Завршено прво рочиште на суђењу Орићу

Пред Судом БиХ данас је почело суђење ратном комаданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу за убиство три српска заробљењика 1992. године.

Босна и Херцеговина 26.01.2016 | 19:30
Завршено прво рочиште на суђењу Орићу

Суђењу су присуствовале породице убијених и несталих Срба из Подриња, које траже проширење оптужнице и правду за све убијене Србе, док са друге стране бошњачка удружења суђење називају фарсом са лажним свједоцима.

Тужилаштво БиХ у процесу притив Насера Орића и Сабахудина Мухића саслушаће 31 свједока и поднијети 63 материјална доказа, која ће, како сматрају, потврдити да су Орић и Мухић починили свирепа убиства Слободана Илића, Митра Савића и Милутина Милошевића.

Породице српских жртава из Подриња очекују проширење оптужнице јер, како истичу, Насер Орић није крив само за убиство три српска заробљеника, већ и за свирепа убиства преко 3 хиљаде српских цивила тог краја.

"Побили су ми све у породици. Брата, стрица, мужа'', каже Радмила Николић-Милођевић и додаје да је њеног стрица Милутина својом руком убио Насер Орић само зато што се презивао Милошевић.

"То је крволочна звијер", тврди Радмила.

Анђа Ђукановић тражи правду за 40 покланих Срба из села Кравица, међу којима је и њен супруг.

"Хоћу да знам гдје му је тијело. Можда је у Сребреници, у Поточарима. 23 године трагам за њим. 23 године моја дјеца и ја патимо'', свједочи кроз сузе Анђа Ђукановић.

Из Организације породица убијених и зареобљених војника и несталих цивила Братунца и Сребренице поручују да ће суђење Насеру Орићу пратити до краја.

"Тражимо да се оптужница прошири јер три жртве нису огледало страдања Срба у Подрињу. У Сребреници и околини је убијено преко три хиљаде српких цивила, а за њихово страдање одговоран је Насер Орић'', тврди Младен Грујичић председник Организације породица убијених и заробљених војника и несталих цивила из Сребренице.

"Тражимо да нам кажу ко је убио чланове наших породица, зашто и по чијем наређењу? Они нису убијени у нападу на Сребреницу већ у својим кућама, на својим њивама, на својим вијековним огњиштима'', истиче Радојка Филиповић предсједник Организације породица убијених и заробљених војника и несталих цивила из Братунца.

Одбрана оптужених није стала пред медије, али су њихове интересе заступали чланови бошњачких удружења, који су аплаузом дочекали и испратили Насера Орића.

Кажу, алудирајући на заштићеног свједока који ће свједочити путем видео линка, да је то суђење фарса у којем учествује лажни свједок припреман, како тврде, у Бијељини и Београду.

На питање како знају да је свједок лажни, јер је његов идентитет непознат свима осим тужиоцу, Мунира Субашић из Удружења Мајке Сребренице кратко одговара: "Ето знам да је лажни свједок''.

Субашићева истиче да има повјерења само у неке судије и тужиоце Суда и Тужилаштва БиХ, док су остали по њеном мишљењу политичари које не интересује правда.

На питање да ли вјерује само оним који суде и пресуђују у корист бошњачких жртава, одговара:

"Како смијете то рећи имам право да вас тужим. Не смијеш питати оно што не треба да се пита''.

Суђење Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу биће настављено 16. фебруара када ће видео линком свједочити заштићени свједок, очевидац злочина које су Орић и Мухић починили над Србима у Подрињу.

БН ТВ

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

чч

26.01.2016 10:25

Мени није јасно име удружења који спомиње одбрамбено -отаџбински рат?Да ли то важи за све или за један народ ?Што се тиче злочинаца ако је неко убијао треба га казнити на највећу казну !

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

26.01.2016 11:25

Све з!оцине једнако казнити,инаце нема среце И будуцности!!!

