Ф1: Возачи захтјевају затворене кокпите од 2017. године!

Асоцијација Гран при возача захтевала је да од 2017. године у Формулу 1 буду уведени затворени кокпити.

Остали спортови 29.01.2016 | 15:00
Ф1: Возачи захтјевају затворене кокпите од 2017. године!

После смрти Жила Бјанкија од последица несреће коју је доживео током Велике награде Јапана 2014. године, повело се питање веће заштите возача унутар болиде.

Све је интезивирано после још једне несреће, када је Џастин Вилсон изгубио живот током трке Индикар серије, а конкретни потези повучени су последњих месеци.

Возачи су једногласни у оцени да им главе нису довољно заштићене у садашњим кокпитима и да би то требало променити када на снагу ступе радикална нова правила најављена за наредну сезону.

Највише гласова добио је предлог Мерцедеса, који подсећа на орол који иде око главе возача, али им не умањује видљивост.

Први човек Асоцијације Алекс Вурц рекао је да су први тестови концепта били охрабрујући и да не постоји разлог зашто би увођење затвореног кокпита било на чекању.

“Истраживања која је урадила Светска аутомобилска федерација су била темљена и довела су до јасног решења. Возачи сматрају да је право време да додатна заштита буде имплементирана најкасније 2017. године”, истакао је Вурц.

Вурц се нада да ће дизајн затвореног кокпита најраније ове недеље добити зелено светло на састанку који је заказан за петак.

Коментари / 0

Оставите коментар