ABA: Partizan srušio Zvezdu, opstanak blizu!

Nikad ne otpisuj crno-bele! Džiletov Partizan omađijao i Zvezdu! Crno-beli ne znaju za poraz sa novim trenerom! Košarkaši Partizana napravili su iznenađenje u poslednjem meču 21. kola ABA lige i slavili u 246. večitom derbiju protiv Crvene zvezde sa 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15).

Košarka 25.01.2016 | 23:15
ABA: Partizan srušio Zvezdu, opstanak blizu!

Kakav derbi, strašan derbi! Večeras se u Pioniru igrala dobra košarka, a Partizan je hrabrom igrom oborio na leđa Crvenu zvezdu, evroligaša i slavio sa 86:81 u poslednjem meču 21. kola Jadranske lige.

Veliki korak ka opstanku napravili su crno-beli, dok je Zvezda sada daleko od drugog mesta koje drži Cedevita

Partizan je pokazao zube kao nikad u dosadašnjem toku sezone i sada je više nego jasno da crno-beli imaju veliko pojačanje na klupi - Aleksandra Džikića. Zvezda jeste bila umorna od evroligaških obaveza, ali je bilo evidentno da želi pobedu nad najvećim rivalom.

Još jedna dramatična završnica, kakvu su obe ekipe odigrala više puta u dosadašnjem toku sezone donela je junaka, a to je u ovom slučaju bio Edo Murić.

Pogodio je nekoliko puta u samoj završnici

Sada svako nastavlja svojim putem do novog viđanja, ako ne na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Nišu, onda u domaćoj Superligi na proleće.

Crvenu zvezdu u petak u ovoj hali dočekuje rusku Lokomotivu Kubanj, dok Partizan u subotu ima možda i najteže gostovanje u Jadranskoj ligi, lideru, podgoričkoj Budućnosti.

Evidentno je bilo večeras, kao i u prvom ovosezonskom derbiju da je razlika u kvalitetu aspolutno na strani Crvene zvezde, a kada se na to dodao i iskustvo igranja jakih mečeva u Evroligi, jasno je bilo kako će se utakmica odvijati.

Sa druge strane, u igri Partizana jasno je bila vidljiva trenerska ruka, odnosno pečat Aleksandra Džikića. To je ono što svakako može da raduje pristalice crno-belih za nastavak sezone koji će biti sve samo ne lak, jer je tu borba za opstanak.

Iako je možda delovalo suprotno u pojedinim trenucima, ekipa Dejana Radonjića kontrolisala je tempo i ritam utakmice od prvo minuta, mada crno-belima nije nedostajalo borbenosti i energije pre svega u odbrani. Za tu potrebu Džikić je osmislio i par odbrambenih specijala koji su dali rezultat u prvom poluvremenu.

Ipak, za Kinzija crno-beli nisu imali rešenje u većini slučajeva, a bivši igrač Partizana večeras je u dresu Zvezde još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih Amerikanaca koji je ikad igrao na ovim prostorima.

Zvezda je sa manje nervoze ušla u meč, postigla prvih osam poena, a crno-beli nisu dali koš u uvodna četiri minuta. Cvetković, Murić, Vilson i Džouns su u nastavku bili prilično raspoloženi za igru, čini se da im je Džikić konačno pronašao pravu ulogu u timu. Radonjić je večeras ponovo mogao da se osloni na sjajnog centra Majka Cirbesa. Nemac je ponovo dominirao u reketu, smenjivali su se čuvari, ali su redom svi ulazili u problem sa ličnim greškama.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 86:81 (23:21, 21:27, 23:18, 19:15)

Dvorana Pionir, 6.000 gledalaca
Sudije: Belošević, Dožai, Maričić

Partizan: Cvetković 16, Aranitović 2, Džouns 17, Murić 15, Marinković 6, Vitkovac 9, Đumić 2, Milutinović, Vilijams 4, Vrabac, Vilson 15

Crvena zvezda: Kinzi 8, Rebić 2, Dangubić 7, Lazić 12, Simanić, Micić 4, Simonović 2, Gudurić 2, Jović 4, Miler 10, Cirbes 26, Štimac 4

Tok meča:

Neprijateljski doček imao je Tarens Kinsi, nekadašnji košarkaš Partizana, a sa saigračima je odlično startovao za 0:8, posle čega je Aleksandar Džikić bio primoran da razdrma ekipu na tajm-autu.

To je bio odličan potez za crno-bele, posle trojke Marinkovića proradio je adrenalin u ekipi i uz žestok pritisak, Partizan je prvi put poveo na utakmici kada je i Murić bio precizan sa velike udaljenosti za 17:16.

Silno motivisani Partizan koristio je i spušten gard ekipe Dejana Radonjića, koju u petak čeka evroligaški duel sa Lokomotivom, naročito zahvaljujući trojkaškom raspoloženju.

I Džons je iza linije 6,75 bio precizan za 23:21, a upravo su trojke bile najveći problem Crvene zvezde. Nije išlo ni Marku Simonoviću, koji je upravo ovim oružjem srušio Unikahu pre nekoliko dana, ali su Lazić i Jović preokrenuli na 25:29.

Sredinom deonice Dejan Radonjić bio je revoltiran zbog nedosuđenog faula nad Kinsijem, dobio je tehničku, a Partizan to nije iskoristio. Usledila je blokada Dangubića, nadovezao se Micić iz kontre, a da nije bilo novih trojki, Partizan bi bio pred teškim izazovom u drugom poluvremenu. Marinković i Vitkovac su smanjili na 41:46, uzvraćali su Kinsi i Cirbes odličnom saradnjom, da bi Cvetković pogodio za 44:48 pred odlazak na najdužu pauzu.

Odličnu su crno-beli zaigrali posle predaha. Serijom 7:0, koju je pokrenula trojka Murića, napravili su preokret i poveli sa 51:48 za dva minuta. Miler je ušao u kontra ritam i samo je Cirbes nosio Zvezdu.

Bio je nepogrešiv i održavao crveno-bele u igri, ali kako je on igrao, tako se Vilson istakao kao vođa domaćeg tima. Pogađao je finski plej i sa distance, i iz prodora, pa je Partizan održao prednost i sa 67:66 ušao u poslednju deonicu.

Očajno je Zvezda počela i poslednju deonicu, kao i treću. Dugo je bila na samo dva poena, gotovo četiri minuta, što je Partizan znao da kazni. Dobrom odbranom i strpljivim napadom domaćin je otišao na do tada maksimalnih plus pet i 73:68 u 34. minutu.

Bilo je jasno da će crveno-beli teško do bodova u derbiju, jer su igrali jako loše u oba pravca.

To su crno-beli znali da kazne, da sačuvaju prednost i slave veliki trijumf sa svojim navijačima.

Komentari / 0

Ostavite komentar