Терза: Умјесто Купа, спремамо се за Лигу шампиона!

Генерални директор црвено-белих у опширном разговору за "Спорт нетwорк" о плану "припрема за квалификације за Лигу шампиона", одласку Бруна Матоса, доласку појачања, "испражњеном магацину" омладинске школе...

Фудбал 27.01.2016 | 00:00
Терза: Умјесто Купа, спремамо се за Лигу шампиона!

Обраћајући се јавности са припрема Звезде у Словенији, Звездан Терзић објаснио је у интервјуу за "Спорт нетwорк" колики је укупни клупски дуг, али и одговорио на најактуелнија питања.

Почев од активности у прелазном року.

"Најјаче појачање нам је комплетан тим. То јест, то што нам нико није отишао. Целе јесени смо говорили да смо свесни недостатака овог тима и да смо свесни да нам је потребан један искуснији, агресивнији, брзи штопер и један дефанзивни везни играч. То нам треба и полако би требало припремати замену Грујићу, који нам одлази у јулу", рекао је генерални директор црвено-белих.

Да ли би та замена Грујићу могао да буде Давид Бабунски?

"Управо зато њега доводимо и надам се да ћемо у наредна три дана његов долазак и завршити, да се адаптира ових шест месеци, да видимо да ли је то ниво који може да задовољи захтеве Звезде", рекао је Терзић.

Осим доласка Македонца, црвено-бели активно траже и решења за преостале две означене позиције. Директор Звезде тврди да су надомак решења.

"Близу смо 'завршетка' и позиције штопера и задњег везног. Нема журбе, јер прелазни рок траје до 12. фебруара. Нама су те две позиције потребне, не због домаћег шампионата, где знамо да имамо 12 бодова предности и да је овај тим довољно квалитетан да може да освоји шампионску титулу, већ да бисмо сада почињали припреме за квалификације за Лигу шампиона, а не у јуну. Жеља нам је да доведемо та два играча, која су нам потребна за европска такмичења".

"Имали смо неких својих жеља и 'пикова'. Није лако ускладити високе критеријуме које смо поставили и високе плате које траже играчи који могу да одговоре нашим захтевима. Вероватно ћемо ове недеље решити једну од две позиције. Волели бисмо да комплетирамо тим пре недеље и одласка на Кипар, али нећемо журити. Важно је да буде квалитетно и право решење. Нећемо да гомиламо играче, задовољни смо актуелним фондом".

Уз списак Звездиних жеља, дефинисана је и листа играча који неће отићи на следећу фазу припрема, на Кипар. За сада је само познато да на том списку неће бити написано име "Бруно Матос".

"СТРАНЦИ МОРАЈУ ДА ПРАВЕ РАЗЛИКУ"

"Не бих говорио о именима док се не врате у Београд. У четвртак или петак објавићемо списак играча који ће отићи. Бруно Матос је добар играч, он је вероватно један од најбољих странаца који играју у Суперлиги, али у Звезди су захтеви другачији. У датом моменту су и играчи који су сада вишак у Звезди били добри играчи, али смо временом подизали летвицу, захтеве... "

"Пробили смо границе и што се тиче плаћања, тако да смо јуче обавили разговор са Матосом. Сви странци морају да буду свесни да морају да праве разлику и да морају да буду бољи од домаћег. Странац који заузима место странца, испуњава квоту од дозвољена четири играча, аутоматски је вишак. То се односи и на Матоса и на Вереда, Мамадуа и на све странце који нису у 11. Од странаца сада имамо само Вијеиру и Доналда који су се изборили за место и на које се рачуна. Ибањез није странац и он спада у квоту играча који долазе са простора бивше Југославије", рекао је Терзић.

Према његовим речима, Матосова жеља је да се врати у Бразил и већ неколико пута је исказао задовољство својим статусом у Божовићевом тиму.

"Јуче смо обавили разговор са њим, њега тражи много клубова, имали смо одређена улагања у њега, биће постигнут компромис, како би све стране биле задовољене. Његова жеља је да се врати у Бразил, рекао је да има клуб који је спреман да плати обештећење за њега и видећемо како ће се даље одвијати".

"РЕКЛИ СУ МИ 'ТЕРЗА, ИМАЛИ СМО ТАЛЕНТЕ И РАНИЈЕ, АЛИ...'

Према Терзићевим речима, клуб би продајом Вукашина Јовановића у Бордо могао да заради и до 15 милиона евра. "Тај новац допринеће потпуној финансијској стабилизацији Звезде", уверава он.

"Са тим новцем можемо мирно да радимо, да се припремамо за квалификације за Лигу шампиона и да мирно чекамо 30. март, кад ће бити последњи УЕФА мониторинг. УЕФА лиценцу добијамо сигурно. Очистили смо све дугове који су наслеђени у последњих пет-шест година према тренерима и играчима који су долазили".

Порука из Љутице Богдана сада је конкретна: "Клуб више никад неће стрепети за добијање УЕФА лиценце".

"Измирили смо све плате запосленима, до последње. Измирене су и обавезе према играчима, стручном штабу и можемо да се мирно припремамо за квалификације за Лигу шампиона... Свесни смо великих очекивања. Свесни смо и да је клуб пре годину и по дана био пред банкротом, да је био у блокади, да пре годину и по није добијена УЕФА лиценца, да је дуг само према бившим играчима и клубовима био 13 и по милиона евра", додао је Терзић и прецизирао:

"Само Фудбалском клубу Рад исплатили смо милион и по евра за обавезе настале у вези са Луком Миливојевићем, који је отишао из Звезде пре три или четири године".