Name

Михаило Микић

26.01.2016 11:54

Насер Орић је био функционер УДБЕ која је изазвала и контролисала рат у бившој Југославији. Зато мислим да судски процес против Насера ОРИЋА од почетка иде погрешним путем са жељом и намјером да се тако сакрије од јавности прљава улога УДБЕ и други обавештајни служби у распаду Југославије. Водећи УДБАШИ су радили за стране обавештајне службе по чијем наређењу су чињеница злочини над "све три народа" са намјером да се тако изазове што већа мржња у необавештеном народу. Зато мислим да процес против Насера ОРИЋА треба да буде објективан у циљу откривања праве ИСТИНЕ о улози УДБЕ и други страни обавештајни служби на тлу Југославије, а не процес у коме ће кола да се сломе за почињене муслиманске злочине над СРБима само над двојцом муслинана који ће тако да испадну ЖРТВЕНА ЈАГЊАД И МУЧЕНИЦИ у очима својих сународника!

Name

мила

26.01.2016 12:02

Требају му судити родитељи оне дјевојчице коју је испекао на ражњу, а не његови обожаваоци.

Name

чч

26.01.2016 12:52

Да не буде забуне у мом коментару нисам писао о Насеру већ о терминологији израза одбрамбено-отаџбински рат јер Хрвати су употребљавали израз домовински рат као да су Срби дошли са јужног пола и напали им домовину Хрватску !

Name

Баја

26.01.2016 18:49

За Милу питање дали је она видјела тај догадјај и је ли ико то видио у рату и послије. Сваста се прицало и сириле дезинформације на све три стране.

Name

За Михаила Микица

26.01.2016 20:42

Господине Микицу ,вријеме је да се одлуците хоцете ли писати и говорити екавицу или ијекавицу или комбинацију?! Да ли сте Ви уопсте писмен цовјек или глумите неког паметњаковица и филозофа? Прије бих рекао да сте неписмен и необразован а у својим коментарима зелите показати како сте уман и цастан цовјек?! Правопис. Прво купите или изнајмите ту књигу,а онда брале на интернет када науцис правопис,језик и писати. Немој се срамотити побогу цовјеце. Кога ти глумис уопсте?

Name

двиља јабука

26.01.2016 23:45

"за Михаила Микића", био Михаило Микић мање или више писмен, у праву је у вези понашања тадашњих безбједносних служби. И данас такве службе нису много боље. Те службе нису у служби безбједности народа него проводјења одредјених политика разних багрова на власти. И ја сматрам да су те службе имале великог утицаја на отпочињања рата у бившј Југославији. Довољно се сјетити она два пуна камиона калашњикова увезених из Мадјарске у Загреб. Све су знали али нису реаговали. Вјероватно су били и упетљани у то. Гурали су народ у рат.

Name

НЕЕ МИКИЋ

28.01.2016 06:04

ДАЈ МИКИЋУ ИДИ ЗА ОВЦАМА НЕ ПРОСИПАЈ СЕ МОЛИМТЕ. МЕНЕ СРАМОТА ВИШЕ

Name

Црни

26.01.2016 10:26

Ако је крив казнити најстрожијом казном па макар то био и ја са почињеним злом се не живи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

чч

26.01.2016 10:31

Тако је !

Name

јок

26.01.2016 10:34

Ма то су они само у одбрани упадали и клали по Српским селима!

Name

Босанац

27.01.2016 04:40

Ако желите да паметујете о политици, учите од најбољих. хттп://радиосарајево.ба/новост/55026/како-се-у-хааском-притвору-славе-родендани

Name

роб

26.01.2016 10:43

Мирно се разици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

26.01.2016 20:27

Па разидји се ко ти брани!

Name

несо добој

26.01.2016 10:46

Наравно да је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

26.01.2016 10:46

Биће ВРУЋЕ наредних дана! Најављују "метеоролози"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

26.01.2016 11:03

Нека и вријеме је.

