Terza: Umjesto Kupa, spremamo se za Ligu šampiona!

Generalni direktor crveno-belih u opširnom razgovoru za "Sport network" o planu "priprema za kvalifikacije za Ligu šampiona", odlasku Bruna Matosa, dolasku pojačanja, "ispražnjenom magacinu" omladinske škole...

Fudbal 27.01.2016 | 00:00
Terza: Umjesto Kupa, spremamo se za Ligu šampiona!

Obraćajući se javnosti sa priprema Zvezde u Sloveniji, Zvezdan Terzić objasnio je u intervjuu za "Sport network" koliki je ukupni klupski dug, ali i odgovorio na najaktuelnija pitanja.

Počev od aktivnosti u prelaznom roku.

"Najjače pojačanje nam je kompletan tim. To jest, to što nam niko nije otišao. Cele jeseni smo govorili da smo svesni nedostataka ovog tima i da smo svesni da nam je potreban jedan iskusniji, agresivniji, brzi štoper i jedan defanzivni vezni igrač. To nam treba i polako bi trebalo pripremati zamenu Grujiću, koji nam odlazi u julu", rekao je generalni direktor crveno-belih.

Da li bi ta zamena Grujiću mogao da bude David Babunski?

"Upravo zato njega dovodimo i nadam se da ćemo u naredna tri dana njegov dolazak i završiti, da se adaptira ovih šest meseci, da vidimo da li je to nivo koji može da zadovolji zahteve Zvezde", rekao je Terzić.

Osim dolaska Makedonca, crveno-beli aktivno traže i rešenja za preostale dve označene pozicije. Direktor Zvezde tvrdi da su nadomak rešenja.

"Blizu smo 'završetka' i pozicije štopera i zadnjeg veznog. Nema žurbe, jer prelazni rok traje do 12. februara. Nama su te dve pozicije potrebne, ne zbog domaćeg šampionata, gde znamo da imamo 12 bodova prednosti i da je ovaj tim dovoljno kvalitetan da može da osvoji šampionsku titulu, već da bismo sada počinjali pripreme za kvalifikacije za Ligu šampiona, a ne u junu. Želja nam je da dovedemo ta dva igrača, koja su nam potrebna za evropska takmičenja".

"Imali smo nekih svojih želja i 'pikova'. Nije lako uskladiti visoke kriterijume koje smo postavili i visoke plate koje traže igrači koji mogu da odgovore našim zahtevima. Verovatno ćemo ove nedelje rešiti jednu od dve pozicije. Voleli bismo da kompletiramo tim pre nedelje i odlaska na Kipar, ali nećemo žuriti. Važno je da bude kvalitetno i pravo rešenje. Nećemo da gomilamo igrače, zadovoljni smo aktuelnim fondom".

Uz spisak Zvezdinih želja, definisana je i lista igrača koji neće otići na sledeću fazu priprema, na Kipar. Za sada je samo poznato da na tom spisku neće biti napisano ime "Bruno Matos".

"STRANCI MORAJU DA PRAVE RAZLIKU"

"Ne bih govorio o imenima dok se ne vrate u Beograd. U četvrtak ili petak objavićemo spisak igrača koji će otići. Bruno Matos je dobar igrač, on je verovatno jedan od najboljih stranaca koji igraju u Superligi, ali u Zvezdi su zahtevi drugačiji. U datom momentu su i igrači koji su sada višak u Zvezdi bili dobri igrači, ali smo vremenom podizali letvicu, zahteve... "

"Probili smo granice i što se tiče plaćanja, tako da smo juče obavili razgovor sa Matosom. Svi stranci moraju da budu svesni da moraju da prave razliku i da moraju da budu bolji od domaćeg. Stranac koji zauzima mesto stranca, ispunjava kvotu od dozvoljena četiri igrača, automatski je višak. To se odnosi i na Matosa i na Vereda, Mamadua i na sve strance koji nisu u 11. Od stranaca sada imamo samo Vijeiru i Donalda koji su se izborili za mesto i na koje se računa. Ibanjez nije stranac i on spada u kvotu igrača koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije", rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, Matosova želja je da se vrati u Brazil i već nekoliko puta je iskazao zadovoljstvo svojim statusom u Božovićevom timu.

