117 споразума без икаквог ефекта?!

Представници Републике Српске до сада су потписали 117 различитих меморандума, споразума и протокола о сарадњи са институцијама и фирмама у иностранству, који, осим за привлачење медијске пажње, издашних дневница и политичке промоције, нису дали никакве конкретне резултате.

Република Српска 26.01.2016 | 07:45
117 споразума без икаквог ефекта?!

Последњи Меморандум о сарадњи између Републике Српске и државне кинеске компаније који је потписан јуче у Бањалуци подстакао нас је да анализирамо ефекте свих претходних протоколарне споразуме и меморандуме који се помпезно потписују као да је ријеч о финалном уговору, чија ће реализација почети већ следећи дан.

Објављујемо Информацију о уписаним споразумима, протоколима и меморандумима и сарадњи Републике Српске са субјектима у иностранству у регистар у 2015. години чији је аутор Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Саговорници ЦАПИТАЛ-а истичу да је Влада Републике Српске рекордер по питању потписаних споразума, протокола и меморандума од којих привреда и грађани углавном нису имали никакву корист.

Међу меморандумима које је Влада потписала, између осталих, је Меморандум између Републике Српске и Републике Малави закључен 24. јуна 2015. године. Документом је предвиђена сарадња у областима индустрије, трговине, пољопривреде, финансија, фондова и банкарства, саобраћаја и логистике, културе, животне средине и енергетике. Није познато да ли је успостављен било какав облик сарадње.

Потписан је и Споразум о сарадњи закључен између Владе Републике Српске и компаније ЕКОЛ, спол. С.р.о. из Чешке 28. августа 2014. године, којим је предвиђена сарадња у области развоја пројекта ревитализације или изградње новог енергетског објекта на простору општине Фоча.

Ту је и сада заборављени Споразум о сарадњи у области енергетике између Владе Републике Српске и компаније „НЕW ГЕНЕРАТИОН ПОWЕР“ (САД), закључен 26. септембра 2014. и Анекс уговора потписан у марту прошле године, као и Споразум о трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној сарадњи између Владе РС и Луганске обласне државне администрације Украјине који је закључен 24. октобра 2013. године.

Потписан је и Протокол о сарадњи на пројекту „Подриње“ између Владе Републике Српске у Владе Србије 2. октобра 2012. године као и Споразум о сарадњи између Владе Републике Српске, Интеренерго из Љубљане и КИ-КЕЛАГ Интернатионал Гмбх из Аустрије 21. септембра 2011. године те анекси уговора 8. октобра и 25. августа 2015. године.

„Најзначајнији број меморандума, протокола и споразума потписан је са субјектима у Србији, а у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Србије“, наведено је у Информацији о уписаним споразумима, протоколима и меморандумима и сарадњи Републике Српске, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Један од ријетких протокола који је дао ефекте је онај потписан између Владе Србије и Владе РС о изградњи моста Љубовија – Братунац преко ријеке Дрине. Градња овог моста је почела након што је неколико пута свечано најављивана, а рок за завршетак је 2017. година.

Ћорић: Хиперпродукција меморандума без ефеката

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Српске Перо Ћорић каже да потписани меморандуми и споразуми сигурно нису дали очекиване ефекте.

„Хиперпродукција меморандума не прати и повећање извоза. Питање је и са ким су сви ти споразуми потписани. Јасно је да они нису дали очекиване ефекте и да су многи од тих меморандума остали само мртво слово на папиру. Већина тих меморандума буде помпезно најављена, да то фино изгледа, а након тога не слиједе никакви акциони планови са конкретним задужењима“, нагласио је Ћорић и додао да су меморандуми са руским привредницима имали одређене ефекте по питању извоза воћа.

Клокић: Немамо анализу споразума

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић каже да не постоји цјелокупна анализа која би показала какви су ефекти потписаних споразума.

„Било је одређених сарадњи из разних области, али цјелокупна анализа урађених и пројеката и резултата тих споразума не постоји“, казао је Клокић.

Укупан број важећих споразума, протокола и меморандума на крају новембра 2015. године закључених од стране:

– Владе Републике Српске – 24

– Министарстава – 41

– Републичких управа – 8

– Републичких управних организација – 44

Извор: Цапитал

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пикси

26.01.2016 07:03

Шта их брига кад нико не одговара за проћердано вријеме и паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

26.01.2016 07:18

Ста народ зна ста је меморандум и споразум о сарадњи. Вецина кад види Бају да се поздрави са кинезом или црнцом мисли да је Баја прави преседник, способан ето цим се поздравља за црнцима, кинезима исл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.01.2016 09:09

А незна се ни папак ни поздравити без преводиоца. Сировина нема ста.

Name

дивља јабука

26.01.2016 16:16

Бице их јос хиљаду.

ОДГОВОРИТЕ