Name

Ненад Алексиц

26.01.2016 10:50

Цуј њене изјаве. Која глупа изјава представнице ових тзв мајки Сребренице.Било у одбрани. Како у одбрани људи убијени испред својих куца. Испада да су се муслимани бранили тако сто су нападали Српска села и убијали људе у њиховим куцама и то хе за муслимане њихова одбрана. Није плански, како није плански напао си Српска села и убијао љyде у њиховим куцама, њиховим њивама и двиристима. Како није плански нек ми одговори, да нису мозда слуцајно наисли па хајд да успут убијамо. Мрзим људе који само виде ста су једни радили а не виде друге. Прве злоцине су муслимани поцинили и они су све остало проузроковали срби су се само светили за оно сто су они прво урадили. Највеци кривац и злоцинац за сребреницу је њихов Алија Изетбеговиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

26.01.2016 11:01

Наравно даје крив ито како ма ста це му деца близа фамелија патит а и треба њега а не остала родбина .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.01.2016 11:11

Мунира прогања це те дјаволи злоцин је злоцин ту су побијени зене деца и старци а не војници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Химзо

26.01.2016 18:57

Еј,Мунира-Еј,Мунира гдје ти је Мухарем, отишо је,отишо је у Цазин на сајам,отишо је у Цазин на сајам, да ми купи,да ми купи,басме за димија,басме за димија, поздрав за Муниру...

Name

Босанац

26.01.2016 11:22

Ја Сам био припадник АРМИЈЕ БиХ . И слазем се да се негдје Мора поцети, ако је крив , а суд је релеванта , оптузити и стрпати у казамат и то сто прије. Вријеме је да цисцење поцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

26.01.2016 11:51

Поздрав од припадника ВРС. Стојим иза твојих ријечи

Name

драган

26.01.2016 16:27

Свако разуман би прихватио твој коментар, али има једна суштинска ствар. Прије пар дана објављено је да је један припадник тзв. Ар. БиХ одсјеко дио уха заробљенику док су остали писутни тражили да то уради и са другим. За ово дјело је добио двије године затвора. У другом случају један српски војник је тукао муслимана, а други је то само посматрао и због тог посматрања добио је пет година робије. Е, драги мој у томе је проблем са судом и тужилаштвом БиХ. Силовање српкиња у Сарајеву у вријеме рата се обичним сматра криминалним чином, а ако је то урадио Србин онда је то ратни злочин.

Name

федерација

26.01.2016 12:48

ОВОМ ЦОВЈЕКУ ТРЕБА СУДИТИ ЗБОГ БУДУЦНОСТИ СВИХ НАС И НАСЕ ДЈЕЦЕ ЈЕР СЕ ЈАКО ДОБРО ЗНА СТА ЈЕ РАДИО.АЛИЈА МУ ЈЕ ПОСЛАО ХЕЛИКОПТЕР ДА БИ МОГАО ПОБЈЕЦИ У МАЈУ 1995 ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ СА ПАРАМА И ЗЛАТОМ.ЗАСТО НИЈЕ ОСТАО СА СВОЈИМ НАРОДОМ У СРЕБРЕНИЦИ ДА СЕ БОРИ ДО КРАЈА АКО ЈЕ ХЕРОЈ? ПОБЈЕГАО ЈЕ ЈЕР ЈЕ ОБИЦНА КУКАВИЦА ДА БИ САЦУВАО СВОЈУ Г....У.ТАКО СУ ИСТО ПРВИ ПОБЈЕГЛИ И СВИ СРПСКИ ГЕНЕРАЛИ КАД ЈЕ ПАДАЛА КРАЈИНА 1995 И ОСТАВИЛИ СВОЈ НАРОД У ПОЗАДИНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

26.01.2016 16:15

ФЕДЕРАЦИЈА о каквој ти будућности сањаш и причаш? Босна је била и остала "тамни виалет" и најзаосталија држава у Европи. Зар ти не видиш какви су људи око тебе? Са таквим народом будућности НЕМА.

Name

за микица

26.01.2016 22:01

Ходи негдје друзе надји доброг ходзу нека ти направи запис теби је несто направљено.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

26.01.2016 23:16

ФЕДЕРАВИЈА, ја невјерујем у хоџине записе, а истина неби требала да те боли. Зато иди брзо код хоџе или неке бабе врачаре да теби запис направи и да тебе тако ослободи од твојих заблуда!

