117 sporazuma bez ikakvog efekta?!

Predstavnici Republike Srpske do sada su potpisali 117 različitih memoranduma, sporazuma i protokola o saradnji sa institucijama i firmama u inostranstvu, koji, osim za privlačenje medijske pažnje, izdašnih dnevnica i političke promocije, nisu dali nikakve konkretne rezultate.

Republika Srpska 26.01.2016 | 07:45
117 sporazuma bez ikakvog efekta?!

Poslednji Memorandum o saradnji između Republike Srpske i državne kineske kompanije koji je potpisan juče u Banjaluci podstakao nas je da analiziramo efekte svih prethodnih protokolarne sporazume i memorandume koji se pompezno potpisuju kao da je riječ o finalnom ugovoru, čija će realizacija početi već sledeći dan.

Objavljujemo Informaciju o upisanim sporazumima, protokolima i memorandumima i saradnji Republike Srpske sa subjektima u inostranstvu u registar u 2015. godini čiji je autor Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Sagovornici CAPITAL-a ističu da je Vlada Republike Srpske rekorder po pitanju potpisanih sporazuma, protokola i memoranduma od kojih privreda i građani uglavnom nisu imali nikakvu korist.

Među memorandumima koje je Vlada potpisala, između ostalih, je Memorandum između Republike Srpske i Republike Malavi zaključen 24. juna 2015. godine. Dokumentom je predviđena saradnja u oblastima industrije, trgovine, poljoprivrede, finansija, fondova i bankarstva, saobraćaja i logistike, kulture, životne sredine i energetike. Nije poznato da li je uspostavljen bilo kakav oblik saradnje.

Potpisan je i Sporazum o saradnji zaključen između Vlade Republike Srpske i kompanije EKOL, spol. S.r.o. iz Češke 28. avgusta 2014. godine, kojim je predviđena saradnja u oblasti razvoja projekta revitalizacije ili izgradnje novog energetskog objekta na prostoru opštine Foča.

Tu je i sada zaboravljeni Sporazum o saradnji u oblasti energetike između Vlade Republike Srpske i kompanije „NEW GENERATION POWER“ (SAD), zaključen 26. septembra 2014. i Aneks ugovora potpisan u martu prošle godine, kao i Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj saradnji između Vlade RS i Luganske oblasne državne administracije Ukrajine koji je zaključen 24. oktobra 2013. godine.

Potpisan je i Protokol o saradnji na projektu „Podrinje“ između Vlade Republike Srpske u Vlade Srbije 2. oktobra 2012. godine kao i Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srpske, Interenergo iz Ljubljane i KI-KELAG International Gmbh iz Austrije 21. septembra 2011. godine te aneksi ugovora 8. oktobra i 25. avgusta 2015. godine.

„Najznačajniji broj memoranduma, protokola i sporazuma potpisan je sa subjektima u Srbiji, a u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije“, navedeno je u Informaciji o upisanim sporazumima, protokolima i memorandumima i saradnji Republike Srpske, koja je u posjedu CAPITAL-a.

Jedan od rijetkih protokola koji je dao efekte je onaj potpisan između Vlade Srbije i Vlade RS o izgradnji mosta Ljubovija – Bratunac preko rijeke Drine. Gradnja ovog mosta je počela nakon što je nekoliko puta svečano najavljivana, a rok za završetak je 2017. godina.

Ćorić: Hiperprodukcija memoranduma bez efekata

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori Srpske Pero Ćorić kaže da potpisani memorandumi i sporazumi sigurno nisu dali očekivane efekte.

„Hiperprodukcija memoranduma ne prati i povećanje izvoza. Pitanje je i sa kim su svi ti sporazumi potpisani. Jasno je da oni nisu dali očekivane efekte i da su mnogi od tih memoranduma ostali samo mrtvo slovo na papiru. Većina tih memoranduma bude pompezno najavljena, da to fino izgleda, a nakon toga ne slijede nikakvi akcioni planovi sa konkretnim zaduženjima“, naglasio je Ćorić i dodao da su memorandumi sa ruskim privrednicima imali određene efekte po pitanju izvoza voća.

Klokić: Nemamo analizu sporazuma

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić kaže da ne postoji cjelokupna analiza koja bi pokazala kakvi su efekti potpisanih sporazuma.

„Bilo je određenih saradnji iz raznih oblasti, ali cjelokupna analiza urađenih i projekata i rezultata tih sporazuma ne postoji“, kazao je Klokić.

Ukupan broj važećih sporazuma, protokola i memoranduma na kraju novembra 2015. godine zaključenih od strane:

– Vlade Republike Srpske – 24

– Ministarstava – 41

– Republičkih uprava – 8

– Republičkih upravnih organizacija – 44

Izvor: Capital

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Piksi

26.01.2016 07:03

Šta ih briga kad niko ne odgovara za proćerdano vrijeme i pare?

ODGOVORITE
Name

Peki

26.01.2016 07:18

Sta narod zna sta je memorandum i sporazum o saradnji. Vecina kad vidi Baju da se pozdravi sa kinezom ili crncom misli da je Baja pravi presednik, sposoban eto cim se pozdravlja za crncima, kinezima isl.

ODGOVORITE
Name

Re

26.01.2016 09:09

A nezna se ni papak ni pozdraviti bez prevodioca. Sirovina nema sta.

Name

divlja jabuka

26.01.2016 16:16

Bice ih jos hiljadu.

ODGOVORITE