Završeno prvo ročište na suđenju Oriću

Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje ratnom komadantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću za ubistvo tri srpska zarobljenjika 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 26.01.2016 | 19:30
Završeno prvo ročište na suđenju Oriću

Suđenju su prisustvovale porodice ubijenih i nestalih Srba iz Podrinja, koje traže proširenje optužnice i pravdu za sve ubijene Srbe, dok sa druge strane bošnjačka udruženja suđenje nazivaju farsom sa lažnim svjedocima.

Tužilaštvo BiH u procesu pritiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića saslušaće 31 svjedoka i podnijeti 63 materijalna dokaza, koja će, kako smatraju, potvrditi da su Orić i Muhić počinili svirepa ubistva Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića.

Porodice srpskih žrtava iz Podrinja očekuju proširenje optužnice jer, kako ističu, Naser Orić nije kriv samo za ubistvo tri srpska zarobljenika, već i za svirepa ubistva preko 3 hiljade srpskih civila tog kraja.

"Pobili su mi sve u porodici. Brata, strica, muža'', kaže Radmila Nikolić-Milođević i dodaje da je njenog strica Milutina svojom rukom ubio Naser Orić samo zato što se prezivao Milošević.

"To je krvoločna zvijer", tvrdi Radmila.

Anđa Đukanović traži pravdu za 40 poklanih Srba iz sela Kravica, među kojima je i njen suprug.

"Hoću da znam gdje mu je tijelo. Možda je u Srebrenici, u Potočarima. 23 godine tragam za njim. 23 godine moja djeca i ja patimo'', svjedoči kroz suze Anđa Đukanović.

Iz Organizacije porodica ubijenih i zareobljenih vojnika i nestalih civila Bratunca i Srebrenice poručuju da će suđenje Naseru Oriću pratiti do kraja.

"Tražimo da se optužnica proširi jer tri žrtve nisu ogledalo stradanja Srba u Podrinju. U Srebrenici i okolini je ubijeno preko tri hiljade srpkih civila, a za njihovo stradanje odgovoran je Naser Orić'', tvrdi Mladen Grujičić predsednik Organizacije porodica ubijenih i zarobljenih vojnika i nestalih civila iz Srebrenice.

"Tražimo da nam kažu ko je ubio članove naših porodica, zašto i po čijem naređenju? Oni nisu ubijeni u napadu na Srebrenicu već u svojim kućama, na svojim njivama, na svojim vijekovnim ognjištima'', ističe Radojka Filipović predsjednik Organizacije porodica ubijenih i zarobljenih vojnika i nestalih civila iz Bratunca.

Odbrana optuženih nije stala pred medije, ali su njihove interese zastupali članovi bošnjačkih udruženja, koji su aplauzom dočekali i ispratili Nasera Orića.

Kažu, aludirajući na zaštićenog svjedoka koji će svjedočiti putem video linka, da je to suđenje farsa u kojem učestvuje lažni svjedok pripreman, kako tvrde, u Bijeljini i Beogradu.

Na pitanje kako znaju da je svjedok lažni, jer je njegov identitet nepoznat svima osim tužiocu, Munira Subašić iz Udruženja Majke Srebrenice kratko odgovara: "Eto znam da je lažni svjedok''.

Subašićeva ističe da ima povjerenja samo u neke sudije i tužioce Suda i Tužilaštva BiH, dok su ostali po njenom mišljenju političari koje ne interesuje pravda.

Na pitanje da li vjeruje samo onim koji sude i presuđuju u korist bošnjačkih žrtava, odgovara:

"Kako smijete to reći imam pravo da vas tužim. Ne smiješ pitati ono što ne treba da se pita''.

Suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću biće nastavljeno 16. februara kada će video linkom svjedočiti zaštićeni svjedok, očevidac zločina koje su Orić i Muhić počinili nad Srbima u Podrinju.

BN TV

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

čč

26.01.2016 10:25

Meni nije jasno ime udruženja koji spominje odbrambeno -otadžbinski rat?Da li to važi za sve ili za jedan narod ?Što se tiče zločinaca ako je neko ubijao treba ga kazniti na najveću kaznu !

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

26.01.2016 11:25

Sve z!ocine jednako kazniti,inace nema srece I buducnosti!!!