Name

роб

26.01.2016 13:30

Радио по налогу Алије и сад крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

26.01.2016 19:16

Драги моји напаћени Срби,па зар вам није јасно да је ово још једна позоришна представа коју изводи суд и тужилаштво БиХ.На крају суђења пресуда ће гласити,,Због недовољно доказа оптужени се ослобађа кривице,,Биће то још једно,нажалост, изругивање Српском народу.

Name

Хм

26.01.2016 23:49

Бојим се да се процес против Насера Орића неће исправно завршити и ући ће се у врло затегнуту ситуацију која лако може довести до другог полувремена. А то све одговара... зна се коме.

Name

Анализа запада

26.01.2016 18:59

Видљиво да мајке Сребренице стите неправду,Насер Ориц вец има исписану оптузницу, а просирена је у припреми. Насер је свјестан тога цина и нема му спаса. Контрола оптузбе бице провјерена са страним експертима суда. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

26.01.2016 19:07

Рат јос траје,заврсит це се кад поцне нови,ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо Пивљанин

28.01.2016 10:49

Ама једва чекам!

Name

Ре.Михаило Микиц

26.01.2016 20:10

Па сигурно да нема сузивота и будуцности са идиотима као сто си ти јер мрзис све сто није Српско

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени

26.01.2016 20:48

Ма пусти будалу Микића он мрзи и Србе који не размишљају као он тај лијезе и буди се са мржњом и не треба му већа казна...А што се тиче суђења нека се суди свакоме па и мом баби ако је крив.

Name

Михаило Микиц

26.01.2016 22:21

Непознатом се ДАЈЕ само на знање да је екавица скрацени облик или нарецје СРБског језик а ијекавица дузе. Прима томе и једно и друго нарецје су два облика једног те истог СРБског језика! Зато није вазно којим нарецјем говорис и писес него је вазно јеси ли СРБин или потурица, РОДОЉУБ или комуњара и издајник СВОГА СРБског Народа?!

Name

Грмаљ

26.01.2016 20:31

Ако ико у овој дрзави постено зарадјује плату,то је Нана Мунира.Свака цаст, тако се бори за свој народ па када је и најгори. Судјење је само забава за сироке народне масе, за пар мјесеци це га ослободити а ми Срби цемо да правимо галаму као обицно и ниста висе од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нк

26.01.2016 20:35

Највеци крвник и злотвор. Побути свој народ силовати зене, дјевојке по Сребреници, изнемогле старце, зене. То је војник п...а. Ста друго реци за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.01.2016 22:15

И тебе изгледа мрзила учитељица, није хтјела да те научи писати? Ја би је тужио суду за људска права...

Name

млада босна

26.01.2016 21:48

Такав је моја дијецо рат ко кога стигне било и биће то је људска природа.Дај Боже да га није било!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муса Пуса.

27.01.2016 01:04

Мунира свугдје паметује.Нек покаже свој имовински картон.Поштени бошњаци немају хљеба, а она даје подршку убици коме су руке до рамена крваве!

Name

соко

26.01.2016 23:50

јој сто треба мотку па ове бабурине издерат увијек су оне ту кобојаги неке мајке сребренице и друге су мајке цији су синови изгинули али оне су плацене мајке како их није срамота на тудјим костима да се богате

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

27.01.2016 08:45

Мало кога је овдје срамота за било шта. Декаденција је потпуна.

Name

Мд

27.01.2016 08:22

Каже суде му за убиство три Српска цивила а ко ће одговарати за убиство пар хиљада Срба под његовом командом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

27.01.2016 08:24

Видим да је и ОВА из мајки Сребренице код њега највероватниЈЕ да се договоре да нешто слаже .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија.

27.01.2016 11:14

АКО КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ ЦИРКУСКА СЕНЗАЦИЈА ОД ТУЖИЛАШТВА ЗА НАРОДНЕ МАСЕ БИХ НЕ ОСУДИ КРВНИКА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД ЦИВИЛИМА ТРЕБА СЕ ПОВУЦИ ИЗ СВИХ ИНСТИТУЦИЈА ПОД ХИТНО.

Name

НЊ

28.01.2016 06:01

Кад ће одговарати они што су у пионирској долини бацали српску дјецу лавовима Злочинце казнити

ОДГОВОРИТЕ