Imali smo "problemčić" u praćenju Ćuruvije

Šef jedne od smena pripadnika beogradskog centra Državne bezbednosti (DB), koja je pratila novinara Slavka Ćuruviju, njen nekadašnji pripadnik Dragan Pavić svedočio je u Specijalnom sudu da se insistiralo na češćem javljanju o Ćuruvijinom kretanju nego što je to uobičajeno radio prilikom praćenja drugih osoba.

Srbija 25.01.2016 | 20:20
Imali smo "problemčić" u praćenju Ćuruvije

"Imali smo 'problemčić' što nismo na vreme javili da je Ćuruvija ušao u pasaž zgrade pre nego je stigao u svoj stan", rekao je Pavić na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije, govoreći o 10. aprilu 1999. godine, danu koji je prethodio ubistvu.

Pavić smatra da smena za pratnju zapravo nije propuštala da javi na vreme jer, kako kaže, nema ni potrebe da se to radi na svakih "deset koraka" lica pod pratnjom.

Prema njegovim rečima, pratnja je pretrpela kritiku načelnika beogradskog centra DB, optuženog Milana Radonjića, koji je tražio češće javljanje, ali Pavić ne vidi smisao i logiku u takvom zahtevu i primedbi.

Na pitanje advokata Slobodana Ružića, zastupnika porodice Ćuruvije, da li je ranije imao nalog za češće javljanje prilikom pratnje kao što je u ovom slučaju, Pavić je rekao da nije, dodajući da se tako nešto dešavalo, ali u "drugim okolnostima" koje nije objasnio.

Pavić je rekao da je 11. aprila 1999. smenu predao pre nego što je Ćuruvija ubijen, kao i da je o tome čuo na televiziji.

On je ispričao da je u praćenju Ćuruvije učestvovao dva dana i da nije znao zašto je ta mera određena, mada ga, kako je rekao, nije ni zanimalo već samo da profesionalno zabeleži njegova kretanja i kontakte.

Pavić je, na pitanje advokata Zore Dobričanin Nikodinović, Radonjićevog branioca, rekao da ne može da se seti kome je javljao o kretanju Ćuruvije, ali da je to obično bio šef Odeljenja za pratnju Zoran Pavić.

Reagujući na svedočenje, Radonjić je rekao da nikad nije davao nalog da se javlja "metraža", odnosno na 50 ili 100 metara kretanja, što je kao izraz upotrebio Pavić i tvrdio da je sve rađeno po zakonu.

"Kritikovao sam šefa Odeljenja za praćenje Zorana Pavića jer nije rađeno profesionalno", rekao je Radonjić, dodajući da će zbog ovakvog svedočenja naslovi sa suđenja u novinama biti "bombasti",ali da on "ne može da bori protiv impresija novinara".

Tužilaštvo tvrdi da je Radonjić kršeći predviđenu proceduru naredio praćenje Ćuruvije i omogućio da podatke koriste Ratko Romić i Miroslav Kurak, optuženi kao neposredni izvršioci, kao i da je Kurak pucao u Ćuruviju u pasažu zgrade gde je živeo.

Prvooptuženi je nekadašnji šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković, za kojeg tužilaštvo kaže da je sa planom za ubistvo upoznao Radonjića.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Посматрач

25.01.2016 20:29

Иза убиства Славка Ћ. и атентата на Вука Драшковића стоји америчка обавештајна служба а југославенски УДБАШИ су били само глупи извршиоци.

ODGOVORITE