"Juče smo obavili razgovor sa njim, njega traži mnogo klubova, imali smo određena ulaganja u njega, biće postignut kompromis, kako bi sve strane bile zadovoljene. Njegova želja je da se vrati u Brazil, rekao je da ima klub koji je spreman da plati obeštećenje za njega i videćemo kako će se dalje odvijati".

"REKLI SU MI 'TERZA, IMALI SMO TALENTE I RANIJE, ALI...'

Prema Terzićevim rečima, klub bi prodajom Vukašina Jovanovića u Bordo mogao da zaradi i do 15 miliona evra. "Taj novac doprineće potpunoj finansijskoj stabilizaciji Zvezde", uverava on.

"Sa tim novcem možemo mirno da radimo, da se pripremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona i da mirno čekamo 30. mart, kad će biti poslednji UEFA monitoring. UEFA licencu dobijamo sigurno. Očistili smo sve dugove koji su nasleđeni u poslednjih pet-šest godina prema trenerima i igračima koji su dolazili".

Poruka iz Ljutice Bogdana sada je konkretna: "Klub više nikad neće strepeti za dobijanje UEFA licence".

"Izmirili smo sve plate zaposlenima, do poslednje. Izmirene su i obaveze prema igračima, stručnom štabu i možemo da se mirno pripremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona... Svesni smo velikih očekivanja. Svesni smo i da je klub pre godinu i po dana bio pred bankrotom, da je bio u blokadi, da pre godinu i po nije dobijena UEFA licenca, da je dug samo prema bivšim igračima i klubovima bio 13 i po miliona evra", dodao je Terzić i precizirao:

"Samo Fudbalskom klubu Rad isplatili smo milion i po evra za obaveze nastale u vezi sa Lukom Milivojevićem, koji je otišao iz Zvezde pre tri ili četiri godine".

Direktor crveno-belih podsetio je na svoju najavu od pre godinu i po, kada je poručio da će se Zvezda posvetiti svojoj "deci" i istakao da je to jedini put ka oporavku kluba.

Sada podseća da je vreme pokazalo da je bio u pravu.

"Mnogi nisu verovali. Iz razgovora sa nekim ljudima koji su i tada bili u rukovodstvu Zvezde, rekli su mi 'Terza, nemoj da misliš da su manje talentovani oni igrači koji su odlazili iz kluba bez obeštećenja'. Filip Janković, Maksimović i Veljko Simić i da ne nabrajam sve njim... Mićko Mijailović, Čaušić... Svi su otišli preko Arbitražne komisije i Zvezda je dobila nula. Od ovih sada dobiće 15 miliona evra".

PLAN ZA PROLEĆE - OLIMPIJAKOS, BAZEL, LEGIJA, SPARTA...

S obzirom na to da je debaklom u duelu sa Borcem (1:5) Zvezda završila ovosezonsko učešće u Kupu, u drugom delu sezone imaće nekoliko slobodnih termina za prijateljske i kontrolne utakmice.

Već je spreman plan kako će Božovićev tim iskoristiti te dane.

"Napravljena je zdrava osnova da se pripremamo za Ligu šampiona. Svesni smo da su očekivanja zvezdaške javnosti velika. Zato ćemo iskorititi četiri termina, kad se igraju četvrtfinala, polufinala i Kup Srbije, da odigramo četiri jake utakmice protiv klubova koji nas čekaju na putu ka Ligi šampiona", rekao je Terzić.

Uz to, on je najavio i sa kojim klubovima bi crveno-beli mogli da igraju.