Директор црвено-белих подсетио је на своју најаву од пре годину и по, када је поручио да ће се Звезда посветити својој "деци" и истакао да је то једини пут ка опоравку клуба.

Сада подсећа да је време показало да је био у праву.

"Многи нису веровали. Из разговора са неким људима који су и тада били у руководству Звезде, рекли су ми 'Терза, немој да мислиш да су мање талентовани они играчи који су одлазили из клуба без обештећења'. Филип Јанковић, Максимовић и Вељко Симић и да не набрајам све њим... Мићко Мијаиловић, Чаушић... Сви су отишли преко Арбитражне комисије и Звезда је добила нула. Од ових сада добиће 15 милиона евра".

ПЛАН ЗА ПРОЛЕЋЕ - ОЛИМПИЈАКОС, БАЗЕЛ, ЛЕГИЈА, СПАРТА...

С обзиром на то да је дебаклом у дуелу са Борцем (1:5) Звезда завршила овосезонско учешће у Купу, у другом делу сезоне имаће неколико слободних термина за пријатељске и контролне утакмице.

Већ је спреман план како ће Божовићев тим искористити те дане.

"Направљена је здрава основа да се припремамо за Лигу шампиона. Свесни смо да су очекивања звездашке јавности велика. Зато ћемо искоритити четири термина, кад се играју четвртфинала, полуфинала и Куп Србије, да одиграмо четири јаке утакмице против клубова који нас чекају на путу ка Лиги шампиона", рекао је Терзић.

Уз то, он је најавио и са којим клубовима би црвено-бели могли да играју.

"Да ли ће то бити Олимпијакос, Базел, Легија Варшава, Лудогорец, Спарта из Прага... Видећемо .Ушли смо у преговоре и 2. и 16. марта, 20. априла и 11. маја чекају нас четири јаке провере, по две код куће и две на страни, да би тренер видео снагу екипе која је неспорно доминантна у нашим оквирима, али питање је да ли је то довољно за испуњење европских амбиција које наш клуб има", открио је директор Звезде.

"МОЈА АМБИЦИЈА: ЛИГА ШАМПИОНА И ЛИГА ЕВРОПЕ"

Уз констатацију да Звезда мора да се организује као компанија која сама приходује, Терзић је истакао да оба "вечита ривала" морају да сами праве и зарађују новац, а не да очекују да им држава помогне,

У склопу тога, истакао је и свој трогодишњи план рада у Љутице Богдана.

"Ја ћу бити задовољан и сматраћу да сам испунио своју мисију у клубу ако у наредне три године Звезда буде једном учесник Лиге шампиона, једном Лиге Европе и нека једном има могућност и простор да не играмо европско такмичење. Ако за те три године испунимо ове циљеве имаћемо чист приход од УЕФА у износу од 30 милиона евра".

На том месту, он је поручио да би оба вечита ривала морала да престану да очекују помоћ државе. "Морамо сами да правимо новац", рекао је.

"За ових шест, седам година, колико је Партизан освајао титуле и играо европска такмичења, израчунајте без колико је новца Звезда остала неиграњем у овим такмичењима. Тих 30 милиона евра је приход годишњи од 10 милиона евра, какав Звезда није имала".

"Да не заборавимо и на приход од трансфера играча ако их будемо продавали из европских такмичења. Не заборавимо да смо ми Марка Грујића продали из домаћег првенства, у утакмицама против Лучана, Сурдулице и Ивањице и тако даље. Колика би му била цена да га продајемо из европских такмичења, што је Динамо Загреб радио сваке године?"

"МЛАДЕНОВИЋУ, ПУНИ МАГАЦИН"

У осврту на рад омладинске школе Звезде, Терзић је открио коју је поруку пренео њеном директору, Драгану Младеновићу:

"Учешће у Лиги шампиона и Лиги Европе је неопходно да би се Звезда стабилизовала на дуже стазе и да би направила одржив систем. Исто тако, рекао сам и директору омладинске школе Драгану Младеновићу да смо ми полако испразнили магацин, да морају да се растрче, да боље организују скаутинг службу и да напуне тај магацин квалитетном робом, да бисмо могли да пројектујемо неке ствари".

Ове зиме, неколико играча је већ на припремама првог тима, а међу њима је и Лука Аџић, који је нажалост у недељу највероватније доживео тешку повреду лигамената колена.

"Овде ми неке ствари већ радимо. Овде су четири супер талентована клинца - Јовановић рођен 1997. године, Лука Аџић рођен 1998 и ту су два бисера, млади Јовељић и Лука Илић, који су рођени 1999. Они су показали невероватан квалитет и требало би да буду играчи на којима би требало да се базира Звезда у наредне три године, када разматрамо приходну страну".

Пара уши тај термин "роба"...

"Неко може да каже да их третирамо као робу, али не третирамо их тако ми, већ је то легитиман извор прихода. Па, и тај Манчестер јунајтед прода Кристијана Роналда Реалу", поручио је Терзић у разговору за "Спорт нетwорк".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дусан Авдаловиц

27.01.2016 01:03

Браво Терза ,само напред, имамо у тебе пуно пверење. Асови се стварају из сопствене сколе,Ти млади таленти су богаство клуба,нада мо се да це те саставити добар тим за Европу .Сретно вам било вољена Звездо

ОДГОВОРИТЕ