Name

Михаило Микић

26.01.2016 11:54

Насер Орић је био функционер УДБЕ која је изазвала и контролисала рат у бившој Југославији. Зато мислим да судски процес против Насера ОРИЋА од почетка иде погрешним путем са жељом и намјером да се тако сакрије од јавности прљава улога УДБЕ и други обавештајни служби у распаду Југославије. Водећи УДБАШИ су радили за стране обавештајне службе по чијем наређењу су чињеница злочини над "све три народа" са намјером да се тако изазове што већа мржња у необавештеном народу. Зато мислим да процес против Насера ОРИЋА треба да буде објективан у циљу откривања праве ИСТИНЕ о улози УДБЕ и други страни обавештајни служби на тлу Југославије, а не процес у коме ће кола да се сломе за почињене муслиманске злочине над СРБима само над двојцом муслинана који ће тако да испадну ЖРТВЕНА ЈАГЊАД И МУЧЕНИЦИ у очима својих сународника!

Name

mila

26.01.2016 12:02

Trebaju mu suditi roditelji one djevojčice koju je ispekao na ražnju, a ne njegovi obožavaoci.

Name

čč

26.01.2016 12:52

Da ne bude zabune u mom komentaru nisam pisao o Naseru već o terminologiji izraza odbrambeno-otadžbinski rat jer Hrvati su upotrebljavali izraz domovinski rat kao da su Srbi došli sa južnog pola i napali im domovinu Hrvatsku !

Name

Baja

26.01.2016 18:49

Za Milu pitanje dali je ona vidjela taj dogadjaj i je li iko to vidio u ratu i poslije. Svasta se pricalo i sirile dezinformacije na sve tri strane.

Name

Za Mihaila Mikica

26.01.2016 20:42

Gospodine Mikicu ,vrijeme je da se odlucite hocete li pisati i govoriti ekavicu ili ijekavicu ili kombinaciju?! Da li ste Vi uopste pismen covjek ili glumite nekog pametnjakovica i filozofa? Prije bih rekao da ste nepismen i neobrazovan a u svojim komentarima zelite pokazati kako ste uman i castan covjek?! Pravopis. Prvo kupite ili iznajmite tu knjigu,a onda brale na internet kada naucis pravopis,jezik i pisati. Nemoj se sramotiti pobogu covjece. Koga ti glumis uopste?

Name

dvilja jabuka

26.01.2016 23:45

"za Mihaila Mikića", bio Mihailo Mikić manje ili više pismen, u pravu je u vezi ponašanja tadašnjih bezbjednosnih službi. I danas takve službe nisu mnogo bolje. Te službe nisu u službi bezbjednosti naroda nego provodjenja odredjenih politika raznih bagrova na vlasti. I ja smatram da su te službe imale velikog uticaja na otpočinjanja rata u bivšj Jugoslaviji. Dovoljno se sjetiti ona dva puna kamiona kalašnjikova uvezenih iz Madjarske u Zagreb. Sve su znali ali nisu reagovali. Vjerovatno su bili i upetljani u to. Gurali su narod u rat.

Name

NEE MIKIĆ

28.01.2016 06:04

DAJ MIKIĆU IDI ZA OVCAMA NE PROSIPAJ SE MOLIMTE. MENE SRAMOTA VIŠE

Name

Crni

26.01.2016 10:26

Ako je kriv kazniti najstrožijom kaznom pa makar to bio i ja sa počinjenim zlom se ne živi !

ODGOVORITE
Name

čč

26.01.2016 10:31

Tako je !

Name

jok

26.01.2016 10:34

Ma to su oni samo u odbrani upadali i klali po Srpskim selima!

Name

Bosanac

27.01.2016 04:40

Ako želite da pametujete o politici, učite od najboljih. http://radiosarajevo.ba/novost/55026/kako-se-u-haaskom-pritvoru-slave-rodendani

Name

rob

26.01.2016 10:43

Mirno se razici

ODGOVORITE
Name

Dex

26.01.2016 20:27

Pa razidji se ko ti brani!

Name

neso doboj

26.01.2016 10:46

Naravno da je kriv.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

26.01.2016 10:46

Biće VRUĆE narednih dana! Najavljuju "meteorolozi"!!!

ODGOVORITE
Name

Neko

26.01.2016 11:03

Neka i vrijeme je.

