Ко кога брани и штити?! Заборавите на податке о контакту Росија и Маркеса!

Светска мотоциклистичка федерација одлучила је да не објави податке телеметрије о контакту између Валентина Росија и Марка Маркеса на Великој награди Малезије.

Остали спортови 26.01.2016 | 17:00
Ко кога брани и штити?! Заборавите на податке о контакту Росија и Маркеса!

Владајуће тело Мото ГП шампионата се одлучило на такав потез да би избегла потпаљивање даљих контроверзи.

Сукоб између ’Доктора’ и возача Репсол Хонде обележио је сам финиш прошле сезоне у којој је Росијев тимски колега из Јамахе Хорхе Лоренцо освојио титулу.

Италијан је оптужио Маркеса да се умешао у његову борбу са Лоренцом, пред окршај на „Сепангу“, због дешавања на претходној трци која је вожена у Аустралији. На Великој награди Малезије њих двојица су водили велику борбу, да би у једном тренутку Роси успорио у жељи да натера Маркеса да оде прешироко, али је дошло до контакта, а млади Шпанац је излетео са стазе и одустао.

Хонда је после тог инцидента објавила да има податке који ће појаснити шта се тачно десило у Сепангу, пошто су се појавиле оптужбе да је Роси шутнуо Маркеса када је дошло до контакта. Међутим, јапански тим је одбио да јавно објави податке на последњој трци сезоне, Великој награди Валенсије, пошто је од њега то тражила ФИМ. Први човек тог тела Вито Иполито рекао је да су се ФИМ и Хонда усагласиле да све информације остану приватно.

„Истина је да је на крају сезоне полемика око случаја Росија и Маркеса достигла невероватне висине. Из рог разлога, тражили смо од свих који су умешани, укључујући тимове, да се суздрже од ширења контроверзе око тога шта се десило у Сепангу. Хонда нас је у Валенсији обавестила да има податке телеметрије у вези са инцидентом. Сада су ти подаци у нашим рукама и заједно смо донели одлуку да их не објавимо“, нагласио је Иполито.

Због инцидента у Сепангу, Роси је кажњен померањем на зачеље на последњој трци сезоне, коју је завршио на четвртом месту. Лоренцо је тријумфовао на стази „Рикардо Тормо“ и за пет бодова је победио Росија у борби за титулу.

Овогодишњи Мото ГП шампионат почиње Великом наградом Катара 20. марта.

Коментари / 0

Оставите коментар