovori", istakao je Jović senior.

Jović je sa crveno-belima u Sloveniji i trebalo bi da se vrati u Beograd 28. januara, a potom produži za Lisabon.

"Sa ljudima iz agencije koja zastupa Luku rešavao sam detalje transfera. Rekao sam da hoću sve papire crno na belo do 27. ili najkasnije 28. januara, kako iz Benfike, tako i iz Crvene zvezde. Neću da čekamo poslednji dan prelaznog roka, hoću da na miru obavimo posao", zaključio je Milan Jović u razgovoru za "Informer".

Njegovi sin je i sam rekao da jedva čeka da se pridruži novom klubu.

"Čekam instrukcije mog agenta i kluba. Vrlo sam nestrpljiv. Još čekam da me obaveste o svemu. Benfika je vrhunski klub i čast mi je što se interesuje za mene", rekao je Luka Jović za portugalski "O Žogo".

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da klub nije ni učestovao u Lukinim pregovorima s Benfikom.

"Ne znam detalje u vezi s Lukom Jovićem niti su nas njegovi agenti obavestili šta se tu dešava. Mada, mi se i ne pitamo niti možemo da utičemo, tako da nismo ni pregovarali", rekao je Terzić za "Informer".

BARSELONA OPROSTILA ZVEZDI 600.000 EVRA?

David Babunski trebalo bi danas ili ovih dana da postane zvanično igrač Crvene zvezde, a njegov menadžer Milomir Ćurčić kaže da je Barselona pristala da se odrekne sume od 600.000 evra, koliko bi crveno-beli morali da plate za Makedonca, prema propisima FIFA.

"Bilo mi je drago što je Zvezda pokazala interesovanje. Živeo sam u Šapniji ali znam da je reč o velikom klubu i da ima važno mesto u istoriji fudbala. Dobio sam lepu šansu i hoću da je iskoristim", rekao je Babunski za "Sportski žurnal".

"Sve što sam naučio u Barseloni upotrebiću u korist Crvene zvezde, kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve. Znam da je u svakom klubu potrebno dokazivanje, bez obzira odakle dolaziš", zaključio je Babunski.

On je dodao da bi bilo sjajno ako bi mu se na "Marakani" narednog leta pridružio i mlađi brat, Dorian, koji igra za Fuenlabradu, a koji je prošao školu Real Madrida.

"Sve oko Davidovog dolaska u Zvezdu dogovoreno je još pre šest, sedam dana. Čekao se samo papirološki deo, kao i detalji oko trening kompenzacije. Bila je izuzetno visoka, jer je reč od reprezentativcu. Ali Barsa je bila jako korektna. Ta cifra je iznosila oko 600.000 evra, što je sigurno bilo previše za Zvezdu. A bilo je klubova koji su hteli da plate...", izjavio je menadžer, Ćurčić.

Štoper Rodrigo Moledo i dalje je tema razgovora na "Marakani", gde su odlučili da malo pojačaju ponudu za 28-godišnjeg Brazilca, defanzivca Internasionala. Da li će to biti dovoljno da se Moledo privoli za povratak u Evropu, gde je nosio već dres Metalista iz Harkova, videćemo...

Crveno-beli su pokušali da dovedu i reprezentativca Crne Gore, inače Argentinca Estebana Saveljića, ali se on odlučio za špansku Almeriju.

Komentari / 0

Ostavite komentar