Name

Nenad Aleksic

26.01.2016 10:50

Cuj njene izjave. Koja glupa izjava predstavnice ovih tzv majki Srebrenice.Bilo u odbrani. Kako u odbrani ljudi ubijeni ispred svojih kuca. Ispada da su se muslimani branili tako sto su napadali Srpska sela i ubijali ljude u njihovim kucama i to he za muslimane njihova odbrana. Nije planski, kako nije planski napao si Srpska sela i ubijao ljyde u njihovim kucama, njihovim njivama i dviristima. Kako nije planski nek mi odgovori, da nisu mozda slucajno naisli pa hajd da usput ubijamo. Mrzim ljude koji samo vide sta su jedni radili a ne vide druge. Prve zlocine su muslimani pocinili i oni su sve ostalo prouzrokovali srbi su se samo svetili za ono sto su oni prvo uradili. Najveci krivac i zlocinac za srebrenicu je njihov Alija Izetbegovic

ODGOVORITE
Name

Macak

26.01.2016 11:01

Naravno daje kriv ito kako ma sta ce mu deca bliza famelija patit a i treba njega a ne ostala rodbina .

ODGOVORITE
Name

snouden

26.01.2016 11:11

Munira proganja ce te djavoli zlocin je zlocin tu su pobijeni zene deca i starci a ne vojnici...

ODGOVORITE
Name

Himzo

26.01.2016 18:57

Ej,Munira-Ej,Munira gdje ti je Muharem, otišo je,otišo je u Cazin na sajam,otišo je u Cazin na sajam, da mi kupi,da mi kupi,basme za dimija,basme za dimija, pozdrav za Muniru...

Name

Bosanac

26.01.2016 11:22

Ja Sam bio pripadnik ARMIJE BiH . I slazem se da se negdje Mora poceti, ako je kriv , a sud je relevanta , optuziti i strpati u kazamat i to sto prije. Vrijeme je da ciscenje pocne.

ODGOVORITE
Name

Srbin

26.01.2016 11:51

Pozdrav od pripadnika VRS. Stojim iza tvojih riječi

Name

dragan

26.01.2016 16:27

Svako razuman bi prihvatio tvoj komentar, ali ima jedna suštinska stvar. Prije par dana objavljeno je da je jedan pripadnik tzv. Ar. BiH odsjeko dio uha zarobljeniku dok su ostali pisutni tražili da to uradi i sa drugim. Za ovo djelo je dobio dvije godine zatvora. U drugom slučaju jedan srpski vojnik je tukao muslimana, a drugi je to samo posmatrao i zbog tog posmatranja dobio je pet godina robije. E, dragi moj u tome je problem sa sudom i tužilaštvom BiH. Silovanje srpkinja u Sarajevu u vrijeme rata se običnim smatra kriminalnim činom, a ako je to uradio Srbin onda je to ratni zločin.

Name

federacija

26.01.2016 12:48

OVOM COVJEKU TREBA SUDITI ZBOG BUDUCNOSTI SVIH NAS I NASE DJECE JER SE JAKO DOBRO ZNA STA JE RADIO.ALIJA MU JE POSLAO HELIKOPTER DA BI MOGAO POBJECI U MAJU 1995 IZ SREBRENICE SA PARAMA I ZLATOM.ZASTO NIJE OSTAO SA SVOJIM NARODOM U SREBRENICI DA SE BORI DO KRAJA AKO JE HEROJ? POBJEGAO JE JER JE OBICNA KUKAVICA DA BI SACUVAO SVOJU G....U.TAKO SU ISTO PRVI POBJEGLI I SVI SRPSKI GENERALI KAD JE PADALA KRAJINA 1995 I OSTAVILI SVOJ NAROD U POZADINI!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

26.01.2016 16:15

ФЕДЕРАЦИЈА о каквој ти будућности сањаш и причаш? Босна је била и остала "тамни виалет" и најзаосталија држава у Европи. Зар ти нe видиш какви су људи око тебе? Са таквим народом будућности НЕМА.

Name

za mikica

26.01.2016 22:01

Hodi negdje druze nadji dobrog hodzu neka ti napravi zapis tebi je nesto napravljeno.

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

26.01.2016 23:16

ФЕДЕРАВИЈА, ја невјерујем у хоџине записе, а истина неби требала да те боли. Зато иди брзо код хоџе или неке бабе врачаре да теби запис направи и да тебе тако ослободи од твојих заблуда!

Name

rob

26.01.2016 13:30

Radio po nalogu Alije i sad kriv?

ODGOVORITE
Name

Правда

26.01.2016 19:16

Драги моји напаћени Срби,па зар вам није јасно да је ово још једна позоришна представа коју изводи суд и тужилаштво БиХ.На крају суђења пресуда ће гласити,,Због недовољно доказа оптужени се ослобађа кривице,,Биће то још једно,нажалост, изругивање Српском народу.

