Имали смо "проблемчић" у праћењу Ћурувије

Шеф једне од смена припадника београдског центра Државне безбедности (ДБ), која је пратила новинара Славка Ћурувију, њен некадашњи припадник Драган Павић сведочио је у Специјалном суду да се инсистирало на чешћем јављању о Ћурувијином кретању него што је то уобичајено радио приликом праћења других особа.

Србија 25.01.2016 | 20:20
Имали смо "проблемчић" у праћењу Ћурувије

"Имали смо 'проблемчић' што нисмо на време јавили да је Ћурувија ушао у пасаж зграде пре него је стигао у свој стан", рекао је Павић на суђењу за убиство Славка Ћурувије, говорећи о 10. априлу 1999. године, дану који је претходио убиству.

Павић сматра да смена за пратњу заправо није пропуштала да јави на време јер, како каже, нема ни потребе да се то ради на сваких "десет корака" лица под пратњом.

Према његовим речима, пратња је претрпела критику начелника београдског центра ДБ, оптуженог Милана Радоњића, који је тражио чешће јављање, али Павић не види смисао и логику у таквом захтеву и примедби.

На питање адвоката Слободана Ружића, заступника породице Ћурувије, да ли је раније имао налог за чешће јављање приликом пратње као што је у овом случају, Павић је рекао да није, додајући да се тако нешто дешавало, али у "другим околностима" које није објаснио.

Павић је рекао да је 11. априла 1999. смену предао пре него што је Ћурувија убијен, као и да је о томе чуо на телевизији.

Он је испричао да је у праћењу Ћурувије учествовао два дана и да није знао зашто је та мера одређена, мада га, како је рекао, није ни занимало већ само да професионално забележи његова кретања и контакте.

Павић је, на питање адвоката Зоре Добричанин Никодиновић, Радоњићевог браниоца, рекао да не може да се сети коме је јављао о кретању Ћурувије, али да је то обично био шеф Одељења за пратњу Зоран Павић.

Реагујући на сведочење, Радоњић је рекао да никад није давао налог да се јавља "метража", односно на 50 или 100 метара кретања, што је као израз употребио Павић и тврдио да је све рађено по закону.

"Критиковао сам шефа Одељења за праћење Зорана Павића јер није рађено професионално", рекао је Радоњић, додајући да ће због оваквог сведочења наслови са суђења у новинама бити "бомбасти",али да он "не може да бори против импресија новинара".

Тужилаштво тврди да је Радоњић кршећи предвиђену процедуру наредио праћење Ћурувије и омогућио да податке користе Ратко Ромић и Мирослав Курак, оптужени као непосредни извршиоци, као и да је Курак пуцао у Ћурувију у пасажу зграде где је живео.

Првооптужени је некадашњи шеф Државне безбедности Србије Радомир Марковић, за којег тужилаштво каже да је са планом за убиство упознао Радоњића.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Посматрач

25.01.2016 19:29

Иза убиства Славка Ћ. и атентата на Вука Драшковића стоји америчка обавештајна служба а југославенски УДБАШИ су били само глупи извршиоци.

ОДГОВОРИТЕ