АБА: Партизан срушио Звезду, опстанак близу!

Никад не отписуј црно-беле! Џилетов Партизан омађијао и Звезду! Црно-бели не знају за пораз са новим тренером! Кошаркаши Партизана направили су изненађење у последњем мечу 21. кола АБА лиге и славили у 246. вечитом дербију против Црвене звезде са 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15).

Кошарка 25.01.2016 | 23:15
АБА: Партизан срушио Звезду, опстанак близу!

Какав дерби, страшан дерби! Вечерас се у Пиониру играла добра кошарка, а Партизан је храбром игром оборио на леђа Црвену звезду, евролигаша и славио са 86:81 у последњем мечу 21. кола Јадранске лиге.

Велики корак ка опстанку направили су црно-бели, док је Звезда сада далеко од другог места које држи Цедевита

Партизан је показао зубе као никад у досадашњем току сезоне и сада је више него јасно да црно-бели имају велико појачање на клупи - Александра Џикића. Звезда јесте била уморна од евролигашких обавеза, али је било евидентно да жели победу над највећим ривалом.

Још једна драматична завршница, какву су обе екипе одиграла више пута у досадашњем току сезоне донела је јунака, а то је у овом случају био Едо Мурић.

Погодио је неколико пута у самој завршници

Сада свако наставља својим путем до новог виђања, ако не на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа у Нишу, онда у домаћој Суперлиги на пролеће.

Црвену звезду у петак у овој хали дочекује руску Локомотиву Кубањ, док Партизан у суботу има можда и најтеже гостовање у Јадранској лиги, лидеру, подгоричкој Будућности.

Евидентно је било вечерас, као и у првом овосезонском дербију да је разлика у квалитету асполутно на страни Црвене звезде, а када се на то додао и искуство играња јаких мечева у Евролиги, јасно је било како ће се утакмица одвијати.

Са друге стране, у игри Партизана јасно је била видљива тренерска рука, односно печат Александра Џикића. То је оно што свакако може да радује присталице црно-белих за наставак сезоне који ће бити све само не лак, јер је ту борба за опстанак.

Иако је можда деловало супротно у појединим тренуцима, екипа Дејана Радоњића контролисала је темпо и ритам утакмице од прво минута, мада црно-белима није недостајало борбености и енергије пре свега у одбрани. За ту потребу Џикић је осмислио и пар одбрамбених специјала који су дали резултат у првом полувремену.

Ипак, за Кинзија црно-бели нису имали решење у већини случајева, а бивши играч Партизана вечерас је у дресу Звезде још једном показао зашто је један од најбољих Американаца који је икад играо на овим просторима.

Звезда је са мање нервозе ушла у меч, постигла првих осам поена, а црно-бели нису дали кош у уводна четири минута. Цветковић, Мурић, Вилсон и Џоунс су у наставку били прилично расположени за игру, чини се да им је Џикић коначно пронашао праву улогу у тиму. Радоњић је вечерас поново могао да се ослони на сјајног центра Мајка Цирбеса. Немац је поново доминирао у рекету, смењивали су се чувари, али су редом сви улазили у проблем са личним грешкама.

ПАРТИЗАН - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15)

Дворана Пионир, 6.000 гледалаца
Судије: Белошевић, Дожаи, Маричић

Партизан: Цветковић 16, Аранитовић 2, Џоунс 17, Мурић 15, Маринковић 6, Витковац 9, Ђумић 2, Милутиновић, Вилијамс 4, Врабац, Вилсон 15

Црвена звезда: Кинзи 8, Ребић 2, Дангубић 7, Лазић 12, Симанић, Мицић 4, Симоновић 2, Гудурић 2, Јовић 4, Милер 10, Цирбес 26, Штимац 4

Ток меча:

Непријатељски дочек имао је Таренс Кинси, некадашњи кошаркаш Партизана, а са саиграчима је одлично стартовао за 0:8, после чега је Александар Џикић био приморан да раздрма екипу на тајм-ауту.

То је био одличан потез за црно-беле, после тројке Маринковића прорадио је адреналин у екипи и уз жесток притисак, Партизан је први пут повео на утакмици када је и Мурић био прецизан са велике удаљености за 17:16.

Силно мотивисани Партизан користио је и спуштен гард екипе Дејана Радоњића, коју у петак чека евролигашки дуел са Локомотивом, нарочито захваљујући тројкашком расположењу.

И Џонс је иза линије 6,75 био прецизан за 23:21, а управо су тројке биле највећи проблем Црвене звезде. Није ишло ни Марку Симоновићу, који је управо овим оружјем срушио Уникаху пре неколико дана, али су Лазић и Јовић преокренули на 25:29.

Средином деонице Дејан Радоњић био је револтиран због недосуђеног фаула над Кинсијем, добио је техничку, а Партизан то није искористио. Уследила је блокада Дангубића, надовезао се Мицић из контре, а да није било нових тројки, Партизан би био пред тешким изазовом у другом полувремену. Маринковић и Витковац су смањили на 41:46, узвраћали су Кинси и Цирбес одличном сарадњом, да би Цветковић погодио за 44:48 пред одлазак на најдужу паузу.

Одличну су црно-бели заиграли после предаха. Серијом 7:0, коју је покренула тројка Мурића, направили су преокрет и повели са 51:48 за два минута. Милер је ушао у контра ритам и само је Цирбес носио Звезду.

Био је непогрешив и одржавао црвено-беле у игри, али како је он играо, тако се Вилсон истакао као вођа домаћег тима. Погађао је фински плеј и са дистанце, и из продора, па је Партизан одржао предност и са 67:66 ушао у последњу деоницу.

Очајно је Звезда почела и последњу деоницу, као и трећу. Дуго је била на само два поена, готово четири минута, што је Партизан знао да казни. Добром одбраном и стрпљивим нападом домаћин је отишао на до тада максималних плус пет и 73:68 у 34. минуту.

Било је јасно да ће црвено-бели тешко до бодова у дербију, јер су играли јако лоше у оба правца.

То су црно-бели знали да казне, да сачувају предност и славе велики тријумф са својим навијачима.

Коментари / 0

Оставите коментар