У Бањалуци 522 кафе-бара и 21 ноћни клуб

Бањалука с разлогом носи етикету града пуног кафића и клубова који у њој ничу као гљиве послије кише, а само прошле године је отворено 113 нових угоститељских објеката, односно кафе-барова, и три ноћна клуба.

Република Српска 25.01.2016 | 11:00
У Бањалуци 522 кафе-бара и 21 ноћни клуб

У граду је, како кажу надлежни из Градске управе, регистровано више од 1.000 угоститељских објеката.

Према подацима Одјељења за привреду, активна су 522 кафе-бара, док је ноћних клубова укупно 21, што би неки прокоментарисали да је можда много за град од око 200.000 становника, али је чињеница да су многи кафићи дупке пуни, посебно викендом.

Због чега је овако велики број кафе-барова, Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма Републике Српске, образлаже недостатком идеја да се било шта друго ради и уколико неко има нешто новца, одлучује се улагати у угоститељство. Према његовим ријечима, на сваком ћошку се отварају нови локали, а то је грешка.

"Код нас једина привредна грана која ради јесте туризам и угоститељство, па 90 одсто људи говори: 'Хајде да отворим неку кафану.' И ту настаје проблем, јер реално, више и нема зараде јер су превелики намети и обавезе", говори Татић.

Додаје да се сваки дан затварају локали, а како каже, топ локали у Бањалуци на сваких годину дана мијењају власника.

Поред великог броја кафића, странцима и туристима који долазе у град највећу енигму представљају пуни кафићи у току радног времена.

"Мени овдје све одговара. Долазим због друштва, пријатеља и доброг провода, јер су цијене пића те које су за мене приступачне. Што се тиче кафића и клубова, за сваког има понешто и супер су опремљени", говори Боштјан С. из Словеније.

Угоститељи су углавном сагласни да је ово грана привреде која има потенцијал.

"Треба радити на презентацији и побољшању квалитета, јер смо јефтинији од Загреба и ближи од Београда, па можемо да квалитетом привучемо што више страних туриста, поготово из Словеније", говоре угоститељи.

Млађи Бањалучани сагласни су да би ноћни живот требало што боље искористити и покушати направити бренд, као што је то, на примјер, урадио Београд са сплавовима.

Из Туристичке организације града говоре да територијална позиција уз гостољубивост и љубазност сигурно доводе туристе, али да ипак у ноћном животу нисмо достигли ниво развијених градова из окружења.

"Не могу да кажем да имамо врхунски обликован ноћни живот. Треба ту још доста радити на обликовању садржаја и уређењу у правном смислу. Нисмо достигли ниво квалитета услуге као што то има један Београд", рекао је Остоја Барашин, директор Туристичке организације града.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

25.01.2016 11:38

Што су кафићи дупке пуни то није доказ благостања и напретка већ економске бједе и духовне пропадти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.01.2016 12:59

Није тацно! Прије би рекао незапослености! Али .ебе се теби, тебе Амери плацају да њамас ...

Name

xxx

25.01.2016 13:23

Тачно тако, камо среће да неко осмисли дневни живот младим људима, а не испразно сједење у кафанама.

Name

звиз

25.01.2016 13:07

Овај некада индустријски град је Милорад Додик са својом булументом претворио у безимени дизниленд за будале. Некадашња крајишка љепотица ниеј више препознатљива ни по чему. Неписмењаци су преузели све у држави и онај ко нешто зна да ради нема никакве шансе јер багра темељно уништава све. Погледајте шта су само урадили од Руди Чајавеца. А ни остале фабрике нису боље прошле. Будале из дизниленда за будале и даље их изгласавају и овом краја нема. Сва омладина родјена послије рата је васпитана да ништа не зна и да ништа не ради. Инвентивнијим мушкима је дозвољено једино да се баве конобарисањем а инвентивнијим дјевојкама је дозвољено исто то и приде курвање. Све друго је забрањено. Од кога. Од накарадне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.01.2016 18:48

Одлицан коментар! Назалост...

Name

Саво

26.01.2016 00:03

Није само Милорад Додик, допринијели су томе и СДС-овци, све иста гамад. Само мотке у руке и растјерати багру!!!

Name

гост

26.01.2016 10:19

Ови на слци су побјегли из сколе и само заузимају мјесто.

ОДГОВОРИТЕ