"Da li će to biti Olimpijakos, Bazel, Legija Varšava, Ludogorec, Sparta iz Praga... Videćemo .Ušli smo u pregovore i 2. i 16. marta, 20. aprila i 11. maja čekaju nas četiri jake provere, po dve kod kuće i dve na strani, da bi trener video snagu ekipe koja je nesporno dominantna u našim okvirima, ali pitanje je da li je to dovoljno za ispunjenje evropskih ambicija koje naš klub ima", otkrio je direktor Zvezde.

"MOJA AMBICIJA: LIGA ŠAMPIONA I LIGA EVROPE"

Uz konstataciju da Zvezda mora da se organizuje kao kompanija koja sama prihoduje, Terzić je istakao da oba "večita rivala" moraju da sami prave i zarađuju novac, a ne da očekuju da im država pomogne,

U sklopu toga, istakao je i svoj trogodišnji plan rada u Ljutice Bogdana.

"Ja ću biti zadovoljan i smatraću da sam ispunio svoju misiju u klubu ako u naredne tri godine Zvezda bude jednom učesnik Lige šampiona, jednom Lige Evrope i neka jednom ima mogućnost i prostor da ne igramo evropsko takmičenje. Ako za te tri godine ispunimo ove ciljeve imaćemo čist prihod od UEFA u iznosu od 30 miliona evra".

Na tom mestu, on je poručio da bi oba večita rivala morala da prestanu da očekuju pomoć države. "Moramo sami da pravimo novac", rekao je.

"Za ovih šest, sedam godina, koliko je Partizan osvajao titule i igrao evropska takmičenja, izračunajte bez koliko je novca Zvezda ostala neigranjem u ovim takmičenjima. Tih 30 miliona evra je prihod godišnji od 10 miliona evra, kakav Zvezda nije imala".

"Da ne zaboravimo i na prihod od transfera igrača ako ih budemo prodavali iz evropskih takmičenja. Ne zaboravimo da smo mi Marka Grujića prodali iz domaćeg prvenstva, u utakmicama protiv Lučana, Surdulice i Ivanjice i tako dalje. Kolika bi mu bila cena da ga prodajemo iz evropskih takmičenja, što je Dinamo Zagreb radio svake godine?"

"MLADENOVIĆU, PUNI MAGACIN"

U osvrtu na rad omladinske škole Zvezde, Terzić je otkrio koju je poruku preneo njenom direktoru, Draganu Mladenoviću:

"Učešće u Ligi šampiona i Ligi Evrope je neophodno da bi se Zvezda stabilizovala na duže staze i da bi napravila održiv sistem. Isto tako, rekao sam i direktoru omladinske škole Draganu Mladenoviću da smo mi polako ispraznili magacin, da moraju da se rastrče, da bolje organizuju skauting službu i da napune taj magacin kvalitetnom robom, da bismo mogli da projektujemo neke stvari".

Ove zime, nekoliko igrača je već na pripremama prvog tima, a među njima je i Luka Adžić, koji je nažalost u nedelju najverovatnije doživeo tešku povredu ligamenata kolena.

"Ovde mi neke stvari već radimo. Ovde su četiri super talentovana klinca - Jovanović rođen 1997. godine, Luka Adžić rođen 1998 i tu su dva bisera, mladi Joveljić i Luka Ilić, koji su rođeni 1999. Oni su pokazali neverovatan kvalitet i trebalo bi da budu igrači na kojima bi trebalo da se bazira Zvezda u naredne tri godine, kada razmatramo prihodnu stranu".

Para uši taj termin "roba"...

"Neko može da kaže da ih tretiramo kao robu, ali ne tretiramo ih tako mi, već je to legitiman izvor prihoda. Pa, i taj Mančester junajted proda Kristijana Ronalda Realu", poručio je Terzić u razgovoru za "Sport network".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dusan Avdalovic

27.01.2016 01:03

Bravo Terza ,samo napred, imamo u tebe puno pverenje. Asovi se stvaraju iz sopstvene skole,Ti mladi talenti su bogastvo kluba,nada mo se da ce te sastaviti dobar tim za Evropu .Sretno vam bilo voljena Zvezdo

ODGOVORITE