Name

Hm

26.01.2016 23:49

Bojim se da se proces protiv Nasera Orića neće ispravno završiti i ući će se u vrlo zategnutu situaciju koja lako može dovesti do drugog poluvremena. A to sve odgovara... zna se kome.

Name

Analiza zapada

26.01.2016 18:59

Vidljivo da majke Srebrenice stite nepravdu,Naser Oric vec ima ispisanu optuznicu, a prosirena je u pripremi. Naser je svjestan toga cina i nema mu spasa. Kontrola optuzbe bice provjerena sa stranim ekspertima suda. Hvala.

ODGOVORITE
Name

zumba

26.01.2016 19:07

Rat jos traje,zavrsit ce se kad pocne novi,uskoro.

ODGOVORITE
Name

Bajo Pivljanin

28.01.2016 10:49

Ama jedva čekam!

Name

Re.Mihailo Mikic

26.01.2016 20:10

Pa sigurno da nema suzivota i buducnosti sa idiotima kao sto si ti jer mrzis sve sto nije Srpsko

ODGOVORITE
Name

zeleni

26.01.2016 20:48

Ma pusti budalu Mikića on mrzi i Srbe koji ne razmišljaju kao on taj lijeze i budi se sa mržnjom i ne treba mu veća kazna...A što se tiče suđenja neka se sudi svakome pa i mom babi ako je kriv.

Name

Mihailo Mikic

26.01.2016 22:21

Nepoznatom se DAJE samo na znanje da je ekavica skraceni oblik ili narecje SRBskog jezik a ijekavica duze. Prima tome i jedno i drugo narecje su dva oblika jednog te istog SRBskog jezika! Zato nije vazno kojim narecjem govoris i pises nego je vazno jesi li SRBin ili poturica, RODOLJUB ili komunjara i izdajnik SVOGA SRBskog Naroda?!

Name

Grmalj

26.01.2016 20:31

Ako iko u ovoj drzavi posteno zaradjuje platu,to je Nana Munira.Svaka cast, tako se bori za svoj narod pa kada je i najgori. Sudjenje je samo zabava za siroke narodne mase, za par mjeseci ce ga osloboditi a mi Srbi cemo da pravimo galamu kao obicno i nista vise od toga.

ODGOVORITE
Name

Nk

26.01.2016 20:35

Najveci krvnik i zlotvor. Pobuti svoj narod silovati zene, djevojke po Srebrenici, iznemogle starce, zene. To je vojnik p...a. Sta drugo reci za njega.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

26.01.2016 22:15

I tebe izgleda mrzila učiteljica, nije htjela da te nauči pisati? Ja bi je tužio sudu za ljudska prava...

Name

mlada bosna

26.01.2016 21:48

Takav je moja dijeco rat ko koga stigne bilo i biće to je ljudska priroda.Daj Bože da ga nije bilo!!!!

ODGOVORITE
Name

Musa Pusa.

27.01.2016 01:04

Munira svugdje pametuje.Nek pokaže svoj imovinski karton.Pošteni bošnjaci nemaju hljeba, a ona daje podršku ubici kome su ruke do ramena krvave!

Name

soko

26.01.2016 23:50

joj sto treba motku pa ove baburine izderat uvijek su one tu kobojagi neke majke srebrenice i druge su majke ciji su sinovi izginuli ali one su placene majke kako ih nije sramota na tudjim kostima da se bogate

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

27.01.2016 08:45

Malo koga je ovdje sramota za bilo šta. Dekadencija je potpuna.

Name

Md

27.01.2016 08:22

Kaže sude mu za ubistvo tri Srpska civila a ko će odgovarati za ubistvo par hiljada Srba pod njegovom komandom

ODGOVORITE
Name

Md

27.01.2016 08:24

Vidim da je i OVA iz majki Srebrenice kod njega najverovatniJE da se dogovore da nešto slaže .

ODGOVORITE
Name

Komšija.

27.01.2016 11:14

AKO KOJIM SLUČAJEM CIRKUSKA SENZACIJA OD TUŽILAŠTVA ZA NARODNE MASE BIH NE OSUDI KRVNIKA ZA ZLOČINE NAD CIVILIMA TREBA SE POVUCI IZ SVIH INSTITUCIJA POD HITNO.

Name

NNJ

28.01.2016 06:01

Kad će odgovarati oni što su u pionirskoj dolini bacali srpsku djecu lavovima Zločince kazniti

ODGOVORITE