Ko koga brani i štiti?! Zaboravite na podatke o kontaktu Rosija i Markesa!

Svetska motociklistička federacija odlučila je da ne objavi podatke telemetrije o kontaktu između Valentina Rosija i Marka Markesa na Velikoj nagradi Malezije.

Ostali sportovi 26.01.2016 | 17:00
Ko koga brani i štiti?! Zaboravite na podatke o kontaktu Rosija i Markesa!

Vladajuće telo Moto GP šampionata se odlučilo na takav potez da bi izbegla potpaljivanje daljih kontroverzi.

Sukob između ’Doktora’ i vozača Repsol Honde obeležio je sam finiš prošle sezone u kojoj je Rosijev timski kolega iz Jamahe Horhe Lorenco osvojio titulu.

Italijan je optužio Markesa da se umešao u njegovu borbu sa Lorencom, pred okršaj na „Sepangu“, zbog dešavanja na prethodnoj trci koja je vožena u Australiji. Na Velikoj nagradi Malezije njih dvojica su vodili veliku borbu, da bi u jednom trenutku Rosi usporio u želji da natera Markesa da ode preširoko, ali je došlo do kontakta, a mladi Španac je izleteo sa staze i odustao.

Honda je posle tog incidenta objavila da ima podatke koji će pojasniti šta se tačno desilo u Sepangu, pošto su se pojavile optužbe da je Rosi šutnuo Markesa kada je došlo do kontakta. Međutim, japanski tim je odbio da javno objavi podatke na poslednjoj trci sezone, Velikoj nagradi Valensije, pošto je od njega to tražila FIM. Prvi čovek tog tela Vito Ipolito rekao je da su se FIM i Honda usaglasile da sve informacije ostanu privatno.

„Istina je da je na kraju sezone polemika oko slučaja Rosija i Markesa dostigla neverovatne visine. Iz rog razloga, tražili smo od svih koji su umešani, uključujući timove, da se suzdrže od širenja kontroverze oko toga šta se desilo u Sepangu. Honda nas je u Valensiji obavestila da ima podatke telemetrije u vezi sa incidentom. Sada su ti podaci u našim rukama i zajedno smo doneli odluku da ih ne objavimo“, naglasio je Ipolito.

Zbog incidenta u Sepangu, Rosi je kažnjen pomeranjem na začelje na poslednjoj trci sezone, koju je završio na četvrtom mestu. Lorenco je trijumfovao na stazi „Rikardo Tormo“ i za pet bodova je pobedio Rosija u borbi za titulu.

Ovogodišnji Moto GP šampionat počinje Velikom nagradom Katara 20. marta.

Komentari / 0

Ostavite komentar